Szabadidő

6 igazán különleges híd, amit látnod kell

A hidak nem csupán távolságokat hidalnak át, de monumentalitásukkal, merész struktúráikkal lenyűgöző látnivalóként is szolgálnak. Íme hat bámulatos építmény, amit neked is látnod kell.

 Károly híd, Prága, Csehország

Az 1357-ben épült gyönyörű kőhíd Prága egyik szimbóluma s egyben Európa egyik legrégibb hídja. A Moldva fölött átívelő híd a cseh főváros legnépszerűbb helye, ahol kellemes sétákat tehetünk, és ahonnan lencsevégre kaphatjuk a várat, hiszen az Óvárost a Kisoldallal (Malá Strana) összekötő gyalogoshídról meseszép kilátás nyílik a fenséges várra. A XIV. század elején épült kopottas, gótikus kapubejáraton keresztül menjünk be a csodálatos, középkori, barokk szobrokkal ékesített hídra, majd kapaszkodjunk fel a toronyba a prágai kupolák, tornyok és a híd madártávlati képe kedvéért. Ha szeretnénk elkerülni a turistainváziót, menjünk hajnalban vagy késő délután.

6 igazán különleges híd, amit látnod kell

Tipp: akik beleszerettek, és vissza akarnak térni a városba, azoknak azt a tanácsoljuk, hogy keressék meg a híd közepe körül a lotaringiai bronzkeresztet, érintsék meg, és kívánjanak valamit – akkor biztosan visszatérnek még Prágába.

 Ponte Vecchio, Firenze, Olaszország

Az Arno folyó partján tett séta alkalmat teremt arra, hogy megcsodáljuk Firenze mindmáig csorbítatlan középkori városképét, a messze kiemelkedő kupolákat és tornyokat. Így juthatunk el az egyetlen fennmaradt eredeti hídhoz, a Ponte Vecchióhoz is, amelynek lakóházai és üzletei között mindig nagy a nyüzsgés. Az Arno folyó fölött átívelő, 1345-ben épült Régi hidat sokszor megörökítette a képzőművészet és a zene, híres még az ékszerkereskedők csillogó üzleteiről is, bár a középkorban itt még csupán hentesboltok sorakoztak. A tetején végighúzódó folyosót, az ún. Corridoio Vasarianót, amely összekapcsolja az Uffizi képtárat az Arno túloldalán lévő Pitti-palotával, Giorgio Vasari építette 1565-ben.

6 igazán különleges híd, amit látnod kell

Tipp: a Corridoio csak az Uffizi szervezésében, csoportosan látogatható háromórás idegenvezetés kíséretében.

 Millau Viaduct, Millau, Franciaország

A hídépítés egyik kiváló példaképét a dél-franciaországi Aveyron megyében találjuk. A Tarn folyó völgyét áthidaló millau-i völgyhíd vagy Millau viadukt lélegzetelállító építmény, amelynek legmagasabb pillére 245 méteres magasságba nyúlik, a pilon tetejéig pedig 343 méteres, így jelenleg ma a világ legmagasabb kábelhídja. A híd építési munkálatai 2001-ben kezdődtek el, és három év múlva, 2004-ben már meg is nyitotta az utat a Párizsból a Földközi-tenger felé tartó autóáradat előtt, ugyanis az impozáns építmény azt a célt hivatott szolgálni, hogy mentesítse Millau város forgalmát a nyaranta a fővárosból a tengerpart felé igyekvő autósforgalom alól.
A mintegy 2,5 kilométer hosszúságú hídon egy percig tart áthaladni.

6 igazán különleges híd, amit látnod kell

 A Boszporusz-híd, Isztambul, Törökország

A Márvány- és a Fekete-tenger között húzódó tengerszoros, a Boszporusz felett átívelő híd különlegessége abban rejlik, hogy Isztambul európai és ázsiai oldala között teremt kapcsolatot, s ezzel a világ egyetlen olyan hídja, amely két kontinenst köt össze. Az 1510 méter hosszú, 39 méter széles hídon, melyen egykoron még gyalogosok is átkelhettek, ma már szigorúan csak személygépkocsival lehet keresztülmenni, melyet a hatsávos autóút szolgál ki.
Van ez alól azonban egy kivétel, egyetlen nap minden év októberében, amikor is az Eurázsia maraton futás keretében emberek ezrei lepik el a hidat. Ilyenkor engedélyezett a hídon való átkelés: ki futva, ki andalogva teszi meg az utat, s van, aki csak azért vesz részt a jeles eseményen, hogy az egyébként tiltott helyről gyönyörű panorámafotókat készítsen a városról. Átadásakor, 1974-ben a Boszporusz-híd Európa leghosszabb és a világ negyedik leghosszabb függőhídja volt. Igazán lenyűgöző látványt éjszakai kivilágításban nyújt a Boszporusz fölött átívelő függőhíd.

6 igazán különleges híd, amit látnod kell

 

 Brooklyn híd, New York, USA

A New York jelképévé vált Brooklyn híd az egyik legöregebb függőhíd az Egyesült Államokban, a legnagyobb a világon és egyben az első acélkábeles függőhíd is. Amikor 1883-ban megépült, a brooklyni és a manhattani kerületeket összekötő híd volt a világ legnagyobb függőhídja. Annak idején a hossza – 2 kilométer – páratlan volt, és csak húsz év múlva hagyták le más hídhosszrekordok. Ha gyalogosan kelünk át ezen a hídon, a 19. századi amerikai aranykor méltó jelképén, átérezhetjük a nagyváros lüktető erejét. A hídra Manhattanben a városházánál, Brooklynban a szövetségi bíróságnál mehetünk fel. 

6 igazán különleges híd, amit látnod kell

 Csak erős idegzetűeknek: Langkawi egyoszlopos híd

A malajziai őserdő felett, szinte a felhők között lebegve ível át a Langkawi Sky Bridge. A tengerszint felett mintegy 700 méteres magasságban megépített híd teljes súlyát csupán egyetlen, 87 méter magas ferde oszlop tartja a középen nyolckábeles felfüggesztés segítségével. Feljutni a világ leghosszabb fesztávú felvonójával lehet. A kilátás fentről egész egyszerűen lélegzetelállító, ám tériszonyban szenvedők jobb, ha nem keresik az efféle kihívást. A hídszerkezet két vége egy-egy kilátóban végződik, ahonnan tiszta időben pompás panoráma tárul az Andamán-tengerre és a thaiföldi Tarutao-szigetre.

6 igazán különleges híd, amit látnod kell

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top