Szabadidő

3 csábító kirándulóhely borimádóknak

Az őszi hónapok ideálisak egy-egy kellemes kirándulásra. Hazánk legszebb borvidékei pedig kiváltképp tökéletes helyszínek egy felüdítő ősz eleji barangoláshoz.

A Magyarországon található 22 borvidék között akadnak komoly történelmi múlttal büszkélkedők, de vannak köztük olyanok is, amik nemrégiben jöttek létre. Egy biztos, bármelyiket is válasszuk, a vendégszerető borosgazdáknak és a nemes nedűkkel teli hordóknak köszönhetően mindegyik kellemes úti célt ígér egy őszi kiruccanáshoz.

Ma már hazánk szinte valamennyi borvidékén, híres-nevezetes szőlőtermő táján működik borútegyesület. A borutak szakszerűen mutatják be az adott borvidéket, s a kijelölt útvonalon végighaladva megismerkedhetünk az adott tájra jellemző borokkal, a vidék természeti környezetével, kultúrájával és nem utolsósorban gasztronómiájával. A zamatosabbnál zamatosabb borok ízlelgetése, a hűvös pincékben tett látogatások mellett találkozhatunk a nemes nedűket készítő barátságos borosgazdákkal, s természetesen meg is ízlelhetjük a helyi jellegzetességeket.

Borbarangolások napsütötte őszi hétvégére

 

Eger és környéke

A borvidék központja és egyik legfontosabb települése Eger, egyike a számtalan kiváló területnek, ahol minőségi bort termelő pincészetbe botlunk. Igen kedvező természeti adottságok jellemzik ezt a tájat, hiszen az itteni melegebb hőmérséklet és a Mátra és a Bükk között fekvő vidék dombjainak déli lejtői kedveznek a szőlőtermesztésnek.

Egri látkép
Egri látkép

A híres történelmi borvidék lakossága csaknem ezer éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel, olyan kiváló nedűket termelve, mint az egri bikavér, egri leányka, debrői hárslevelű, egri chardonnay, egri cabernet franc és sauvignon, egri merlot, egri kékfrankos és a kékmedok. Maga a borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik. Az előbbibe tartozik Eger, Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya, míg az utóbbiba Aldebrő, Feldebrő, Tófalu és Verpelét tartozik. Bár a borvidék nevét a legendás hírű vörös bikavér tette ismertté, a terület ökológiai adottságai elsősorban a fehér szőlőknek kedveznek.

Ha szeretnénk bebarangolni az Eger környéki borvidéket, hét borkultúraút közül is választhatunk. Az egyes utak különböző hosszúságúak, és településről településre felfűzik az egyes látnivalókat, pincészeteket, vendégházakat, szállodákat, egyszóval mindent, amire az utazónak szüksége lehet.

Egri pince
Egri pince

A borok mellől persze nem maradhatnak el a pincék sem. Eger város területének jelentős részét be tudjuk járni a föld alatt is. Az egykori érseki pincerendszer néhány látványos szakaszát a Város a város alatt bemutató keretében tudjuk bejárni. Az egykori pincerendszernek nemcsak a látványa, hanem a mérete is ámulatba ejtő. A Hatvani kaputól a Rác kapuig mintegy 1,6 kilométer hosszan húzódik a város alatt, itt azonban már nem találunk bort. A bemutatón ebből 1,1 kilométernyi járatot járhatunk be, de a pincerendszer csak vezetéssel látogatható. A csaknem egyórás túrák minden egész órában indulnak. A pince hőmérséklete állandóan 12 fok, ezért meleg ruha, pulóver ajánlott.

Pincesor
Pincesor

 

A barokk kisvárosban tett séta után szinte kötelező ellátogatni az Egerben található legnagyobb, összefüggő borpincés területre, a Szépasszony-völgybe. Itt viszont – ellentétben a város föld alatti pincerendszerével – bőven találunk bort, hiszen egymást érik a pincészetek a helyi borok legfinomabb ízeivel. A völgyben tett séta során komfortos pincék, kiépített bográcsozóhelyek, szabadtéri színpad, valamint éttermek és csárdák ígérnek kellemes kikapcsolódást.
Szállástippek »

Közelgő programok az Egri borvidéken

Lúd és bor – 2009. november 6., Eger
Helyszín: egri Bikavér Borház

Márton-napi mulatságok – Nyitott Pincék, Egerszalók – 2009. november 7–9., Egerszalók
Helyszín: borászatok, Faluház

Szent Márton-nap Feldebrőn – 2009. november 14., Feldebrő
Helyszín: iskola, templom

Újbor ünnepe Szent Márton napján, Noszvaj –
2009. november 14., Noszvaj
Helyszín: Noszvaj: Gazdaház, Magtár fogadó, Thummerer Pincészet

Fotók: Tourinform, Eger

A borvidékről bővebben: www.egriborut.hu »

Soproni borvidék

A borvidék névadója, Sopron a kikapcsolódni vágyók és az aktív turizmus kedvelői számára is kiváló kirándulási helyszín, ezt az Alpok közelsége, a Soproni-hegység és a Fertő-táj változatossága garantálja.

Soproni látkép
Soproni látkép

A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal büszkélkedő borvidéke. Sopron, a szőlő és a bor városa, a kékfrankos hazája olyan meseszerű pincéket rejt magában, amelyekben sétálva megmerítkezhetünk az évezredes borkultúrában. A zamatos, karakteres minőségi borokat számos soproni termelőnél megkóstolhatjuk (a kékfrankoson kívül jelentősek még: a zweigelt, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zöldveltelini, a chardonnay, a tramini, a zenit és a sauvignon blanc). Ezek a zegzugos, városon belül is megtalálható pincerendszerek igazi kuriózumnak számítanak, ugyanis Sopronban – az ország más területeitől eltérően – a pincéket nem a szőlőterületeken, hanem kizárólag a városon belül, a kőházak alá építették.

3 csábító kirándulóhely borimádóknak
3 csábító kirándulóhely borimádóknak

A Soproni borvidék nem csupán nemesebbnél nemesebb nedűivel ejti rabul látogatóit, hanem különleges természeti szépségeivel is. A Fertő tó körüli dombok és a Soproni-hegység déli, illetve keleti lejtői rejtik a szőlőültetvényeket. A borvidék legértékesebb területei a Fertő tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon találhatók, melyek az UNESCO-világörökség részét képezik.

Fotók: Tourinform, Sopron

A borvidékről bővebben: www.soproniborvidek.hu »

Badacsony

A Balaton körül öt különálló borvidék is található (Balatonfüred–Csopak, Balaton-felvidék, Somló, Balatonboglári borvidék és a Badacsony), melyek közül a legnagyobb hírű mégis a Badacsonyi borvidék. Aki szeret kirándulni, nagyokat túrázni, és a jó borokat is kedveli, annak a Badacsonyi borvidék igazi paradicsom lehet.

Szüret után
Szüret után

A Badacsony egyszerre névadója és központi termőterülete hazánk egyik legősibb és leghíresebb borvidékének, ahol csaknem kizárólag fehérborszőlő-fajtákat termesztenek. A legismertebb az olaszrizling, de híres a badacsonyi kéknyelű és a szürkebarát is. A borút során mintegy húsz, egymást érő borozóban, pincészetben, borházban, vendéglőben ismerkedhetünk a nemes nedűkkel.

Badacsony látképe
Badacsony látképe

A Badacsonyi borvidéken számos apróbb település található, ahol finomabbnál finomabb, zamatos borokat kóstolhatunk. Ilyen például Szigliget, Tapolca, Badacsonytomaj vagy akár Badacsonytördemic. Aki túrázni szeretne, itt a helye, ugyanis a környéken – a névadó Badacsonyon kívül – további nevezetes szőlőhegyek találhatók, mint a Szent György-hegy, Szigliget-hegy, Ábrahám-hegy, Gulács, Csobánc és a Tóthegyes. Mind-mind megér egy kiruccanást. Ha pedig végigjártuk az összes hegyoldalba simuló hűs pincét, lejártuk a lábunkat, akkor heveredjünk le egy kicsit, és gyönyörködjünk a romantikus balatoni panorámában.

Tipp: Turistainformáció, szálláshelyek, borospincék, vendéglátóhelyek, programok a Badacsony Régióból:www.badacsony.com »

Szőlőbirtok ősszel
Szőlőbirtok ősszel

 

További kirándulástippek a Balaton környékén »

Őszi rendezvények Badacsony Régióban, 2009

Várfutás és Tanúhegyek csúcsmaraton – 2009. október 10.
Helyszín: szigligeti vár

Szigligeti süllőfesztivál – 2009. október 24–25.
A Badacsony melletti településen október 24–25-én rendezik meg a szigligeti süllőfesztivált, ahol megcsodálhatjuk a Balaton őszi hangulatát, szépségét. A hagyományőrző rendezvényen halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézművesvásár, és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.
Helyszín: Szigliget, strand

Márton-napi újborvacsora – 2009. november 14.
Helyszín: Faluház, Badacsonytördemic

Fotók: Tourinform, Badacsonytomaj

A borvidékről bővebben: www.badacsonyiborut.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top