Szabadidő

Programdömping az őszi Londonban

Londonban az ősz beköszöntével is minden napra jut valamilyen izgalmas esemény, legyen az műemlékekkel, történelemmel, divattal vagy gasztronómiával kapcsolatos.

Bár a brit konyhával kapcsolatos negatív előítéletek eloszlatása érdekében főleg a népszerű tévészakácsok tettek sokat, London minden alkalmat megragad arra, hogy kivívja a világ kulináris fővárosa címet. Ennek érdekében rendezik meg október 8. és 13. között az étteremfesztivált (London Restaurants Festival), ahol rengeteg londoni étterem kínálatába kóstolhatunk bele rendhagyó módon. Például úgy, hogy részt veszünk a Piccadillyn, a Sohóban, a Pall Mallon vagy a Park Lane-en szervezett éttermi túrák egyikén, ahol a menü minden fogását más-más jó nevű étteremben fogyaszthatjuk el.

Vagy felülünk a London Eye óriáskerékre, ahonnan ezúttal nemcsak a páratlan kilátást csodálhatjuk meg, hanem a brit, a francia, az olasz, az indiai, a japán és a kínai konyhaművészet legnevesebb séfjeinek, többek között a nálunk is jól ismert Gordon Ramsay-nek a jóvoltából jól is lakhatunk. És ha valakinek ez sem elég, az október 11-én kimehet a Leadenhall Marketra, ahol minden idők legnagyobb vasárnapi hússütésébe kóstolhat bele szintén neves gasztronómiai szakemberek közreműködésével.
 

London Eye
London Eye

Akit az evés helyett a formatervezés legújabb irányzatai hoznak inkább lázba, az szeptember 27-ig ellátogathat a London Design Festivalra, ahol számtalan rendezvény, kiállítás és szeminárium közül lehet választani. Idén a legtöbb programot a Victoria & Albert Múzeumban és környékén rendezik meg, de például a Trafalgar téren felállított, hatalmas sakkfigurákból álló installáció is a fesztivál részét képezi.

Szintén a modern művészet szerelmeseinek ajánlható az október 13. és február 7. között a Geffrye Múzeumban megrendezett Eco Home című kiállítás, ahol a lakberendezésben érvényesülő környezet- és klímabarát megoldásokba nyerhetünk bepillantást.

A régi brit művészet fellegvárát, a Tate Britaint is érdemes felkeresni, itt ugyanis január 31-ig látható a Turner és a mesterek című kiállítás, ahol az impresszionizmus egyik előfutárának is tekintett angol festő művei elődeinek és kortársainak (például Rubens, Claude, Rembrandt, Constable) alkotásaival párhuzamba állítva vehetők szemügyre.
 

Victoria & Albert Múzeum
Victoria & Albert Múzeum

Január 18-ig várja a látogatókat a Natural History Museum vadonatúj részlege, a Darwin Center. A központ 2002-ben felépült első épületében a 22 millió állatfaj példányaiból álló páratlan gyűjtemény tekinthető meg, míg a most elkészült 65 méter hosszú, 8 szintes, selyemgubó alakú építményben 17 millió rovar- és 3 millió növényfaj kapott helyet. A látogatók interaktív túrán ismerkedhetnek meg a központ gyűjteményével és az itt folyó tudományos munkával.

Aki október legvégére tervezi utazását, semmiképpen sem marad ki a halloweenből, mivel október 30-án és 31-én London szinte valamennyi nevezetességét megszállják a rémisztővé maszkírozott jelmezes figurák. Aki pedig november 5-én érkezik a városba, a Temze felett megcsodálhatja a Bonfire Night alkalmából szervezett tűzijátékot.

Végül egy igazi téli mulatság, amely azonban már ősszel kezdetét veszi: november 3-án immár harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Hyde Parkban a Winter Wonderland. A tavalyihoz képest kétszer akkora területet elfoglaló „csodaországban” többek között cirkusz, szabadtéri korcsolyapálya, óriáskerék, gigantikus jégszörny, különböző együttesek és karácsonyi kórusok, vásár, éttermek és bárok várják a látogatókat. A rendezvényen az elmúlt évben olyan hírességek tették tiszteletüket, mint Nicole Kidman, Hugh Jackman, Tom Cruise és Katie Holmes, úgyhogy idén sincs kizárva, hogy néhány jól ismert arc is felbukkan majd a tömegben.

Programdömping az őszi Londonban

 

A brit fővárosba a legegyszerűbben és a legkényelmesebben a British Airwaysszel juthatunk el, ráadásul a légitársaság október 18-ig tartó akciója keretében most huszonöt százalékkal olcsóbban (egy irányban, illetékekkel és díjakkal együtt 23 000 forintért) kínálja a turistaosztályra szóló repülőjegyeket.
A jegyfoglalással, valamint az aktuális londoni programokkal kapcsolatos információk a www.ba.com oldalon találhatók, a helyiek által ajánlott további londoni látnivalók pedig a British Airways közösségi oldalán, a www.metrotwin.com-on olvashatók.
Ha inkább busszal mennél: Volán »

London.lap.hu »
Londoniszállás.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top