Szabadidő

Au revoir avagy fél év Dél-Franciaországban

Az Au revoir szívet melengető történet egy magányosnak induló utazásról, s egy álom valóra válásáról.

Au revoir avagy fél év Dél-FranciaországbanA magának hírnevet szerzett ausztrál írónő francia vonatkozású trilógiájának első kötete végre magyarul is olvasható. A folytatás, vagyis az Utolsó tangó Toulouse-ban, és a Hosszú, forró nyár még várat magára. Nem is beszélve a kertészeti vonatkozású ismeretterjesztő műveiről.

Íme, Janelle McCulloch mellett még egy ausztrál író és újságíró hölgy, aki imádja Franciaországot! Szinte minden más vonatkozásban azonban jócskán különböznek egymástól! A szóban forgó Mary Moody ugyanis ír származású, ötven éves, és nem a divatszakma elkötelezettje, hanem a kertészkedésé, botanizálásé. Erről elég annyit elárulni, hogy évente amatőr botanikusokat vezet himalájai túrákon.

Dél-Franciaország a híre alapján tetszett meg neki, ahová – konkrétan Lot megyébe – (népes családját otthon hagyva) ötvenedik születésnapja önös ajándékaként fél éves pihenés, kikapcsolódás céljából utazott. Így aztán fokról fokra bepillantást nyerünk a francia vidéki élet mindennapjaiba, az ott nyaraló vagy letelepedő britek egymást segítő közösségébe, de az írónő kivételes őszinteségének köszönhetően egy küzdelmes múltú nő testi-lelki állapotváltozásaiba is. Éppen ez a kettősség: a szinte kímélet nélkül feltárt önéletrajzi elemek, és a féléves franciaországi pihenés epizódjainak a váltakozása teszi átlag feletti érdekességűvé könyvét a szimpla úti beszámolókkal szemben. És még valami, ami – legalábbis számomra – érdekesnek tűnt: nevezetesen az, ahogy az Ausztráliában született, bár európai gyökerű ember, immár kívülállóként  „felfedezi” az európai egzotikumot.

Tipp: rendeld meg a könyvet kedvezményes áron a Polc.hu weboldalon! »

Szerző: Mary Moody
A könyv címe:
Au revoir avagy fél év Dél-Franciaországban
Fordította:
György Bernadett
Kiadó:
Tericum Kiadó, 2009

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top