Szabadidő

13 Oscar-tipp. Mit nézzünk a díjszezonban?

Február eleje a mozikedvelők körében mindig az Oscar-jelölések jegyében telik. A Nők Lapja Cafe utánajárt, kik is lehetnek a nagy esemény befutói, magunk is tippelünk, valamint bemutatjuk azokat a filmeket, amelyek a magyar mozikba csak az elkövetkező hónapokban futnak be.

1. Egek ura

Bár a Golden Globe-on kiszúrták a szemüket egyetlen forgatókönyvért járó díjjal, a George Clooney főszereplésével készült szellemes dráma/vígjáték a gála egyik nagy favoritja. Fantasztikus párbeszédek, életszerű helyzetek egy filmben, amelynek főhőse egy férfi, aki keresztül-kasul repked Amerikában, hogy embereket bocsásson el a munkahelyükről a tutyimutyi főnökeik helyett.

13 Oscar-tipp. Mit nézzünk a díjszezonban?

 

Tippünk: Ha van igazság a földön, ez a film nyeri a legjobb film díját. A forgatókönyv tuti aratni fog, és Vera Farmiga is esélyes mint női mellékszereplő.

Hazai bemutató: február 18.

Előzetes »

2. A bombák földjén

James Cameron legnagyobb ellenfele érdekes módon pont exfelesége, Kathryn Bigelow lehet A bombák földjén-nel a főbb kategóriákban. Bigelow nő létére kőkemény háborús drámát rendezett az iraki bombaszakértők izgalmas és drámai mindennapjairól, néhány felejthetetlen képsorral, valamint Ralph Fiennes és Guy Pearce beugrásával tarkítva.

Tippünk: Valószínűleg Bigelow lesz a legjobb rendező, míg a férje majd begyűjti a legjobb film díját. Esetleg vigasztalódhat vágási vagy operatőri díjakkal.

Hazai bemutató: február 18.

Előzetes »

13 Oscar-tipp. Mit nézzünk a díjszezonban?3. Kilenc

A Chicago producerei és rendezője újra összeálltak egy nagyszabású musical létrehozásához, amelynek ismét egy Broadway-siker adja az apropóját. A Kilenc című darabot Federico Fellini 8 és ½ című mozija alapján ültették át színházba, most pedig a színházi változat kerül ismét nagyvászonra, olyan nevekkel, mint Daniel Day-Lewis, Penélope Cruz, Kate Hudson, Sophia Loren, Nicole Kidman, Marion Cotillard vagy éppen Fergie. Be Italian!

Tippünk: Az amerikai anyagi bukta és a Golden Globe-os hasalás után arra tippelnénk, hogy az esetleges jelölések mind beváltatlanok maradnak. A Kilenc lehet az este vesztese.

Hazai bemutató: február 4.

Előzetes »

4. Precious

A válságban leginkább azok a filmek menők, amelyek kiutat mutatnak az élet számos megpróbáltatása közepette. A Precious főhőse egy elképesztően túlsúlyos, tizenhat éves fekete lány, akit már csak ezért is kitaszítanak maguk közül a társai, de minderre rátesz egy lapáttal, amikor teherbe is esik. Mariah Carey és Lenny Kravitz a filmben színészként is megmérettetik magukat.

Tippünk: Kis független kedvenc. Leginkább színésznői kategóriákban (leginkább Mo’Nique révén, aki a Golden Globe-ra borotválatlan lábbal ment) jeleskedhet.

Hazai bemutató: bizonytalan.

Előzetes »

5. The Blind Side

Sandra Bullock karrierjének eddigi legnagyobb sikerét hozta ez a kis költségvetésű dráma, amelyben egy melegszívű családanyát játszik, aki befogad egy óriásira nőtt, hajléktalan afroamerikai tinédzsert, hogy náluk éljen. A fiúról nem mellékesen kiderül, hogy óriási tehetsége van az amerikai futballhoz.

Tippünk: ha nem Sandra Bullock kapja a legjobb női főszerepért járó Oscart, durcik leszünk.

Hazai bemutató: nyár elején csak DVD-n.

Előzetes »

6. Crazy Heart

Egy kiöregedett countryzenész, aki élete során már túl sok alkoholt ivott, és túl sokat utazott, céltalanul éldegél, amíg fel nem keresi őt egy fiatal újságírónő, aki szeretné bemutatni olvasóinak a zenész mögött rejtőző embert. Szívhez szóló, megható dráma hatalmas színészi alakításokkal és sok-sok countrymuzsikával. Nagybetűs amerikai mozi.

13 Oscar-tipp. Mit nézzünk a díjszezonban?

 

Tippünk: Ha a Golden Globe-on bejött, miért ne jöhetne össze az Oscaron is? Jeff Bridges a legjobb férfi főszereplő kategória legfőbb esélyese, de a betétdalok is játszhatnak.

Hazai bemutató: tavasz végén csak DVD-n.

Előzetes »

 És a továbbiak:

7. Avatar

James Cameron filmjét felesleges bemutatni. Ha Hollywood a zsebére hallgat, akkor a Titanic után másodszor is meghajol a kasszagépezetek kedvence előtt, és neki adja a legjobb film díját. Ha ez mégsem történne meg, technikai kategóriákban biztosan diadalmaskodni fog.

8. Becstelen brigantyk

Ugyan Tarantino filmjét idehaza is elég régen bemutatták, azért remélhetőleg Oscaréknál sem feledkeznek meg róla. Christoph Waltz abszolút a legesélyesebb a legjobb férfi mellékszereplő díjára, de a forgatókönyvnek is simán összejöhet egy szobrocska.

9. A Serious Man

A Coen fivérek legújabb mozija nem annyira ünnepelt, mint elődei, de a krízisbe jutott professzorról szóló fekete komédiájuk főszereplője (Michael Stuhlberg) és a forgatókönyv eljuthat a jelölésig.
Előzetes »

10. The Young Victoria

Az idehaza március 11-étől látható mozi Viktória királynőt mutatja be azokban az években, amikor viszonya volt a sármos Albert herceggel. A romantikus filmből leginkább a szemtelenül tehetséges Emily Bluntnak van esélye, meg persze a jelmezeknek és a sminknek.
Előzetes »

13 Oscar-tipp. Mit nézzünk a díjszezonban?


11. A Single Man

A divattervező Tom Ford erőteljes rendezői bemutatkozása egy, a meleg közösségben kultikusnak számító regény filmadaptációja, amelyben Colin Firth egy egyetemi professzort játszik, akinek át kell értékelnie eddigi életét. Velencében a színész az alakításáért díjat is kapott, talán itt is összejöhet. Julianne Moore is esélyes.
Előzetes »

12. Invictus

A hazánkban csak DVD-n megjelenő filmet Clint Eastwood rendezte, rá pedig Oscar-szempontból mindig érdemes figyelni. Nelson Mandelá-s rögbifilmjével ezúttal maximum a rendezői jelölésig juthat, és színészei (Morgan Freeman, Matt Damon) is hasonló elismerésre számíthatnak.
Előzetes »

13. Egy lányról

A Nick Hornby (Egy fiúról) forgatókönyvéből készült mű egy angol tinédzser lány és egy nála kétszer idősebb, jóképű playboy kapcsolatáról szól vicces, elgondolkodtató és közben megható formában. Carey Mulligan és a forgatókönyv is esélyes, hacsak az akadémia tagjai nem lesznek ugyanolyan vakok, mint a Golden Globe szavazói.
Előzetes »

Tipp: még több hír, pletyka az Oscar-díjról: elindult a TV24 Oscar-aloldala »

Oscar.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top