Szabadidő

Ínycsiklandó filmtipp: Julie & Julia – Két nő, egy recept

Tételezzük fel, hogy egy romantikus vígjáték úgy kezdődik, hogy hősnőnk már régen megtalálta az igazit, aki mellett boldog lehet, de egy idő után új célok nélkül még a tökéletes pasi mellett is üressé válhat az élet.

Te is lehetsz Stahl Judit! Julie & Julia - Két nő, egy recept Ilyenkor dől el, hogy ki hogyan használja a benne rejlő kreatív energiákat. Egyesek például főzni kezdenek, ami bizonyos esetekben már nem csak kötelezettséget vagy hobbit jelent.

Nora Ephronnak egészen hatvannyolc éves koráig kellett várnia, hogy végre megismételhesse azt a sikert, amelyet annak idején A szerelem hullámhosszán-nal elért. Sok-sok melléfogás után izgalmas alapanyag landolt a kezében Julie Powell regénye formájában, aki könyv alakban örökítette meg egy éven át tartó blogos kalandját, mely során végigfőzte, -sütötte Amerika leghíresebb tévés szakácsnőjének összes receptjét, amelyet az első szakácskönyvében leírt.

Ez a sok személyes fordulattal átszőtt gasztrokaland a tengerentúlon közismert Julia Child élettörténetével társítva már valóban érdekes témát jelentett, Ephron pedig Julia élettörténetét Julie főzőpróbálkozásaival párhuzamosan elmesélve alkotta meg két síkon futó, ám mégis nagyon összefüggő és szórakoztató mozifilmjét.

Ephron filmje ugyan első ránézésre a főzés öröméről szól, ám jobban belegondolva inkább arról, hogy mindenkinek meg kell találnia a maga boldogságát a munkájában, mivel csak akkor élvezheti igazán a párkapcsolata adta örömöket. Emellett ügyesen és cseppet sem tolakodva mutatja be a hidegháborús Amerika paranoiáját, valamint a mai blogkultúrát, és filmje úgy válik őszintén romantikussá, hogy látszólag a párkapcsolatok csak „mellékesen” vannak jelen a sztoriban. Mindez a teljes átalakuláson átesett, csúcsformában lévő Meryl Streeppel (az a hanghordozás megér egy misét…) és a még mindig aranyos Amy Adamsszel a főszerepben az őszi hónapok legtavasziasabban ragyogó kikapcsolódását ígéri.

Szereplők:
Meryl Streep
Amy Adams
Stanely Tucci
Chris Messina

Rendezte: Nora Ephron

Te is lehetsz Stahl Judit! Julie & Julia - Két nő, egy recept

A film honlapja: www.julieandjulia.com »

Forgalmazza: InterCom

Még több gasztrofilm

Az ételek élvezetéről és a főzésről filmet készíteni mindig merész vállalkozás, hiszen az ízeket csak érezni lehet, nézni nem igazán, de azért már sikerült összehozni pár emlékezetes produkciót a témában – lássuk őket!

Kramer kontra Kramer

Bár az ínyencek valószínűleg fogják a fejüket, de az Oscar-díjjal kitüntetett filmben tényleg fontos szerepe van a főzésnek. Robert Benton mozija megmutatja, hogy milyen az, amikor a konyhát vezető feleség lelép, és a férfinak egyedül kell megoldania a gyerek reggelijét/ebédjét/vacsoráját a konyhában. Nem könnyű.

L’ecsó

Ki mondta, hogy a patkányok csak szemetet esznek? Remy kifinomult párizsi csatornapatkány, aki a gasztronómia fővarosában nem érheti be romlott maradékokkal, és nemcsak bejárogat egy luxusétterem konyhájába kóstolgatásra, de egy idő után saját maga is főzésre adja a fejét a neki köszönhetően kinevezett konyhafőnök segédjeként. De mit szól ehhez az ÁNTSZ?

A nagy zabálás

Az öngyilkosságnak is meg lehet adni a módját. Négy jó barát egy párizsi luxusvillában gyűlik össze, hogy életük utolsó heteit csak a nők, az alkohol és legfőképpen az ételek szerezte gyönyöröknek szenteljék. Minden jóból megárt a sok, a zabálás pedig náluk egészen a szó szerinti kipukkadásig tart.

Szindbád

A tragikus sorsú Huszárik Zoltán rendező Krúdy Gyula műveiből értő adaptációt készített, amely az életörömök habzsolásáról, valamint az élet elmúlásáról és rövidségéről szól. Az egyik legfőbb életörömként az étkezés is végig jelen van. Ki ne emlékezne a mikroszkopikus közelségből mutatott húsleves gyöngyöző zsírfoltjaira?

Ízlések és pofonok

A Julie & Julia ellenfilmjében a luxusétterem főszakácsnője ráébred, hogy a konyhán kívül nem ártana némi magánéletet is élnie, hiszen a libamáj és a kaviár nem helyettesítheti a szerelmet, amelyhez viszont nem létezik megbízható szakácskönyv. Bár Catherine Zeta-Jones nem túl hiteles szakácsnőként, Aaron Eckharttal alkotott párosuk miatt érdemes megtekinteni a filmet. Bővebben »

Terítéken a nő

Azt, hogy az étel és az érzékiség nem egymást kizáró tényezők, már a Nagy durranás köldökön tojást sütős jelenete óta tudjuk, de Penélope Cruz tolmácsolásában mindez még hitelesebb. Az Oscar-díjas színésznő egy érzéki brazil szakácsnőt alakít, aki Amerikában egy tévés főzőműsorban csinál karriert, de nem csak főzőtudománya segítségével.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top