Szabadidő

6+1 sztár, aki már nem láthatta az utolsó filmjét

Nem mindenkinek adatik meg, hogy készen lássa utolsó művét: Heath Ledger is közéjük tartozik. A sötét lovaggal és a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmával Ledger a show-biznisz egy illusztris, ám szomorú sorsú csoportjához csatlakozott.

 Heath Ledger (1979–2008)


Hátrahagyott filmek:
A sötét lovag (2008), Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009).

Megnézem
Összes kép (1)

Heath Ledger 2008 januárjának végén még javában forgatta Terry Gilliammel közös második (az első a Grimm volt) filmjét, amikor bekövetkezett a szerencsétlen gyógyszeres túladagolás. Jó darabig kétséges volt, hogy az amúgy is átokkal sújtott direktor (szinte minden filmje iszonyatos nehézségek árán született csak meg) egyáltalán befejezi-e művét. Sokáig úgy volt, hogy animációs formában valósulnak meg a hiányzó részek, de mivel pont a fantáziajelenetek hiányoztak, beugró színészekkel (Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell), valamint némi alakváltás beiktatásával megoldotta a problémát. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy a végeredmény valami értelmetlen zagyvaság lett, de aki így gondolja, nem ismeri eléggé Gilliam fantáziájának erejét.

Az ördöggel való megegyezés után Doctor Parnassus örök életet kapott ugyan, de azt öregen kell leélnie. Szerelmes lesz, és Lucifer felajánlja neki a fiatalságot, de csak akkor, ha neki adja születendő gyermekei lelkét, amikor azok elérik a tizenhat éves kort. Valentina pont tizenhat lesz, amikor apja vándortársulatában lép fel, és szerelmes lesz egy rejtélyes férfiba (Ledger), akit kötéllel a nyakában talál meg egy híd alatt.

Mindig fájó, ha valaki ilyen fiatalon hagyja itt a világot, és A sötét lovag és a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma láttán azt is megállapíthatjuk, hogy a színész pont akkor távozott, amikor a legjobb formában volt. Gilliam fantasztikus díszletei és burjánzóan vicces fantáziavilága mellett is lenyűgöz bennünket gyenge lelkű, önző szélhámosként. Egyetlen vigaszunk, hogy két kiváló filmet hagyott itt maga után.

Rendező: Terry Gilliam
Főszereplők: Christopher Plummer, Heath Ledger, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law, Tom Waits
Eredeti cím: The Imaginarium of Doctor Parnassus
Bemutató: 2010. 01. 14.
Forgalmazza: Budapest Film
A film eredeti honlapja: www.doctorparnassus.co.uk »

 River Phoenix (1970–1993)


Hátrahagyott film:
Silent Tongue (1994).

1993 októberében Los Angelesben a huszonhárom évesen már Oscar-jelölt sztár a drogozástól rosszul lett, és kibotorkált Johnny Depp éjszakai bárjából, a Viper Roomból. Szívproblémái miatt elájult, és elestekor beverte a fejét a járdába. Az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Utolsó filmje, a Silent Tongue című western-horror premierjét már nem láthatta, de a Dark Blood című thriller még rosszabbul járt, ugyanis a félbehagyott forgatás miatt a stúdió nem tudta befejezni.

6 + 1 sztár, aki már nem láthatta az utolsó filmjét
6 + 1 sztár, aki már nem láthatta az utolsó filmjét

 

 Spencer Tracy (1900–1967)


Hátrahagyott film:
Találd ki, ki jön ma vacsorára (1967).

Stanley Kramer rendező mindenképp az állandó párosnak számító Katherine Hepburnnel és Spencer Tracyvel szerette volna elkészíteni rasszizmusról szóló drámáját. A két sztár támogatta az ötletet, csakhogy Tracy ’67-ben már olyan súlyos tüdőbajban szenvedett, hogy a stúdió csak úgy volt őt hajlandó szerződtetni, ha a halála esetén mind a rendező, mind pedig Hepburn lemond a fizetéséről. A forgatást befejezték, Tracyt pedig tizenhét nappal ezután szívroham vitte el. A szerepért életében sokadszor Oscarra jelölték.

6 + 1 sztár, aki már nem láthatta az utolsó filmjét

 

 Brandon Lee (1965–1993)


Hátrahagyott film:
A holló (1994).

A Lee családban két tragédia is történt. Már Bruce Lee sem érhette meg annak idején A sárkány közbelép premierjét, de Brandon sajnos még a harminckét évesen elhunyt apjánál is korábban távozott. Alig néhány nap volt hátra A holló forgatásából, amikor egy jelenet során többen rálőttek, de a sok vaktöltény közé véletlenül egy éles is bekeveredett. A hátralévő néhány jelenetet dublőr segítségével később fel tudták venni, a filmet pedig még ma is kultusz övezi. Csak huszonnyolc éves volt.

6 + 1 sztár, aki már nem láthatta az utolsó filmjét

 Aaliyah (1979–2001)


Hátrahagyott film:
A kárhozottak királynője (2002).

Bár az R&B sztár Aaliyahnak leginkább a popszakmában teremtek babérok, azért a filmezésbe is belekóstolt. Jet Li partnereként debütált a Rómeó vérzik című akciófilmben, és a siker után a Warner stúdió fel is kínálta neki A kárhozottak királynőjének vámpírszerepét. A forgatás rendben le is zajlott, és az énekesnő már egy videoklipet forgatott a Bahamákon, amikor a hazaúton a bérelt repülőgép lezuhant. Csak huszonkét éves volt.

6 + 1 sztár, aki már nem láthatta az utolsó filmjét

 Brittany Murphy (1977–2009)


Hátrahagyott filmek:
Something Wicked (2010), The Expendables (2010).

A Spinédzserek és a Sin City sztárja élete utolsó szakaszában jó szerepekkel nem nagyon hallatott magáról, és ijesztően lefogyott. Anorexiájának lehet, hogy a halálához is köze volt (de a H1N1 és a gyógyszerek is máig játszanak), amikor szívelégtelenség miatt eszméletét vesztette, és később az orvosi beavatkozás sem segített. Utolsó alakításait még idén megnézhetjük a Something Wicked című thrillerben, valamint Sylvester Stallone The Expendables című bombasztikus akciómozijának egyik kisebb szerepében.

6 + 1 sztár, aki már nem láthatta az utolsó filmjét

 James Dean (1931–1955)


Hátrahagyott filmek:
Haragban a világgal (1955), Óriás (1956).

A dühös fiatalság örök szimbóluma korai halála miatt örökké fiatal marad a nézők szívében. James Dean 1955 őszén már sztár volt az Édentől keletre című mozinak köszönhetően, de azok a filmek még hátravoltak, amelyeknek a kultuszát köszönheti. Alig egy hónappal a Haragban a világgal tervezett premierje előtt Porschéjával frontálisan ütközött egy másik autóval, és azonnal életét vesztette, pedig két órával korábban meg is büntették őt gyorshajtásért. Nem hallgatott a figyelmeztetésre.

6 + 1 sztár, aki már nem láthatta az utolsó filmjét

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top