Szabadidő

Nyaralj olcsón – tippek válság idejére

Ha már kezdtél lemondani az idei nyaralásról, ne tedd! Egy kis utánajárással igazi élménydús vakációt szervezhetsz a családodnak – akár szűkebb keretből is.
Szeptember végéig minden második magyar háztartás (51,8%) tervez utazást. Minden 100 utazást tervező háztartásból 72 csak belföldi, 15 belföldi és külföldi, 13 pedig csak külföldi úti célt választ. A becslések szerint 2009. május és szeptember között a magyar háztartások 4,2 millió utazáson vesznek részt. Összességében a tervezett utazások 82%-a belföldre irányul, ami minden korábbi évnél magasabb arány.

Nyári élmények – takarékosan

Válság ide, pénzszűke oda – a családok több mint fele úgy véli, pihenés és kikapcsolódás nélkül nehezebben viselhetők a terhek. A többség tehát idén is tervez valamilyen kikapcsolódást, igaz, szerényebbet, mint az elmúlt években.


A kultúra jegyében

A magyar lakosság utazási terveiben fontos szerep jut a kultúrának, amelyre az idei témaév is épít. Annak ellenére, hogy csak nemrég kezdődött a nyaralási szezon, a kutatás során megkérdezettek 34,7%-a már hallott arról, hogy 2009 a kulturális turizmus éve.

Ez természetesen átrendezi a nyaralási szokásokat is. A belföldre utazók zöme már nem csupán a vízparti lustálkodást tekinti célnak, hanem a kikapcsolódást összeköti valamilyen fesztivállal, kulturális és egyéb rendezvénnyel. A szakemberek szerint ez az aktív pihenési formáknak kedvez.

A belföldi utazások több mint felének, 57,9%-ának lesz fő vagy kiegészítő célja a kulturális látnivalók megtekintése, a kulturális programokon való részvétel – annak ellenére, hogy a nyár elsősorban a passzív pihenés ideje. Jelentős különbségek vannak aszerint, hogy melyik régióba utaznak a háztartások, az Észak-Magyarország (72,7%) és a Balaton (68,2%) régióba irányuló utazások több mint kétharmadában fognak kulturális tevékenységet végezni.

Nyaralj olcsón - tippek válság idejére


Célpontban a nemzeti parkok

Hazánkban tíz nemzeti park, 36 tájvédelmi körzet és 142 természetvédelmi terület várja a természetkedvelőket. Valamennyi nemzeti park ideális kirándulóhely az ökoturizmus híveinek, legyen szó bicikli- vagy lovas túráról, családi kirándulásról, csónakázásról vagy éppen madármegfigyelésről. Lássuk a legnépszerűbbeket!

• Hortobágyi Nemzeti Park: túrák, bemutatók, kézművescsodák, a vízi világ felfedezése, pecázás a halastavaknál.

• Bükki Nemzeti Park: barlangtúrák, színvonalas barlangkoncertek, erdei kirándulások.

• Balaton-felvidéki Nemzeti Park: levendula- és bivalyfesztivál, csónaktúrákkal egybekötött vízimadár- és denevérmegfigyelés, borkóstolók.

A nemzeti parkok részletes ajánlatait, a helyi rendezvények, fesztiválok és más programok időpontjait és az olcsó szálláslehetőségeit bővebben tanulmányozhatjuk a www.nemzetipark.gov.hu weboldalon.


Olcsó szállások

A kiszemelt régióban számos olcsó szállást találhatunk. Általában reggelivel egy szoba ára a háromcsillagos kishotelekben 11–15 ezer forint között mozog. Ha ez az összeg is sok a családi büdzsének, keressünk egy-két csillagos szállásokat, illetve napraforgóval jelzett falusi szállásokat. Ha több család vagy baráti társaság összeáll, akkor érdemes apartmanházat bérelni, ahonnan rövid autózás után vagy kisvasúttal, netán bérelhető kerékpárral könnyen elérjük a környék nevezetességeit, fürdőhelyeit, látványosságait.

Ha egy hétre bérelünk egy falusi vendégházat vagy apartmant, akkor körülbelül 80-100 ezer forinttal kalkulálhatunk. Ez az összeg jobban eloszlik, ha két család együtt utazik.
Hasonló lehetőségek és árak várnak minket Erdélyben és az Északi-Kárpátokban is: forinttal is fizethetünk – például Szlovákiában a Csorba-tó környékén található apartmanokért – egy hétre körülbelül 90-110 ezer forintot. Ha két család összefog, már megéri.


Olcsó wellnesstipp!

Nyaralj olcsón - tippek válság idejéreHa a családi költségvetés nem teszi lehetővé, hogy néhány napot vagy egy hetet töltsünk el egy wellnesshotelben, akkor érdemes egy-egy napra bérletet váltani valamelyik közeli wellness-szálló fürdőjébe. Egy felnőttbelépő 2-2,5 ezer forint körüli, a gyerekek belépője ennek mintegy fele. Egy egész napot eltölthetünk itt anélkül, hogy a szállodai magas árakat fizetnénk.

Például ha a Gemenci Tájvédelmi Körzetben – Pörbölyön – bérel egy család egy faházat napi 12 ezer forintért, igen változatosan állíthatja össze a programjait. Szekszárdon számos rendezvény és gasztronómiai program látogatható, van erdei kisvasút, kínálja magát az ökoturizmus, de a közeli Tengelicen is eltölthető egy-egy nap – még esős időben is – a wellness-szállók fedett fürdőiben, hogy testileg-lelkileg felfrissülve fedezzük fel a többi napokon a környék gazdag látnivalóit. Ha ugyanezt a megoldást alkalmazzuk az összes hazai régióban, akkor sokkal olcsóbban állíthatjuk össze a nyaralás programjait.


Csak néhány éjszakára…

A legfrissebb felmérések szerint idén egy belföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 4,2 éjszaka lesz, az utazások 13,3%-át pedig egyhetesre tervezik. Az 1–3 éjszakás utazások részesedése 60,1%, ami jól mutatja a magyar lakosság fizetőképességének jelentős romlását. Egy belföldi utazáson átlagosan 2,4 fő vesz részt.

Hová utazik a magyar?

A legnépszerűbb olcsó úti célok, amelyeket magyar nyaralni vágyók választanak 2009-ben:

Sorrend Nyaralási helyszín Népszerűség (%-ban)
1. Balaton 25,3
2. Budapest, Közép-Duna-vidék 15,6
3. Észak-Magyarország 12,6
4. Észak-Alföld 7,9
5. Velencei-tó 7,2
6. Dél-Alföld 7,0
7. Nyugat-Dunántúl 5,3
8. Közép-Dunántúl 4,6
9. Horvátország 2,8
10. Dél-Dunántúl 2,6
11. Olaszország 2,0
12. Ausztria 2,0
13. Görögország 1,9
14. Tisza-tó 1,8
15. Románia 1,4

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top