Szabadidő

A legjobb karácsonyi vásárok Németországban

Széles körben elterjedt vélekedés, hogy egy igazi karácsonyi vásárért érdemes az iránytűt nyugatra állítani, autóba vagy repülőre ülni, és meg sem állni egészen Németországig.

Az elmúlt években már nálunk is minden város karácsonyivásár-lázban ég, így talán szükségtelen bemutatni a fahéjas mandulától a díszeken és a kézművesajándékokon át egészen a forralt borig terjedő kínálatot. Akkor mégis mitől olyan különlegesek a németországi karácsonyi vásárok?

Kezdhetjük persze az elején, hiszen ha valaminek nagy hagyománya van egy országban, akkor nem meglepő, hogy igazán különleges, autentikus élményt tud nyújtani. A karácsonnyal kapcsolatos szokásainknak pedig nem egy része köszönhető a németeknek, ilyen például a karácsonyfa állítása is.

A legenda szerint ugyanis Szent Bonifác 781-ben Germániába utazott a pogányok megtérítése céljából, amikor is a pogány szertartások meghiúsítása érdekében Geismarban kivágta a szent tölgyet, kiváltva ezzel a helybéliek éktelen haragját. Hogy mentse a menthetőt, fenyőt ültetett a helyére, színesre festett dióval és gyertyákkal díszítette – hogy még a pogány tűzszertartást se kelljen nélkülözni. Mire a 12. században elterjedt a karácsonyfa-állítás szokása, addigra lassan a karácsonyi, jobban mondva: decemberi vásárok is kezdtek kialakulni, bár ezek még elég kevés hasonlóságot mutatnak a mai változatokkal. Ezek a vásárok leginkább még arra szolgáltak, hogy az emberek élelmet és praktikus holmikat szerezhessenek be a hideg évszakokra, és persze ha már ott vannak, az ajándékokat és a díszeket is intézzék el egy füst alatt. Németország területén ezek a téli vásárok a 16. századra mindenütt elterjedtek, innen pedig lassan, de biztosan indult el a karácsonyi vásár világ körüli hódító útjára.


A legismertebb karácsonyi vásárok


 Nürnberg

Ha a német karácsonyi vásárokról van szó, első helyen mindenkinek Nürnberg jut eszébe, ami persze nem csupán a véletlen műve. Németország számos óriási adventi kirakodóvására közül még mindig a legszebb és egyben az egyik legrégibb is a nürnbergi.
Számos kutató és történész igyekezett a karácsonyi vásár kezdetét kideríteni – mindeddig sikertelenül: bár a karácsony előtti piac történelme a 16. század közepéig visszavezethető, a nürnbergi karácsonyi vásár – mint olyan – első írásos emléke csak egy 1628-ból származó írással ellátott dobozka.

A több mint 150 bódét felvonultató látványosság a világ legismertebb karácsonyi vására, amely az első adventet megelőző péntektől egészen szentestéig mintegy kétmillió turistát vonz az amúgy sem kihalt városba.

A legjobb karácsonyi vásárok Németországban

Leghangulatosabb része a gyerekek birodalma: itt kétszintes körhinta, ringlispíl, gőzmozdony vezette kisvonat, óriáskerék és számos kreatív elfoglaltság is várja a kicsiket. Sőt, a Télapó házában saját összeállítású ajándékcsomagot is leadhatunk, hogy aztán gyermekünket maga a Mikulás lepje meg – remélhetőleg nem csak virgáccsal. Különleges nürnbergi hagyomány a Jézuska-, jobban mondva a krisztkindliválasztás, mivel a kettő a német karácsonyi történelemben nem ugyanaz, bár nálunk elvileg a Jézuska hozza az ajándékokat. A szigorú előírások alapján megválasztott nürnbergi krisztkindli kinevezése két évre szól, és minden esetben egy nürnbergi, 16 és 19 év közötti, szőke, hullámos hajkoronájú leányzó, aki aztán a vásár nagykövetévé válik: számos feladata és fellépése között gyakori vendég a gyermekbirodalomban, de kórházakba és öregek otthonába is ajándékot visz.

Nyitva: 2009. november 27. – december 24.
Bővebben: www.christkindlesmarkt.de »
www.nuernberg.de »

 Hamburg

 

Tipp: A legjobb adventi vásárok Európában »

Hamburgban se szeri, se száma a karácsonyi vásároknak, szám szerint 11-et rendeznek meg a Hanza-város édes, fahéjas illatú utcáin és terein. Nehéz a választás – és hát nem is szükséges, hiszen bejárhatjuk mindet is –, de a legszebb talán a történelmi városháza impozáns díszlete előtti pavilonsor. Ide viszont nem csupán a forralt borért vagy az ajándékvadászat miatt érdemes ellátogatni, hanem azért, mert teljesen más, mint a többi német karácsonyi vásár: ezt ugyanis a Roncalli Cirkusz híres igazgatója, Bernhard Paul tervei alapján építik fel.

Lehet, hogy ez önmagában még csak egy elképedt arckifejezésre ad okot, de ha azt is hozzátesszük, hogy olyan különlegességek is láthatók itt a Paul-gyűjteményből, mint egy századfordulós vásároskocsi, egy jugendstil bécsi kávéház, illetve egy oldtimer körhinta a húszas évekből, akkor már rögtön érthető a hamburgi vásárláz, amely nemcsak a gyerekeket keríti hatalmába karácsony előtt. Csak kapaszkodjunk erősen a forralt boros csészénkbe, mielőtt a meglepetéstől hanyatt esnénk: délután négytől ugyanis kétóránként maga a Mikulás repül el fölöttünk rénszarvasos szánjával. Ki is mondta, hogy a Mikulás nem létezik?

Nyitva: 2009. november 23. – december 23.
Bővebben: www.hamburg-tourismus.de »

 Stuttgart

A stuttgarti karácsonyi vásárt már 1692-ben is régi hagyományként emlegették, így hát a városnak volt ideje tökéletesre fejleszteni a vásártudományát. A kastély udvarán és a környező utcákban és tereken álló – kereken 280 – csodásan díszített fabódékban bármire szert tehetünk, ami szem-szájnak ingere, olyan különlegességekre is, mint a hutzelbrot, az aszalt gyümölcsökkel (körtével, fügével, sárgabarackkal és más finomságokkal) elkészített fahéjas-ánizsos gyümölcskenyér. Ám a középkori vásári hangulat és a város grandiózus díszlete még nem lenne elegendő ahhoz, hogy évente majd hárommillió turista zarándokoljon ide. Hogy mégis mi a titok? Olyan különlegességek, mint a mesebirodalom és korcsolyapályája, a gyűjtők körében is méltán népszerű antikvitások piaca, vagy például a finn karácsonyi falu, amely a Kalevala szellemében az egyéb portékák mellett a füstölt lazactól a szarvassonkán át a finn sörig terjedő kulináris élvezetet kínál.

A legjobb karácsonyi vásárok Németországban

 

Nyitva: 2009. november 25. – december 23.
Bővebben: www.stuttgart-tourist.de »

 München

Aki pedig a sok angyalhaj és Mikulás után valami másra vágyik, annak Münchenben a helye, ahol 12 krampusz bolygatja fel a karácsonyi vásárok amúgy meghitt hangulatát. A krampuszfutás egy 500 éves hagyomány újjáélesztése, a busókra hasonlító maszkos krampuszok felvonulása pedig méltán örvend nagy népszerűségnek kicsik és nagyon között egyaránt. De természetesen Münchenben is megtaláljuk a hangulatos karácsonyi vásárok minden hozzávalóját egy helyen: megcsodálhatjuk a 30 méter magas karácsonyfát, amely 2500 égőjével ragyogja be a Marienplatzot, koncerteken élvezhetjük az adventi muzsikát, a vásárlás mellett különleges kulináris élvezetekben is részünk lehet, karácsonyi díszítéssel, valamint forralt borral és süteménnyel ellátott villamossal utazhatunk a belvároson keresztül, sőt megnézhetünk egy különlegesen változatos jászolkiállítást is, amely hagyományosan része az itteni karácsonyi vásárnak.

A legjobb karácsonyi vásárok Németországban

Nyitva: 2009. november 27. – december 24.
Bővebben: www.muenchen.de »

 Frankfurt

Az adventi énekek szerelmeseinek a csodálatos Frankfurt karácsonyi vásárát ajánljuk, amely nemcsak óriási (több mint 200 stand kavalkádja és hárommillió látogató), de összehasonlíthatatlanul változatos programkínálattal büszkélkedhet. A vásár kezdetét és végét harangjáték jelzi, amelyen 10 templom 50 harangja cseng, kong, zúg egyszerre, megadva ezzel az ünnepi hangulat kezdő- és záróakkordját. Szerdánként és szombatonként a vásári flangálást fúvósok koncertje színesíti a Nikolaikirche erkélyéről, péntektől minden hétvégi este nemzetközi csoportok karácsonyi zenéjének lehetünk fültanúi, sőt mindennap közös énekléssel fejleszthetjük adventiének-tudásunkat a Liebfrauenkirche gótikus falai között. A vásári forgatagban pedig mindenképpen keressük meg a frankfurti specialitásokat, mint például a quetschemännschét (dióból, szilvából és mazsolából összerakott figurák), a bethmännchent (marcipános tésztából sütött, három fél mandulával díszített sütemény), és a fából faragott diótörőt, amely Hoffmann meséje és illusztrációi alapján kelt életre.

A legjobb karácsonyi vásárok Németországban

 

Nyitva: 2009. november 25. – december 22.
Bővebben: www.frankfurt-tourismus.de »

 Köln és Aachen

Nagy igazság, hogy a gyönyörű történelmi városközpontok karácsonyi díszben még szebben mutatnak: nem is kell messzebbre mennünk, mint Köln vagy Aachen, ahol a világörökségi listát is gyarapító dómok árnyékában sétálhatunk az adventi forgatagban. Kölnben nem kevesebb, mint hat karácsonyi vásárból csemegézhetünk, a legnagyobb természetesen a dóm körüli téren található (160 pavilon és ötmillió látogató), az igazi különlegesség azonban a középkori karácsonyi vásár, ahol egzotikus fűszerek, mutatványosok és vásárosok gondoskodnak a középkori hangulatról, sőt a komédiások minden délután a Jézuska megérkezésének egy humoros változatát is előadják, de még forralt borból és 10 különböző fűszerből álló szerelmi bájitalt is kóstolhatunk.

Köln (fotó: Germanwings)
Köln (fotó: Germanwings)

Bár az aacheni karácsonyi vásár kicsit kisebb, de nem kevésbé szép, sőt nem is kevésbé zsúfolt, viszont kihagyhatatlanul hangulatos. Ha pedig erre járunk, mindenképpen szerezzünk be néhány zacskóval – megéri poggyászfelárat is fizetni érte – a helyi édességből, a printenből, amely egy titkos fűszerezéssel készített mézeskalácstészta változatos formában: van tejcsokoládés, étcsokoládés, mandulás, mogyorós, marcipános… De még mielőtt beletörne a fogunk, ne felejtsük el, hogy a printent néhány napig lezárt süteményesdobozban együtt kell pihentetni egy félbevágott almával, hogy magába szívja a nedvességet, és megpuhuljon. Lassan múlnak ilyenkor az órák…

Köln: november 23. – december 23. www.koeln.de »

Aachen: november 20. – december 23. www.aachen.de »

Persze ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, és szinte minden német városban igazán egyedi vásárélményben lehet részünk. Érdemes a www.nemetorszag.travel honlapon és az egyes városok honlapján az adventi programokat is szemügyre venni, mielőtt útnak indulunk. A Malév Berlinbe, Stuttgartba, Hamburgba és Frankfurtba (www.malev.hu), a Lufthansa Frankfurtba, Münchenbe, Düsseldorfba (www.lufthansa.hu), a Germanwings Stuttgartba és Kölnbe (www.germanwings.com), az EasyJet pedig Berlinbe és Dortmundba (www.easyjet.hu) kínál kedvező árú repülőjegyeket Budapestről. A Német Vasúttársaság (DB) és a MÁV-START is kedvező áron értékesít menetjegyeket számos németországi városba és régióba.

 

Fotók: DZT (kivéve Köln)
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top