Szabadidő

Adakozz nyelvtanulással: 10 szem rizst ér a helyes válaszod

A nyelvtanulás most éhezőkön segíthet. Vicces bepillantás az önfényező észak-koreai diktátor filmes munkásságába, magától felépülő sátor és más érdekességek heti webes összeállításunkban.

1. Minden hatodik másodpercben meghal egy gyerek az éhínség következtében. Az ENSZ Világélelmezési Programját egyedi módon támogatja a FreeRice nevű kezdeményezés. A honlap célja, hogy bárki számára lehetővé tegye a nyelvtanulás lehetőségét, miközben a felhasználók helyes válaszai után a Világélelmezési Programnak adományoznak az oldalon hirdető szponzorok. Minél több helyes választ adsz meg, annál több rizsszem gyűlik össze a feladat melletti fatányéron és az ENSZ adományában. Hibás válaszok esetén – újra feltéve a kérdést – „gyakoroltat” a program. Különböző nehézségi fokok és nyelvek közül választhatsz, de festmények felismerésével, kémiai, matematikai és földrajzi feladatok megoldásával is segíthetsz a rászorulókon. A Világélelmezési Program honlapján megtekintheted, hova érkezik az adományod.

Bővebben: www.freerice.com »

2. Shane Smitht szakállával, hátrafésült hosszú hajával első blikkre egy sárdagasztó szabadtéri rockzenei fesztivál sörsátrába képzelnénk el, miközben egy aprócska szubkulturális fanzine-ból a világ tizenkilenc országában jelen lévő médiabirodalmat épített ki. Legújabb vállalkozása során nem volt rest Kim Dzsongil-egyenruhába bújni, szobor előtt hajlongani, és tiszteletteljes megszólításokat begyakorolni, hogy bejusson az észak-koreai „filmstúdiókba”. Szórakoztató háromrészes úti beszámoló egy országról, amelynek vezetője egyben rendező, producer, szponzor, forgatókönyvíró, hangmérnök, kosztümtervező… ja, és filmesztéta is. A második és harmadik rész itt tekinthető meg.

A videóért katt a képre!
A videóért katt a képre!


3. Az előző héten írtunk egy érdekes blogról, amelynek szerzője tárgyak gyűjteményét mutatja be napi posztjában. A következő projekt is hasonló elgondoláson alapul. Első hangzásra ugyan rettenetesen unalmasnak tűnik, hogy egy só- és borsszóró-kollekcióról van szó, a több mint száz darabból álló gyűjtemény poszterként azonban olyan erővel hat, hogy az egyes tárgyak mindennapos banalitása eltűnik, helyét a meglepetés és a humor váltja fel. A tárgyak szociokultúráról, korokról, normákról mesélnek.

The Shaker Project
The Shaker Project

 

10 szem rizst ér a helyes válaszod
10 szem rizst ér a helyes válaszod


4.
Sátorozni jó, mert kizökkent az összkomfortból, szokatlan közelségbe hoz a természettel és a sátortársunkkal. Sátort felépíteni már kevésbé izgalmas, még a modern igluk korában sem, főleg, ha az ember már alig áll a lábán egy kerékpár- vagy gyalogtúra napi penzuma után. Két hamburgi srác is így van ezzel, nekiláttak hát megtervezni egy olyan sátrat, amely magától épül fel, némi levegő bepumpálása után. Az alábbi filmben nemcsak az első prototípust dokumentálják, hanem azt is, milyen hullámvölgyeket éltek át a munka során, és mi segítette őket túljutni a holtponton – valamiképp tanulságos történet, még akkor is, ha maradunk az ágyunknál.

 

5. Aki eddig azért maradt ki a blogolásból, mert nem volt kedve gépházutasításokat végigbogarászni, hosszasan bejegyzéseket szerkesztgetni, a fájlkezelővel küzdeni, annak jó hír, hogy a Posterousszal még az is elboldogul, aki számára az internet kimerül az e-mailezésben. A Posterous blogrendszere ugyanis pontosan úgy működik, hogy a posztolni kívánt fájlt, legyen az fotó, videó, audió vagy pdf, egyszerűen csatolmányként elküldjük a Posterousnak, amely automatikusan átalakítja webbarát méretűvé. Ha több fotót küldünk, a profi portálokéhoz hasonló képgalériát kreál nekünk. Az „autoposzt” opcióval bejegyzésünk automatikusan megjelenhet Facebook-, Twitter- vagy Flickr-oldalunkon is. A kényelmes, felhasználóbarát rendszerhez szép, letisztult dizájn párosul.

Posterous
Posterous – ha kedved van, nézd meg az oldal alján a többi blogger oldalát

6. Budapesten számos példa tanúsítja, hogy ritkán menekülnek meg a falra festett régi reklámok. E mesterség nyomába ered az alábbi dokumentumfilm, amely különösen szép képekben örökíti meg a reklámfestő művészek munkáját. Feltétlenül megnézni!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top