Szabadidő

Igazából filmes: beszélgetés Kaszás Gézával

Kaszás Géza ízig-vérig színész – most mégis egészen új szerepet próbál ki. A március 18-án mozikba kerülő csupa sztár vígjáték, az Igazából apa ötletgazdája, írója, producere és az egyik főszereplője.

– Hogyan lettél producer?

– Úgy kezdődött, hogy megismerkedtem a feleségemmel. Elhatároztuk, hogy lassítunk az életünkön. Meg is szerveztünk mindent, telket vettünk Egerben, már meg is terveztettük a házat. Nagyon jól nézett ki – még mindig őrzöm valahol a terveket. Csak akkor közbejött valami: elmentünk moziba. Pár barátommal részt vettünk egy filmpremieren, vetítés után beültünk valahova egy sörre, és oda lukadtunk ki, hogy ezt jobban kellene csinálni – és lehet is. Így kerültem a filmgyártásba, ami persze már kicsit sem a lassításról, a nyugodt életről szól.

Igazából filmes: Beszélgetés Kaszás Gézával

 

– A műfaj adott volt?

– Mindenképpen romantikus vígjátékot akartam csinálni. Nálunk valahogy ennek van meg az igazi hagyománya, ezt tudjuk a legjobban. Az alapsztorit, hogy két apa vetélkedik a kislánya kegyeiért, rengeteget gyúrtuk, alakítottuk, elképesztő sok változata volt a történetnek. Nem akartunk panelekkel dolgozni, igazán ki akartuk találni a figurákat. Ja, meg egy nagy, elsöprő happy endre vágytam, olyanra, amit Európában általában nem is nagyon tudnak lefilmezni.

– Rögtön magadra írtad az egyik szerepet?

– Csak két különböző figurát akartam. Nagyon örülök, hogy Kamarás Iván az egyik főszereplőnk – az ő ellentétét kell most eljátszanom. Ő kemény, határozott, az érzéseit titkoló üzletembert játszik, én meg bohém, laza, tervek nélkül élő festőművészt. Az, hogy Ivánba titokban szerelmes legyen a titkárnője, akit Polyák Lilla alakít, a régi magyar vígjátéki hagyományt hozza be. Az én karakterem mellé meg természetesen egy vagány, szabad, excentrikus nő kellett: őt Gryllus Dorka játssza nagyon nagy kedvvel.

– Úgy hallottam, hogy az egész forgatás nagyon jó kedvűen zajlott.

– Kecskeméten forgattunk, egy szállodában laktunk, viszonylag sok időt töltöttünk együtt, és végül tényleg nagyon családias lett a hangulat. Iván nagy teniszes, Scherer Péter meg pingpongban erős – sokat játszottunk. Sok stábtagnak lejött a családja látogatóba… Nyaraltunk, miközben elképesztő tempóban kellett dolgoznunk, rengeteget túlóráztunk a kánikulában. Az egész forgatás nagyon szép emlék, megmutatkozott közben a filmezés egyik legjobb része: munka közben igazán jó barátokat lehet szerezni.

Igazából filmes: Beszélgetés Kaszás Gézával

 

– Te kivel barátkoztál össze?

– Kamarás Ivánnal nagy találkozás a miénk. Ugyanaz a mesterünk, mindketten Ruszt Józseftől, a pár éve elhunyt zseniális színházcsinálótól tanultuk a szakmánk alapjait. Amikor először leültünk Ivánnal a forgatókönyvet megvitatni, egy órán át beszélgettünk a figurájáról, azután éjfélig idézgettük egymásnak a Ruszttal kapcsolatos emlékeinket.

Gryllus Dorkához régi munkakapcsolat fűz, vele nem is csináltunk próbafelvételt, egyértelmű volt, hogy csak jót tehet a filmnek. Dolgoztunk már sokat együtt. Az Európa expresszben én vágtam el a torkát.

– Messze kerültél a vidéki visszavonultságtól.

– A forgatókönyvvel együtt ez egy hároméves meló volt, és egyre intenzívebb. Én ilyen lobogó típus vagyok. Ha jól érzem magam valamiben, az kitölti az életemet.

– És a feleséged mit szól ehhez?

– Megérti, és ravasz diplomata, észrevétlenül mindig vissza tud terelni a családi ügyekhez. De ő is nyakig volt az Igazából apában. Ő volt az első tesztközönség, ő olvasta először az újabb és újabb forgatókönyv-változatokat. Amit ő unt, azt átírtuk, ha valamin nem nevetett, azt már ki is húztam a szövegből. Zsuzska nagyon nyitott, befogadó, hatnak rá a dolgok. A forgatásokon is sokszor ott volt.

Igazából filmes: Beszélgetés Kaszás Gézával

 

– De nem csak Nimróddal…

Ez a film Lillával együtt született. Az előkészítés idején tudtam meg, hogy lesz nekünk, a vágás közben jött világra. És a bátyja is cseperedik, egyre igazibb, huncutabb fiatalember. Egyre nagyobb felelősségtudattal nézek rájuk.

Apát játszol.

Másképp játszom miattuk a szerepemet. Aki nem szülő, annak hiába mondja az ember, milyen érzés ez, képtelenség felfogni. Ezt meg kell élni. Amikor a történetet kitaláltam, az apaság még csak ürügy volt egy jó kis komédiára: mire a kamera elé léptem, már ösztönből tudtam, mennyire fontos lehet ez valakinek.

Igazából filmes: Beszélgetés Kaszás Gézával

Színészt nevelsz belőlük?

Szeretném, ha a gyerekeim úgy nőnének fel, hogy ismerik az én világomat, otthonosan mozognak benne, de csak azért, hogy tudják, mi fontos nekem, mi az, amiben jól érzem magam. Azután majd ők eldöntik, mit akarnak.

A következő filmedbe írsz nekik szerepet?

Történetesen gondolkodom olyan filmen, amelyben több gyerek szerepelne, de nem miattuk. Egyelőre az Igazából apára koncentrálok. Nagyon várom a bemutatót, nagyon örülök, hogy újra együtt lesz a csapat. Meg persze azt is izgatottan várom, hogy a nézők hogyan fognak reagálni. Olyan filmet akartunk csinálni, amely örömet okoz a közönségnek, amely élményt ad, megnevettet, esetleg meghat. Azt hiszem, sikerült. Nagyon jó emberekkel dolgoztam, remélem, még sok ilyen jó nyaram lesz. Kemény meló volt, de mégsem meló. Nagyon jó dolog filmet csinálni.

Igazából apa

Mit tehet egy ausztrál festő (Kaszás Géza), ha csődbe megy? Hazautazik Magyarországra, hogy megkeresse régi képeit. Márk – pénzes és nőcsábászatra hajlamos barátja (Scherer Péter) támogatásával – meg is érkezik, hogy felkutassa ifjú művész korában hátrahagyott alkotásait, de egészen mást talál. Emlékeket. Meg egy kislányt, aki talán az ő gyereke.
Katát most Bálint (Kamarás Iván) neveli, és sem a képekről, sem a nevelőapaságról nincs kedve lemondani. A két férfi igazi háborúba kezd, hogy megszerezze magának a lányt. Az egyre zűrösebb helyzetet persze a nők (Gryllus Dorka, Polyák Lilla) teszik még zavarosabbá, és a segítőkész barátok változtatják végképp kaotikussá. A totális botrány nem is várat magára soká, de amikor kirobban, a két vetélytársnak már együtt kell harcba szállnia egy közös ellenség ellen…
Igazából filmes: Beszélgetés Kaszás Gézával

A Kilenc és ½ randi, az S.O.S. szerelem és a Made in Hungaria alkotói ismét egy elsöprő sikerre ítélt, könnyed, romantikus vígjátékot készítettek a legnépszerűbb magyar színészek segítségével.

Szereplők: Kaszás Géza, Kamarás Iván, Polyák Lilla, Gryllus Dorka, Scherer Péter, Rudolf Péter, Hernádi Judit, Kapócs Zsóka
Írta: Kaszás Géza, Péterfy Gergely
Rendezte: Novák Emil
Mozibemutató: 2010. március 18.
Hivatalos honlap: www.igazabolapa.hu »


Forrás: IC Press/L.F.B.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top