Szabadidő

A vörös sárkány országa

Nem, nem Kínáról van szó; épp csak Nagy-Britanniába ugrottunk át, ahol a dimbes-dombos, tengerrel körülölelt Wales fehér-zöld zászlaján egy vörös sárkány feszít.

Wales az Wales

„Utazom Cardiffba” – újságoltam boldogan ismerőseimnek, akik közül sokan irigykedve jegyezték meg erre, hogy de jó lesz nekem Angliában. Igazán nem okoskodni akartam, mikor halkan megjegyeztem, hogy az speciel Wales fővárosa, de csak legyintettek rá, mondván: az ugyanaz.

Hát nem ugyanaz. Pont annyira nem, ahogy a németek és az osztrákok sem vehetők egy kalap alá, hiába élnek szomszédos országokban, beszélik ugyanazt a nyelvet, illetve fizetnek ugyanazzal a pénzzel. Helyben aztán bizonyossá vált, hogy Wales barátságos lakói (hasonlóan a skótokhoz) tényleg nemigen örülnek, ha leangolozzák őket, viszont örömmel használják a különleges szépségű walesi nyelvet, és egészségesen büszkék walesi mivoltukra, történelmükre és kultúrájukra.

A vörös sárkány országa


Walesi matek

Az ország hárommillió lakosára tizenötmillió birka jut – vagyis statisztikailag hány darab birkája van annak is, aki a háromszázezres Cardiff városközpontjában él, és csak tegnap született? Folytatjuk a szöveges feladatot: négyzetmérföldenként hány kastélyba lehet belebotlani, ha a Magyarország legfeljebb negyedét kitevő területen összesen 641 kastély áll? Az biztos, hogy ekkora kastélykoncentrációt máshol nem találni. És még egy számos kérdés: hány karakter áll a leghosszabb nevű walesi település, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch vasútállomásának tábláján? Nincs kizárva, hogy országimázs és turisztikai marketing szempontjából ez a világ leghatékonyabb és legvonzóbb 58 betűje…

3 millió lakosra 15 millió birka jut
Hárommillió lakosra tizenötmillió birka jut

Wales azonban a nyelvén és a számokon túl is csupa különlegesség: a dombok és völgyek hullámzásában zöldellő ország bizonyos szempontból akár egzotikusnak is nevezhető.

Cardiff régi és új arca

Megnézem
Összes kép (1)

A nem is túl távoli múltban még szénporba burkolózó bányászváros mára megnyugtatóan emberi léptékű, korántsem ipari jellegű, érdekességekkel teli hely lett. A városközponttól könnyű sétatávolságra van minden fontos látnivaló: a Cathedral Road egymillió fontos házai, az árkádokkal összekötött sétálóutcák, a hatalmas Millennium Stadium, ahol a nemzeti sportnak számító rögbi profi rangadóit tartják, a tavasszal nárciszokkal teli Bute Park és persze a város közepén álló kastély.

A Cardiff Castle falain belül több száz évet ugrunk vissza az időben: a római kori alapokon újjáépített, eklektikus stílusban felújított belső terekkel rendelkező vár mindenképp a hely fő nevezetessége.

Kicsit többet kell gyalogolni a Cardiff-öbölhöz, ezt viszont szép időben feltétlenül érdemes bevállalni: ahonnan 1910-ben elindult Scott kapitány expedíciója a Déli-sarkra, ott most a remek panorámát nyújtó, újjáépített kikötő áll egy alaposan kidolgozott városmakettet is bemutató látogatói központtal, és innen csak pár lépés a város legújabb büszkesége, a Millennium Centre. Az építészeti szempontból is jelentős, aranybarna acéllapokkal borított tetejű kultúrközpont, amely egyben az operaház is, egy új városközpont kialakulásának kezdetét jelenti.

Irány Nagy-Britannia! Ha kedvet kaptál egy hasonló kalandhoz, a VisitBritain Turisztikai Hivatala jóvoltából pároddal megcsodálhatjátok az angol fővárost.
Részletekért kattints ide: www.visitbritain.hu/cities »

Cardiff.lap.hu »
Wales.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top