Szabadidő

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

"A szőr nem szúr, csak a jó felére kell születni" – tartja a nagyra becsült mondás a pasik körében. Ennek, valamint Matt Damon Az informátor!-béli, ellenállhatatlanul ocsmány bajuszának apropóján körbenéztünk, hogy áll a bajuszdivat Hollywoodban.

 Matt Damon

Film: Az informátor!

Hogyan csináljunk egy szépfiúból negyvenes átlaghivatalnokot? A túlsúly mellett a bajusz kézenfekvő megoldás, főleg, ha ilyen vaskos, randa darabról van szó, mint esetünkben. Valószínűleg Damon rajongói nem Az informátor! poszterével fogják kidekorálni a szobájukat, de néha egy ilyen eltorzulásra van szükség ahhoz, hogy az ember eséllyel indulhasson az Oscarért folyó versenyben.

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

A világ egyik leghatalmasabb mezőgazdasági óriásvállalatának egyik legmagasabb rangú vezetője (Matt Damon) egy nap különös dolgot tesz: felkeres egy FBI-ügynököt, és elmondja neki, hányféle törvényellenes eszközzel növeli profitját a cége. A törvény emberei alkalmazzák a férfit, aki attól kezdve James Bond-i öntudattal, bár jóval kevesebb ügyességgel viseli a gallérja alá rejtett mikrofont, hordozza az aktatáskájába épített kamerát, szimatol meg kutat – gyűjti a bizonyítékokat a saját kollégái és a munkaadója ellen.
Az eset az Egyesült Államok legnagyobb kartellbotrányává válik, a hosszú nyomozás és per során lelepleződnek a nagy mezőgazdasági konzorciumok árfelverő és árletörő praktikái. A besúgóból hős lesz, bár az ügynököknek nem mindig egyértelmű, hogy mi valós, és mi az, ami csak Whitacre képzeletének szüleménye…

Az Erin Brockovich – Zűrös természet, a Traffic és az Ocean’s-filmek rendezője izgalmas, különleges, helyenként komikus krimivé formálta a 90-es években megtörtént esetet.

Szereplők:
Matt Damon, Melanie Lynskey, Scott Bakula, Frenk Welker
Rendezte: Steven Soderbergh
Mozibemutató: 2009. november 26.
Eredeti cím: The Informant!
Hivatalos honlap: www.theinformantmovie.com »

 Nicolas Cage


Film:
World Trade Center

Sztárunk védelmében illik megjegyeznünk, hogy a filmben kizárólag azért viselt ilyen ormótlan, őszülő, lefelé kunkorodó bajuszt, mivel egy valós személyt alakított, és John McLoughlin épp hasonló arcszőrzettel próbált életeket menteni a 9/11-es tragédia idején. Cage-nek amúgy sincs szerencséje a szőrrel. Általában a frizuráját szúrják el, de ha az éppen rendben van, akkor jön egy ilyen bajusz…

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

 

 Brad Pitt

 

Film: Becstelen brigantyk

Pitt alaposan sokkolta a rajongóit kinézetével Quentin Tarantino II. világháborús filmjében. Aldo Raine hadnagyként, vagyis a nácik között közismertebb nevén Apacsként Adolf Hitlerére némileg emlékeztető bajuszkával és jókora nyaki sebhellyel csúfította el önmagát, amire szükség is volt ahhoz, hogy ő legyen a film legkomikusabb karaktere. A bajsza alatt elmorgott „buon giorno!”-ra visszagondolva még mindig nevetünk.

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

 

 George Clooney

 

Film: The Men Who Stare at Goats

Ha idiótát kell játszani, egy vicces kinézetű bajusz sokat tud segíteni, főleg, ha egy annyira jóképű férfiról van szó, mint George Clooney. Esetünkben egy olyan férfit alakít, aki Jedi-szerű képességei (?) révén Irakban egy paranormális katonai alakulat tagja. A film várhatóan a jövő év elején érkezik a hazai mozikba, és nem csak a kíméletlenül csúnya bajusz miatt érdemes rá várni.

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

 

 Al Pacino

 

Film: Serpico

Listánk fényét emelendő egy igazi klasszikust is beválogattunk a hetvenes évekből, amikor Al Pacino divatdiktátor zsaruként a Serpicóban kétpercenként öltözött át, és tízpercenként változott a frizurája és az arcszőrzete. Az egyik fázisban csak bajuszt viselt, de Al Pacino akkoriban még annyira menőnek számított, hogy amikor hajléktalanszerű szakállt és ruhákat viselt, még akkor is odáig voltak érte a nők.

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

 

 John Travolta

 

Film: Hajsza a föld alatt

John Travolta a karrierje során már sokszor játszott rosszfiút, és legutóbb bizonyára azzal próbálta megkülönböztetni szerepét a korábbi munkáitól, hogy dizájnos körbajszot növesztett hozzá. Travolta bajsza kétségtelenül listánk legimpozánsabb, legmodernebb és legelviselhetőbb darabja, és egy gonoszkás nézéssel megspékelve valóban nem sokat ront viselője kinézetén.

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

 

 Jude Law

 

Film: Sherlock Holmes

A januárban bemutatásra kerülő Sherlock Holmes a bajuszok filmje lesz. Ugyan a filmben Robert Downey Jr. is bajszot visel, mi mégis Jude Law-t emelnénk ki, mivel szokatlan, hogy Watson doktort ilyen jóképű színésszel játszatják el. Az eredeti koncepcióból azért a ruhatár, az éles ész és a bajusz megmaradt. Ezután már csak imádkoznunk kell azért, hogy a forgatás végeztével megtalálta a borotváját.

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

 

 Tom Selleck

 

Film: szinte a teljes filmográfiája

Egy bajuszokról szóló összeállításból Tom Sellecket egyszerűen nem hagyhatjuk ki, hiszen ő eme testszőrzet legemblematikusabb hordozója Hollywoodban. A Magnum sorozat elsősorban neki köszönhetően vált hatalmas sikerré, ahol a bajusza mellett a sűrű mellszőrzetét is sűrűn bevetette. Biztos láthattuk párszor arcszőrzet nélkül is, de most kapásból egyetlen alkalom sem jut eszünkbe.

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

 

 Salma Hayek

 

Film: Frida és Rémségek cirkusza

Listánk kakukktojása elsősorban tüzes temperamentumának és bombázó alakjának köszönheti sikereit a férfiak körében, és vonzerejének elhomályosításához még az sem volt elég, hogy a Fridában az enyhén férfias bajuszkával megáldott művésznő, Frida Kahlo bőrébe bújt, majd nemrég a Rémségek cirkuszában egyenesen a cirkusz szakállas/bajszos nőjévé vedlett át. Rosszindulatú pletykák szerint nem is volt szüksége álszőrzetre, hanem saját maga megoldotta…

A filmtörténet legocsmányabb bajuszai

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top