Szabadidő

5 remek program, ha kimozdulnál hétvégén

Koncertek, lovasparádé, gasztronómiai élvezetek... Szerencsére ez a hétvége is bővelkedik programokban – bárki találhat kedvére valót.
Egy bohém rapszódiája – szeánszkoncert Freddie Mercury emlékére, Gyula

Tóth Vera
Tóth Vera

A gyulai nyár egyik legizgalmasabb programja a Queen együttes legendás dalaiból összeállított bemutató, amely a felejthetetlen zenésznek, Freddie Mercurynak állít emléket. A Miklós Tibor rendezte koncert Freddie Mercury személyét, életművét idézi meg, szöveges visszaemlékezésekkel, fényképekkel és videobejátszásokkal tarkítva. A műsorban 26 Queen-sláger csendül fel (a rendező fordításában, magyar nyelven), az erre az előadásra összeállt – sztárokat és fiatal tehetségeket egyaránt felvonultató – stáb, élő zenekar, táncegyüttes, kórus előadásában.
A Margitszigeti Szabadtéri Színház előadása Miklós Tibor szerkesztésében és rendezésében először Gyulán látható festői környezetben, a vár mellett található Tószínpadon.

Időpont: 2009. július 31. – augusztus 1., 20.30 óra
(esőnap: augusztus 2.)
Helyszín: Gyula, Tószínpad

Előadók: Szomor György, Serbán Attila, Zentai András, Varga Miklós, Tóth Vera, Tóth Gabi, Puskás Peti, Nagy Anikó, Naszvagyi Tamás, Ekanem Bálint, Deák Fruzsina, Miklós Eponin

Belépőjegy: 6000 Ft, 7000 Ft, 8000 Ft

Bővebben: www.gyulaivarszinhaz.hu »

 

Királyi szakácsok nyomdokán, Nagyszakácsi

Immár tizenhetedik alkalommal gyűlnek össze szakácsaink, hogy felelevenítsék a középkori királyi szakácsok szokásait. Nagyszakácsiban tíz csapat méri össze tudását, hogy a séfek legjobbja elnyerje a „Királyi Szakács” megtisztelő címet. Az induló csapatok öt fogást fognak elkészíteni, amelyhez kizárólag a XIV. és a XV. században használt alapanyagokat, fűszereket használhatnak, korabeli technológiai eljárásokat alkalmazhatnak, de a zsűri értékelni fogja a korhű ruházatot, megjelenést és dekorációt is.

5 remek program, ha kimozdulnál hétvégén

A rendezvény keretében nemcsak Királyi Szakácsot, hanem Királyi Borászt is avatnak: több mint tíz borász mutatja be saját termesztésű szőlőből készült borait. A versenyeket számos, korabeli hangulatot idéző program kíséri, így találkozhatunk lovagokkal, zászlóforgatókkal, reneszánsz táncosokkal, de még bajvívókkal is.

Ízelítő a programokból

Falusi ízek kavalkádja (július 31.)
• Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének bemutatója
• Vásári játékok
• Nagy Bandó András gyerekműsora
• Bajvívók
• Reneszánsz mulatság
• Lengyel, felvidéki és román táncegyüttesek bemutatója
• Dévai Nagy Kamilla és Krónikásai (koncert)
Ezen a napon a belépő 500 Ft.

Királyi szakácsok nyomdokán – XVII. Királyi Szakácsverseny (augusztus 1.)
A látogatók megkóstolhatják az elmúlt évek királyi szakácsainak ételeit, a Királyi Borászok borait, valamint kipróbálhatják a különféle tájételek ízeit.
• Langaléta Garabonciások, gólyalábasok
• Nemzetközi reneszánsz táncosok
• Igriczek együttes
• Ládafia Bábszínház
• Zalai Gyepűvédők lovasíjász-bemutatója
• Daniel Speer Brass reneszánsz koncert
• Keresztes Ildikó-koncert
• 17 órától kezdődik a királyi asztal megterítésének ceremóniája, felvonulás, eredményhirdetés
• Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán műsora
Ezen a napon a belépő 1000 Ft.

Időpont: 2009. július 30. – augusztus 1.
Helyszín: Nagyszakácsi
További információ: www.kiralyiszakacsok.hu »

Spanyol lovasbemutató a budai várban, Budapest

A Magyarországon 1939-ben létrehozott, de csak rövid ideig működő klasszikus lovasiskola gyönyörű hagyománya éled újjá július végétől a budai vár Oroszlános udvarán.

Hetven éve alapították a Magyar Királyi Testőrség Spanyol Lovas Iskoláját, ahol a legtehetségesebb lovasok különlegesen nehéz feladatokra idomították lovaikat, és látványos bemutatókon kápráztatták el tudományukkal a nagyközönséget. A bemutatók helyszínéül többek között a budai várpalota területén az erre a célra épült pazar lovarda szolgált. Sikeres működésük csak rövid ideig tarthatott, mert a történelem viharai elsöpörtek lovast, lovat, de még az épületeket is.

5 remek program, ha kimozdulnál hétvégén

E gyönyörű hagyományt igyekeznek újra életre kelteni az Epona Spanyol Lovasiskola ifjú lovasai, akik a Budavári Palota Oroszlános udvarán 16 magasan képzett andalúz ménnel egész estét betöltő látványos gálaműsort mutatnak be. Előadások 2009. július 30-tól augusztus 2-áig minden este 20.30-as kezdettel. Jegyek kaphatók a Ticket Express irodáiban és az Eventime hálózatában, valamint a helyszínen.

Időpont: 2009. július 30. – augusztus 2.
Helyszín: a budai vár Oroszlános udvara
Bővebb információ: www.lovasok.hu »

Túra a Baláta-tónál, Kaszó

A 2008-ban erdőrezervátummá minősített Baláta-tó környékének és a Tuskósi-rét védett gyepterületének titokzatos életével, valamint különleges és kevéssé ismert fajokkal ismerteti meg a szakvezető a résztvevőket.

Somogy megye legrégibb természetvédelmi területe 1942-től védett. Védettségét gazdag növény- és állatvilága, illetve a jégkorszaki lápmaradvány megőrzése indokolja. A Baláta ma is lefolyástalan, csapadék és talajvíz táplálja. Legnagyobb értéke, hogy a lebegő hínártársulásoktól a láperdőkig számos lápi növénytársulás található itt, továbbá több országosan ritka növény- és állatfaj élőhelye.

5 remek program, ha kimozdulnál hétvégén

A túra résztvevői megtekintik a botanikai ritkaságok élőhelyét, valamint a láphoz kapcsolódó más, védelemre érdemes erdőtársulásokat, mint például a genyőtés cseres-tölgyest.

Helyszín: Kaszó, kisvasútállomás
Időpont: 2009. augusztus 1., szombat
Találkozó: 9.45-kor, a túra indulása: 10.00 órakor
Túra hossza, időtartama: 7 km, 3 óra
Részvételi díj: 350 Ft/fő
Utazás: egyénileg
Hasznos: fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a kullancsok elleni védelem
Jelentkezés, információ:
Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu
Bővebb információ: www.ddnp.nemzetipark.gov.hu »

Nimfaünnep, Budapest

A nimfák a természet szépségeit megtestesítő római istenek, akiket az ókorban a mai Római strand területén álló szent ligetben tiszteltek. A rendezvény során a látogatók egy vezető segítségével ismerkedhetnek meg a helyszínnel, az aquincumi vízvezeték forrásfoglalásának területével, a vizek felhasználási módjával az ókori kultúrákban, az ókor gyógyászati és szépségreceptjeivel (gyógynövény-bemutató). Az ókori mitológiai alakok világát színészek jelenítik meg antik irodalmi szemelvények felhasználásával. Ebben Halmágyi Sándor és a Tér Színház művészei működnek közre.

A gyermekközönséget kézműves-foglalkozások várják, míg az egész családot színészek, „nymphák”, „satyrok” és „sylenosok” („öltözz nimfának!” és „fotózkodás a satyrokkal”) szórakoztatják.
A programon a strand belépőjével lehet részt venni, a kézműves-foglalkozásokért külön kell fizetni a foglalkozás helyszínén.

Időpont: 2009. augusztus 1., 11.00–17.00
Helyszín: Római strandfürdő, III. ker, Pünkösdfürdő u.
Bővebb információ: www.aquincum.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top