Szabadidő

13+1 tipp házibulihoz

Szeretnéd barátaidat igazán emlékezetesen megvendégelni, de fogalmad sincs, hogy kezdj hozzá? Előre rettegsz a felfordulástól, a főzéstől, na meg a házsártos szomszédoktól? Nyugalom, segítünk!

Legyen szó akár szolid baráti, nosztalgiázós összejövetelről, spontán koktélpartiról vagy hajnalig tartó táncos mulatságról, a lényeg mindhárom esetben: a jelenlévők jól szórakozzanak – beleértve persze téged is. Ez azonban nem megy, ha az utolsó pillanatban is azon agyalsz, vajon meddig kell sütni a húst, vagy biztosan elég lesz-e a sör. A sikeres házibulihoz mindenekelőtt jó szervezésre, összeszedettségre és némi kreativitásra van szükség. Ehhez gyűjtöttünk ötleteket, hogy a nem mindennapi partidat még évekig jó szívvel felemlegethesse a vendégsereg.

 1. Tervezz fejben!

Mielőtt megrohamoznád az itallerakatot, és összecsődítenél egy rakás embert, gondolj át minden részletet! Egyáltalán milyen jellegű partit szeretnél adni? Kiket hívsz meg? Vajon hány ember fér el egy garzonban? Mi lenne a legmegfelelőbb időpont? Az összejövetelt egy fenséges vacsorával spékeled meg, vagy talán néhány melegszendvics is megteszi? Nélkülözhetetlen, hogy legyen zene és tánc, vagy inkább beszélgetős estét képzelsz el? Mielőtt szétkürtölnéd a parti hírét, ezen kérdéseket mindenképpen tisztáznod kell magadban.

13+1 tipp házibulihoz

 

 2. Időben hívd meg a vendégeket!

Ahhoz, hogy lehetőség szerint minden meghívott jelen tudjon lenni, fontos előre gyors közvélemény-kutatást végezned, és egyeztetned velük. Ha megvan a pontos dátum, legalább két héttel előtte hívd meg a vendégeidet személyesen, telefonon, vagy ha igazán stílusos akarsz lenni, egy dekoratív meghívón! Készíts számítógéppel vagy saját kezűleg személyre szabott meghívókat, amelyek a „nélküled nem is igazi a buli” vagy a „szükségünk lesz a mókamesterre” és hasonló frappáns felirattal csalogatják vendégeidet otthonodba. Mindenképp jelezd a meghívottaknak, hogy milyen stílusú bulira számítsanak, mi lesz a menü, illetve a program. Akkor is illik szólnod, ha – mondjuk – szeretnéd, hogy hozzanak magukkal némi rágcsálnivalót vagy egy üveg italt. Továbbá jó, ha a szomszédokat is előre figyelmezteted arra, hogy vendégeket vársz, különösen, ha zenés partit tervezel.

 3. Oszd be az időd!

Írj listát, milyen feladatok várnak rád a parti szervezésével kapcsolatban! A bevásárlástól kezdve a főzésen át a takarításig és a lakás átrendezéséig mindent vegyél figyelembe! Fontos, hogy amit tudsz, előre csinálj meg! Elég kínos a parti előtt fél órával porszívózni vagy éppen hiányzó székek után rohangálni. Fontos, hogy mindenre legyen elég időd.

13+1 tipp házibulihoz

 

 4. A házigazda ajánlata

Központi kérdés, hogy mi legyen a menü. Dönthetsz úgy, hogy vacsorát tálalsz fel, ez elsősorban akkor előnyös, ha nem vársz túl sok vendéget. Viszont ha többen lesztek, illetve ha kevés a hely, de mégis szívesen megvendégelnéd barátaidat, válaszd a svédasztalos megoldást! Ilyenkor a lényeg, hogy olyan ételeket szolgálj fel, amelyek akár állva, villával is fogyaszthatók. Ha döntöttél, írj listát, mi mindent kell megvenned. Jó, ha ezt kiegészíted egy költségvetéssel, hogy elkerüld a túlköltekezést. Mindent, ami eláll, szerezz be előre! Az is fontos, hogy a menü összehangolásánál ügyelj a vendégek étkezési szokásaira is! Előfordulhat, hogy valaki cukorbeteg, vegetáriánus, fogyókúrázik, netán valamilyen ételallergiája van. Ha tudatosan készülsz az efféle eshetőségekre, senki nem kerül kellemetlen helyzetbe.

 5. Bevált hagyományok és az újdonság varázsa

Barátaid már jól ismerik kedvenc receptjeidet? Bár eddig nem panaszkodtak, úgy érzed, ideje változtatni valamit a jól megszokott választékon? Vágj bele, és próbálj ki új recepteket! Arra azonban ügyelj, hogy ha új dologgal kísérletezel, mindenképpen készítsd el és próbáld ki a menüt előre. Így látni fogod, mennyire illenek egymáshoz a különböző ételek, italok, ráadásul élesben minden egyszerűen és gyorsan megy majd. Ha az egész menüt nem is akarod átvariálni, akkor is kiegészítheted egy fenséges salátával, egy különleges körettel vagy előételként, mondjuk, egy gusztusos sajttállal.

13+1 tipp házibulihoz

 

 6. A megfelelő ital kiválasztása

Az italok megválasztásának titka, hogy összhangban legyenek az ételekkel. Minden esetben adj vendégeidnek választási lehetőséget! Ha például bort szolgálsz fel, legyen legalább egy vörös- és egy fehérborfajta. Ha sör lesz a központi ital, ebből is legalább kétfélét, mondjuk, egy hazai és egy külföldi márkát válassz. Ha nem is kifejezett koktélpartiról van szó, a hölgyek kedvéért érdemes valami könnyű alkoholos italt is tartogatni. Egy-két üveg pezsgőt is érdemes beszerezni, mert általában mindenki szereti, ráadásul emeli az alkalom fényét. Fontos azonban, hogy az alkohol mellett mindenképpen legyen többféle üdítő, ásványvíz és gyümölcslé is.

 7. A siker kulcsa: édesség

Bármilyen étellel és itallal leped meg vendégeidet, az édességről véletlenül se feledkezz meg. Egyszerűen azért, mert szinte kivétel nélkül mindenki szereti a nyalánkságot. Egy házi készítésű gyümölcstorta, néhány ínycsiklandozó péksütemény vagy egy eredeti csokoládékülönlegesség egész biztosan feldobja a vendégsereg hangulatát.

 8. Tervezz programot

Bár a társalgás, a zene, a tánc, az oldott hangulat eleve hozza magával a szórakozást, azonban nem árt, ha valami különleges programmal is előrukkolsz. Ha már táncról van szó, kerekedhet belőle akár egy rögtönzött táncverseny is. Ugyanakkor jó ötlet a társasjáték, amelyben mindenki részt vehet, és amelynek győztese valamilyen különleges díjban részesül. Fokozhatja a hangulatot egy, a társaságról készült, közös pillanatokat megörökítő fényképválogatás kivetítése is.

13+1 tipp házibulihoz

 9. Szervezz tematikus partit

Igazán különleges partit adhatsz, ha valamilyen téma köré építed fel. Nem kell feltétlenül jelmezbálra gondolni, elég, ha például mindenki felvesz egy különleges kalapot, netán a hatvanas évek jellegzetes stílusát ölti magára, esetleg egy bizonyos megadott színben jelenik meg. Természetesen ehhez elengedhetetlen, hogy a vendégek előre tudjanak a parti szabályairól, és ennek megfelelően készüljenek.

 10. Varázsolj hangulatot dekorációval

Bármilyen jellegű buli mellett is döntesz, a mutatós dekoráció még különlegesebbé teszi az alkalmat. Díszítsd az asztalt egy eredeti virágcsokorral vagy akár élő cserepes virággal, de egy gusztusos gyümölcstál is hatásos lehet. Használj különleges szalvétákat, alátéteket, szalagokat. Mókás hangulatot szerpentinekkel, színes szalagokkal és konfettivel varázsolhatsz. Helyezz el a lakás különböző pontjain illatos gyertyákat, mécseseket, párologtatókat, így finom illatot csempészhetsz otthonodba. A világítás legyen hangulatos, ne túl éles, és ne is túl homályos. A hőmérséklet pedig kellemesen meleg, semmiképpen se túl forró.

13+1 tipp házibulihoz

 

 11. Ügyes részletek

 
Ha szeretnéd, hogy a házibulid tényleg jól sikerüljön, bolondítsd meg néhány stílusos aprósággal az estét! Egy ínycsiklandozó előétel, mondjuk, egy mutatós hidegtál, klasszikus talpas poharakban felszolgált, házi készítésű színes koktél, egy váratlan mintázatú étkészlet, egy puritán egyszerűségében szép terítő, mókás köszöntőajándékok, netán kitűzhető névkártyák a vendégeknek – mind-mind emelik a parti hangulatát.

 12. A házigazda feladatai

A te bulidról lévén szó, tiéd a felelősség, hogy minden meghívott jól érezze magát. Először is: üdvözöld a vendégeket, vedd el a kabátjukat, majd mindenkihez szólj néhány kedves, közvetlen, személyes mondatot! Kínáld őket étellel-itallal, vagy biztasd őket, hogy szolgálják ki magukat! Ha szükséges, ne felejtsd el bemutatni vendégeidet egymásnak! Ügyelj arra, hogy mindenki találjon magának beszélgetőpartnert! Jó ötlet, ha a hasonló érdeklődésű embereket egymás mellé, ellenben az eltérő nézeteket vallókat inkább egymástól távolabb ülteted le.

 13. Kérj segítséget!

Hogy mindennel időben elkészülj, valamint hogy a bulin minden rendben és egyszerűen folyjon, ráadásul te is felhőtlenül szórakozhass, bizony elkél egy megbízható barát vagy családtag segítsége. Vonj be másokat is a szervezésbe, ne akarj mindent egyedül megoldani! Az emberek általában szívesen vállalják a segítő szerepét, ráadásul közösen sokkal szórakoztatóbb a tervezés, a vásárlás, a főzés vagy akár a tálalás.

 +1: Ne ess kétségbe!

Ha valami baki történik, például odaég a vacsora, elfogy a sör, netán elromlik a hifi, és zene nélkül marad a társaság, a legfontosabb, hogy ne ess kétségbe, hanem igyekezz minél gyorsabban alternatív megoldást találni. Rendelj pizzát, küldj el valakit az éjjel-nappaliba, vagy tánc helyett ajánld az Activityt, amely szintén kitűnő hangulatvarázsló program. A lényeg, hogy ne fagyjon meg a hangulat, ne álljon meg az este. Ha ügyes vagy, vendégeid mit sem vesznek észre az egészből.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top