Szabadidő

Hazatért kedveséhez a szerelmes gólya

Gólyáéknál, úgy látszik, működik a távszerelem - a Rodan nevű horvát madár minden évben hazatér Afrikából kedveséhez, aki maradandó sérülése miatt nem repülhet vele.

Már ötödik éve, hogy a Rodan névre keresztelt gólya 13 000 kilométert repül Dél-Afrikából otthon hagyott kedveséhez, a horvát Brodski Varos-ba. „Idén kicsit korábban érkezett” – mondja Stjepan Vokic, a nőstény, Malena gondozója. A gólyafeleség ugyanis sajnos nem repülhet párjával, mivel pár éve vadászok lőtték át a szárnyát, és sérülése maradandónak bizonyult.

Rodan a gyermekgondozásból is kiveszi a részét: az évente kikelő fészekaljnyi fiókát ő tanítja repülni, mivel Malena a sérülése miatt képtelen erre.

A gondozó szerint Rodan az idén kimerültnek tűnt, amikor megérkezett, de a pár körül tevékenykedő emberek úgy gondolják, idén is új fiókákat költenek majd ki a gólyák. Augusztusban pedig Rodan és a kicsik útra kelnek, hogy Dél-Afrikában töltsék a telet, Malena pedig Brodski Varos-ban marad, ahol az emberek gondoskodnak róla.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top