Szabadidő

New Orleans – egy mesés város, amit látnod kell

A legújabb Disney-mese, A hercegnő és a béka csodás helyszíne a varázslatos New Orleans, ahova egyszer neked is el kell jutnod.

A hercegnő és a béka a Disney első tündérmeséje, amely Amerikában játszódik. A film hősnője, Tiana nem éppen mindennapi Disney-hercegnő, ugyanis nem jóképű hercegről és csodás kastélyról álmodik, hanem arról, hogy egy napon saját éttermet nyit. Persze azért a történet ettől még igazi tündérmese, és hol máshol is játszódhatna egy ilyen csodás mese, mint a legvarázslatosabb és legromantikusabb amerikai városban, New Orleansban?

New Orleans a Mississippi kanyarulatában fekszik, 120 mérföldre a Mexikói-öböltől. Kultúrája igen gazdag, ami nem is csoda: egykor francia gyarmat volt, majd később a spanyolok befolyása alá is került, de ugyanúgy jelen van az afrikai és az indián kultúra is, ami még egzotikusabbá és titokzatosabbá teszi ezt az izgalmas várost.

A filmkészítők a lehető legtökéletesebben akarták megjeleníteni a várost a vásznon, ezért hónapokat töltöttek ott, és több mint 50 000 fotót készítettek róla. A hercegnő és a béka látványvilága pedig valóban olyan jól sikerült, hogy aki megnézi, valószínűleg egyből helyet szeretne foglalni a következő New Orleansba induló járatra. Éppen ezért most megtudhatod, mi az, amit mindenképpen látnod kell, ha egyszer eljutsz ebbe a fantasztikus városba.

 Látnod kell!

 
Az egyik leghíresebb része a Garden District (Kertváros), amelynek a pazar villáit a 19. század jómódú kereskedői építették. A hercegnő és a békában itt lakik Tiana legjobb barátnője, Charlotte is, így a mesében is megcsodálhatjuk a lenyűgöző épületeket.

Francia negyed
Francia negyed

A gonosz dr. Facilier a híres French Quarter (francia negyed) lakója, ami jól ismert keskeny sikátorairól, macskaköves útjairól és a gyönyörűen megmunkált házairól. Ezek jellegzetes zsalugáterei a trópusi viharok ellen védik a házak lakóit. A városrész hangulatát pedig még inkább varázslatossá teszik az esténként pislákoló utcai gázlámpák. Rengeteg turista látogatja a város régi temetőit is lenyűgöző, díszes sírjai miatt, valamint kihagyhatatlan a kevésbé kísérteties, ám annál népszerűbb rész, a Magazine Street, tele a legjobb butikokkal és régiségboltokkal.

 Kulináris paradicsom

Tiana, A hercegnő és a béka hősnője imád főzni, így New Orleans maga a paradicsom számára. A város híres kiváló konyhájáról, melyben keveredik a francia, spanyol, az afrikai és a cajun ízvilág. A helyi specialitás a beignet (helyi fánkféle), a sült osztriga, a vörösbabos rizs, a tengeri halból készült jambalaya, illetve a gumbo, amely nagyon finom húsos-fűszeres étel.

New Orleans – egy mesés város, amit látnod kell

 

 Vibráló zenei élet

 
A hercegnő és a békában a vibráló zenei élet miatt látogatja meg a várost Naveen herceg, aki szenvedélyes dixieland jazz rajongó. A mesében persze a dzsessz mellett rengeteg egyéb zenei stílus is feltűnik, mint a blues, a gospel és a helyi népzene, a zydeco, hiszen mind szorosan kötődik a város életéhez. Ha valaki szeretne belekóstolni New Orleans zenei világába, mindenképp érdemes felkeresnie a helyi bárokat.

New Orleans – egy mesés város, amit látnod kell

 

 Pattanj villamosra!

 
Ha körbe akarjuk járni a várost, a legjobb módszer, ha felülünk a helyi villamosok valamelyikére. A híres villamosok három útvonalon járnak, közülük a leghíresebb a St. Charles, mely az USA legrégibb vonala. Villamossal könnyedén megközelíthető a francia és a művésznegyed is. Mindenképp érdemes kipróbálni azonban a hajókázást is, ahonnan szintén csodás kilátás nyílik a városra. A film alkotói is innen kapták az ötletet, hogy legyen egy szenzációs gőzhajós jelenet a mesében.

New Orleans – egy mesés város, amit látnod kell

 

 Hírességek New Orleansból

 
New Orleansból származik a dzsessz egyik legnevesebb képviselője, Louis Armstrong, valamint olyan híres zenészek, mint Lil Wayne és Harry Connick Jr. De neves írók, például Anne Rice és Truman Capote, és közkedvelt színészek – mint Reese Witherspoon és Patricia Clarkson – is a város szülöttei.

 Felejthetetlen buli

 
Ha New Orleansról beszélünk, egy dolgot még mindenképp meg kell említenünk, ez pedig nem más, mint a híres karnevál, a Mardi Gras, magyarul a kövér kedd. A karneválszezon már 1699 óta minden év januárjában kezdődik, és tetőpontját a kövér kedden éri el, ami – az adott évtől függően – mindig február 3. és március 9. közé esik. A díszes, maszkos felvonulás utáni napot a helyiek viccesen szemetes szerdának is nevezik, az előző éjszakai mulatozás után felgyülemlő szeméthalmaz miatt.

Ha többet is szeretnél megtudni erről az elképesztően izgalmas, vibráló városról, semmiképp ne hagyd ki a december 24-én bemutatásra kerülő A hercegnő és a béka című mesefilmet!

Hasznos linkek:
www.neworleansonline.com »
www.mardigras.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top