Szabadidő

4 szuper hely a török Riviérán

Ha nem csupán napsütésre vágysz, hanem szívesen kalandoznál az antik világ fennmaradt kulisszái között, akkor irány Törökország déli partvidéke! Mi segítünk abban, hogy merre érdemes elindulnod!

Egyre népszerűbb nyaralóhely az Égei- és a Földközi-tenger gyönyörű partvidéke, a mediterrán török Riviéra. A vendégszeretet mellett elsősorban a kellemes klíma, a rengeteg kulturális látnivaló és nem utolsósorban a kristálytiszta tengervíz az, ami a turisták tömegét vonzza ide évről évre.

Törökország déli partvidéke egyedülállóan festői mediterrán hangulatot áraszt, melyet sziklás hegyvonulatok, öblökkel csipkézett tengerpart, pálma- és fenyőligetek, dúsan termő gyümölcsfák és üdítően türkizkék tenger jellemez. A kanyargó partszakasz és a hegyekkel körülölelt területek gazdag történelmi múlttal és rengeteg látnivalóval rendelkeznek, számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínálva. Persze a kulturális és kulináris élvezeteknek hódolók is megtalálják számításaikat, hiszen az európai ízvilágtól kezdve a hagyományos török konyháig minden megtalálható itt. A gasztronómiai élményeket csak a helybéliek lenyűgöző vendégszeretete múlhatja fölül, mely önmagában is kivételes élménnyel teszi gazdagabbá az idelátogatót.

Bodrum

Az Égei-tenger déli részének kedvelt célpontja a Bodrum-félszigeten fekvő, a görög Kósz szigetével szemben elhelyezkedő Bodrum. Az aprócska halászfaluból elbűvölő tengerparti üdülőhellyé avanzsált település az Égei-tenger jachtkikötőjeként vált ismertté. A kedves kikötőváros éttermei, bárjai, szórakozóhelyei nyüzsgő éjjel-nappali élettel kecsegtetnek, pálmasorokkal szegélyezett sétányain remek sétákat tehetünk. Ám ne feledkezzünk meg róla, hogy mindemellett számos antik látnivalót is kínál a város. Kikötője fölé magasodik a meghökkentő látványt nyújtó Szent Péter-erőd, melyet a jeruzsálemi Szent János ispotályos rend lovagjai építettek 1402-ben, s melynek építőköveit az ókori világ hét csodájának egyikéből, a halikarnasszoszi mauzóleumból nyerték.

Bodrum
Bodrum

A város látványosságai közül említést érdemel a Víz Alatti Archeológiai Múzeum is, ahol a tengeri expedíciók során összegyűjtött tárgyak láthatók, sőt betekintést nyerhetünk az eljárásba, és megismerkedhetünk a berendezésekkel is, amelyek egy víz alatti feltáráshoz szükségesek.
A mesés kelet elengedhetetlen hozzátartozója a bazár, egy szűk utcácska, mely a vár túloldalán található. Van itt minden, ami szem szájnak ingere. Éttermek és bárok sokasága, melyek egy kis ejtőzésre csábítanak, az egész nap nyitva tartó bőrüzletek, ékszerboltok, szőnyeg- és kelmeárusok pedig áruikkal ostromolják az arra sétálót.

Vízalatti Archeológiai Múzeum
Víz Alatti Archeológiai Múzeum

 

Bővebben a Víz Alatti Archeológiai Múzeumról »

Antalya, az ellentétek városa

 

A város létrejötte
Egy legenda szerint a város annak köszönheti létrejöttét, hogy II. Attalosz pergamoni király alattvalóit olyan paranccsal ruházta fel, hogy találják meg számára azt a földi paradicsomot, ahol ő egy új várost alapíthat. Ennek eredményeképpen jött létre Antalya.

A 3000 méter magasra törő Toros-hegység hatalmas kulisszái előtt terül el Antalya, a török Riviéra fővárosa és legjelentősebb üdülőhelye. A Földközi-tenger partján fekvő nyüzsgő, mediterrán város számos csemegét tartogat a kultúra szerelmeseinek, de a török kultúra emlékhelyei mellett jól megférnek a modern szállodák, éttermek és üzletek, valamint a mesés keletre oly jellemző török bazári forgatag is.

Kikötő környéki óvárosát meredek, összevissza tekergőző utcácskák és sikátorok keresztezik, melynek labirintusaiban andalogva valóságos időutazáson vehetünk részt. Itt található a város jelképének számító, a 13. században, vöröses téglából épített, bordázott oldalú Yivli minaret, mely a maga nemében egyedülálló, valamint a városfal vonulatában húzódó monumentális Hadrianus-kapu. A város főterén Mustafa Kemal szobrában, valamint a kikötőre nyíló csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. Antalya pálmákkal övezett sétányai és az óváros temérdek bazárja és apró boltjai rendkívüli árukínálattal kecsegtetnek, de az ízletes török ételeket kínáló éttermekben sincs hiány.

Antalya
Antalya

 

A Földközi-tenger kilométeres hosszúságú homokos strandjai a napimádók, vízi sportok paradicsomává varázsolja.

Belek

Az Antalyától kb. 35 km-re keletre fekvő nyugodt turistaparadicsom csak az utóbbi néhány évben fejlődött igazi üdülőközponttá. Ideális azok számára, akik a városok zajától távol, ugyanakkor kulturális látnivalók közelében szeretnének kikapcsolódni. A tengerpart és a mögötte húzódó fenyő- és eukaliptuszerdők között található luxusszállodák lehetővé teszik a kényeztető, nyugodt pihenést, míg a környék ókorból ránk maradt történelmi nevezetességei – mint a könnyen megközelíthető, 15 000 nézőnek férőhelyet biztosító stadionjáról nevezetes Perge városa vagy a ma is használatban lévő ókori színházáról nevezetes Aspendos – a kulturális étvágyat igyekszik csillapítani.

Aspendos
Aspendos

Kristályosan áttetsző vizű strandjain – ahol a finom homokkal borított szakaszok éppúgy megtalálhatók, mint az apró kavicsosak – a sportkedvelők szinte minden vízi sportban (szörf, vitorlázás vagy jet-ski) próbára tehetik magukat.

Side

Az egykori halászfalu, Side – melynek jelentése gránátalma – Antalyától 70 km-re keletre fekszik, egy, a tengerbe hosszan benyúló félszigeten. A nyüzsgő üdülőváros ideális hely, ha egyszerre szeretnénk régi romok között andalogni, a szép homokos strandokon napfürdőzni, vagy éppen vásárlási kedvünknek hódolva elvegyülni a bazári forgatagban. Side rendkívül hangulatos óvárosában lépten-nyomon antik emlékekre bukkanunk. Mindez együtt, az antik romok és a hosszú, finom homokos strandok együttese páratlan díszlettel ruházza fel a várost, és Törökország déli partvidékének egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé varázsolja a környéket. A keskeny kis utcák emlékművei hamisítatlan történelmi hangulatot árasztanak, s számos építmény akad utunkba, mely a régi korok emlékeit viseli magán. Erről árulkodik a nagyon jó állapotban megmaradt városfal, a templomok romjai, valamint a lenyűgöző antik színház, mely egykoron 20 000 néző befogadására volt alkalmas.

Tengerpartja finom homokos, partjának és gyorsan melegedő, sekély vizének köszönhetően ideális hely a kisgyermekkel érkezők számára.

Manavgat-vízesés
Manavgat-vízesés

 

Ne hagyd ki!

A vízesések szerelmeseinek kihagyhatatlan kiruccanást ígér a Side-től kb. hat kilométerre található Manavgat-vízesés. Üdítő élményt nyújt a nyári forróságban a 3 méter magas vízzuhatag körüli kellemesen hűsítő levegő.

Ha kedvet kaptál – utazási ajánlatok:
Neckermann »
Medina »
Best Reisen »
Startutazas »
Vista »
Tensi »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top