Szabadidő

Európa legjobb csokimúzeumai: 5+1 tipp kreatív édesszájúaknak

Minden csokimúzeum maga az Édes Veszély: miközben látszólag türelemre és önmérsékletre tanítja az elbűvölt bámészkodót, valójában csak egyre fokozza a vágyat, hogy aztán a látogatás féktelen csokirohamban teljesedjen ki. Na de őszintén, ki ne vállalna szívesen ilyen kockázatot?

Az igazán jó csokimúzeumokban persze elképzelhetetlen, hogy a csokitörténelemről szóló tárlatokat meg a barna aranyból készült szobrokat és műremekeket csak sóvárogva csodáljuk: legalább egy mini-csokoládégyár és egy különlegességekkel dugig tömött csokibolt is várja a helyszínen a látogatókat.

 1. Bécs

Ausztria első csokimúzeumában, Bécs külvárosában a csokoládé nagyjából 3000 éves történetének bemutatása mellett megismerkedhetünk a kakaóbab különböző felhasználási lehetőségeivel, és akár pralinékészítő tanfolyamon is részt vehetünk.

Európa legjobb csokimúzeumai: 5+1 tipp kreatív édesszájúaknak

 

Belépő: 5 euró, de ebből 1,5 euró levásárolható a csokiboltban a tárlatvezetés végén.
Honlap: www.schokolademuseum.at »

2. Brüsszel

A belga főváros főterétől nem messze álló házban mindent megtudhatunk az egykor fizetőeszközként is használt barna aranyról, a csokoládékészítés művészetéről és a belga csokikülönlegességek titkairól. A vezetett túra fénypontja egy csokikészítő-mester bemutatója, amelynek során lépésről lépésre láthatjuk, hogyan nyeri el végleges formáját a kézzel készített praliné.

Európa legjobb csokimúzeumai: 5+1 tipp kreatív édesszájúaknak
 

Belépő: a jegy ára 5,50 euró, szülőkkel érkező 12 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes.
Honlap: www.mucc.be »

 3. Köln

 

A Rajnán álló, egyedi formájú egykori kikötőház 1993 óta működik háromszintes csokoládémúzeumként, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a folyóra és Köln egy részére. Az intézmény sok különlegességgel büszkélkedhet, többek közt egyedülálló gyűjteményük van régi csoki- és cukorkaautomatákból, illetve régi reklámplakátokból. A legfőbb látványosság az aranyszínű kakaóbabokkal díszített hatalmas csokiszökőkút, amelybe friss nápolyit lehet mártogatni.

Európa legjobb csokimúzeumai: 5+1 tipp kreatív édesszájúaknak

 

Belépő: 7,50 euró.
Honlap: www.schokoladenmuseum.de »

 4. Barcelona

A katalán főváros csokimúzeuma nem túl nagy, de egy kívül-belül gyönyörű épületben kapott helyet. A múzeumi séta közben egy üvegfalon át végig láthatjuk, ahogy a csokikészítők dolgoznak, és szerintem itt vannak a legkülönlegesebb installációk is: például a csokoládéból készített, részletesen megmunkált Sagrada Familia. Ez a múzeum is sokféle tanfolyamot kínál, és a weboldalukon virtuálisan is jól körbejárható a tárlat.

Európa legjobb csokimúzeumai: 5+1 tipp kreatív édesszájúaknak

 

Belépő: 4,30 euró.
Honlap: www.pastisseria.com/en/PortadaMuseu »

 5. Geispolsheim

 

A Strasbourg melletti múzeumban semmi nem marad titokban, már ami az étcsokit, a tejcsokit, a fehér csokit és a bonbonokat, valamint a gyönyörű régi csokikészítő gépeket illeti. A múzeum boltjában csokis témakörben igazán extra különlegességet lehet kapni: van itt többek közt csokis szappan, csokis masszázsolaj és csokis sör, amelyeket a webshopjukból online is meg lehet rendelni.

Masszázsolaj
Masszázsolaj csokiból
Csokis szappan
Csokis szappan

 

Belépő: felnőtteknek 8 euró, 5 és 15 év közötti gyerekeknek 6 euró.
Honlap: www.musee-du-chocolat.com »

 +1: Budapest

A 16. kerületi Árpádföldön lévő Csokoládé Múzeum egyelőre csak előre bejelentett csoportokat fogad, de érdemes felkeresni a csodaszépen felújított vadászkúriát. A vezetett túra során sokféle kóstolóra alkalom nyílik, és a másfél-két órás programok alatt a látogatók saját maguk is készíthetnek csokoládét.

Belépő: a másfél órás pralinétúra ára 1900 Ft, a kétórás fejedelmi túráért 2900 forintot kell fizetni.
Honlap: www.csokolade-muzeum.hu »

Csokoládé.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top