Szabadidő

3 ok, amiért érdemes Klagenfurtba látogatni

Klagenfurt nem csupán egy tábla az autópályán, útban az Alpok síterepei felé. Karintia barátságos, életteli fővárosa csak nyomokban osztrák hangulatú: jól sikerült patchwork jelleggel keverednek benne azok a jellegzetességek, amelyektől egészen különlegessé és egyedivé válik.

Kapualjak városa

Az osztrák–szlovén–olasz hármas határ közelében, a Wörthi-tó partján, hegyek ölelésében megbúvó Klagenfurt több mint kellemes meglepetés. A városka összképének nagyon jót tett, hogy sok olasz építész hagyhatta ott a keze nyomát, így a klasszikus alpesi típusú házak és a túlburjánzó muskátlierdők helyett a villák és a nagypolgári épületek dominálnak – főleg a belvárosban és a tóhoz vezető Lendkanal csatorna mentén.

Mediterrán osztrák város: Klagenfurt
Mediterrán osztrák város: Klagenfurt

 

Ez az a város, ahol ajánlott minden nyitva álló kapualjba is benézni: sokszor olyan érzés, mintha egy Shakespeare-darab helyszínére csöppenne az ember. A legrégebbi közülük a 16. századból származó Besim Passage, de több étterem és söröző is hasonló udvarokba költözött be, szóval mondom: érdemes bekukkantani az időnként labirintusszerűen összeérő átjárókba.

Mediterrán osztrák város: Klagenfurt

 

Városnézésre viszonylag kevés idő is elég; közel van egymáshoz az éjjel és nappal is emberekkel teli régi és új főtér, a sétálóutca sem túl hosszú, a hangulat viszont hamar magával ragad. Ha ott jársz, mindenképp keresd meg a város egyik jelképét, a Lindwurm nevű sárkányt, a Heiligengeist templom homlokzatán a napórát, illetve a három szomszédos ország barátságát jelképező járdaszakaszt – a földön kanyargó „folyók” a Drávából, a Szávából és az Isonzóból származó kövekből vannak kirakva.

Mediterrán osztrák város: Klagenfurt

 

Klagenfurt magyarul: www.klagenfurt.hu »

Láss világot Klagenfurtban!

Aki olcsón, gyorsan és kényelmesen szeretne világot látni, az Klagenfurtban megtalálja a tökéletes megoldást. A Minimundus nagy parkjában ott az egész világ, kicsiben. Földünk mintegy 140 nevezetes épületének 1 : 25 arányú mását gyűjtötték ide össze. A kínai nagy fal így már beláthatóan hosszú, a Barcelonában folyamatosan épülő, mindig felállványozott Sagrada Família itt egészben látható, és a többi világszép épület között látszik csak igazán, hogy a mi Halászbástyánk és Mátyás-templomunk is mennyire gyönyörű.

Mediterrán osztrák város: Klagenfurt

Cserébe azért, hogy néhány épületnek pont a monumentalitása vész el a miniatürizálással, érdekes összképet kapunk arról, hogy egymáshoz viszonyítva mi mekkora – fényképekről sosem fog kiderülni az Eiffel-torony és a Tádzs Mahal közti különbség, ebben az aprócska világban viszont ez is jól látszik, mint ahogy néhány esetben a zseniális építészeti részletek is szembeötlőbbek így.

Minimundus: www.minimundus.at »

 

A Wörthi-tó partján

A város a tartományi tóvidék legnagyobb tavának keleti csücskében fekszik: Klagenfurtból csak egy kicsit kell kifelé bringázni, és máris lehet strandolni, hattyúkat etetni, vagy a panorámában gyönyörködni. A 16 kilométer hosszú tó körül a földrajzi logikára fittyet hányva mediterrán mikroklíma alakult ki, így a víz és a levegő nyaranta gyakran melegebb itt, mint a Balatonnál.

Mediterrán osztrák város: Klagenfurt

 

Tiszta időben kihagyhatatlan program a tóparti villákat bemutató hajókirándulás, amely egy helyi építész, Heimo Kramer ötlete volt; lehet, hogy utána kedved szottyan néhány villába a szárazföld felől is benézni. A nap zárásaként pedig a legjobb, amit tehetsz, hogy beülsz a tó csücskében álló Sunset Clubba, és – melegben a teraszról, hűvösebb időben pokrócba burkolva, az üvegtáblákon keresztül – egy jó vacsora mellett megnézed a naplementét.

Mediterrán osztrák város: Klagenfurt

 

Ha több napot is eltöltesz a környéken, akkor jól jöhet a Karintia-kártya, amely sok helyre ingyenes vagy kedvezményes belépést tesz lehetővé, és többféle szolgáltatást is komoly engedménnyel vehetsz igénybe.

Wörthi-tavi építészet – Heimo Kramer »

Karintia-kártya »

Tipp: Még több információ és érdekesség Ausztriáról: www.austria.info »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top