Szabadidő

A legfontosabb gyógyszerek, ha arab országba utazol

Ha külföldre utazol, mindig legyen nálad egy kis gyógyszeres csomag. Persze nem kell az egész házi patikát magaddal vinni, de azért nem árt az óvatosság – egy betegség ugyanis az egész nyaralást tönkreteheti. Összegyűjtöttük a legfontosabb gyógyszereket!

Egészségügyi szempontból a veszélyesebb kategóriába tartoznak az arab országok. A sok rémhírnek persze a fele sem igaz, de jobb félni, mint megijedni. Míg a helyi lakosoknak semmi bajuk sem lesz például a csapvíztől vagy a mosatlan gyümölcstől, addig egy turistának igen kellemetlen meglepetéseket okozhatnak. Ezért nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, még a jobb szállodákban is.

A legfontosabb gyógyszerek, ha arab országba utazol

Az itthonról vitt gyógyszereket csak akkor szabad használni, ha nem komoly a baj. Egy súlyosabb fertőzés vagy nem múló rosszullét esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
Íme azok a gyógyszerek, amelyekből mindenképpen vigyél magaddal a nyaralásra!

Lázcsillapító (és lázmérő)
A nagy melegben vagy napszúrás miatt előfordulhat, hogy belázasodsz. Épp ezért jó, ha van nálad gyógyszer, így nem kell a helyi patikába rohanni. Ha napokig nem javul az állapotod, akkor viszont fel kell keresni az orvost.
Tippünk: Panadol, Rubophen, Algopyrin.

Fejfájás ellen
A hosszú utazás, a hőség vagy egy enyhe napszúrás miatt gyakrabban fájhat a fejed, ez pedig biztosan beárnyékolja az egész nyaralást.
Tippünk: Advil Ultra, Algoflex, Panadol.

Hasmenés esetére
Arab országokban a leggyakoribb turistabetegség. Általában egy-két nap alatt elmúlik, ez idő alatt azonban ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, mert könnyen kiszáradhatsz. Ha a hasmenés hányással és lázzal párosul, akkor haladéktalanul fordulj orvoshoz.
Tippünk: széntabletta, Imodium.

Napégés kezelésére
A naptejről soha nem szabad megfeledkezni – főleg nem a forró égövi országokban. Azonban ha megtörtént a baj, akkor is van hűsítő megoldás. Ha a bőr felhólyagosodik, akkor már nem elég a házi patika.
Tippünk: Panthenol, Naksol.

A legfontosabb gyógyszerek, ha arab országba utazolRovarcsípés ellen
Szerencsére ezek a csípések nem szoktak nagyon súlyosak lenni, inkább csak kellemetlenek, és viszkethetnek.
Tippjeink: Fenistil gél, cinktartalmú rázókeverékek.

Allergiás reakcióra
Egy idegen növény vagy ismeretlen étel könnyedén allergiás reakciót válthat ki annál is, aki korábban nem volt allergiás, ezért érdemes erre is felkészülnöd.
Tippünk: kalciumtabletta (enyhébb tünetre).

Gombás fertőzés
Nyaralás alatt sajnos könnyen előfordul. Nőgyógyászati problémáknál mindenképpen fel kell keresni az orvost, nehogy hosszú távú következménye legyen, azonban a lábujjak között jelentkező bőrgombát – amelyet a strandon könnyebben el lehet kapni – egyszerűen kezelheted.
Tippünk: Canesten.

Négy óvintézkedés, hogy elkerüld a bajt:

• Ne igyál a csapból! Még fogmosáshoz is ajánlott ásványvizet használni.
• Ne egyél mosatlan gyümölcsöt! Mindig palackozott ásványvízzel mosd meg őket.
• Óvakodj a piacokon vásárolt élelmiszertől! A bazárokban sok különlegesség kapható, de ha nem vagy hozzászokva az ilyen ételekhez, akkor inkább hanyagold.
• Ha magányos, nem szervezett kirándulásra indulsz, ne fürödj meg akármilyen tóban! A zárt tavak komoly baktériumtanyák lehetnek.

Minden utazás előtt érdemes beszélni a háziorvossal: a célország és a család betegségei ismeretében ő is segíthet összeállítani a gyógyszeres csomagot. Ha orvoshoz esetleg nincs időd elmenni, akkor bátran kérj segítséget a gyógyszerésztől!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top