Szabadidő

Irány a görög szigetek! A Jón-tenger négy gyöngyszeme

Ha valaki az érintetlen természetre vágyik, a legjobb választás a görög szigetvilág. De ne csak a jól ismert szigetekre koncentráljunk! Induljunk felfedezőútra, és vegyük számba a Jón-szigetcsoport egyelőre még kevésbé zsúfolt, népszerű szigeteit is!

A hét szigetből álló Jón-szigetek Görögország északnyugati partjai mentén helyezkednek el, a Jón-tengerben. A Jón-szigetek alkotják a legnagyobb és a legtermékenyebb szigetcsoportot a görög szigetvilágon belül. Ellentétben az Égei-tenger legtöbb szigetével (melyek csupaszok és sziklásak), a Jón-szigetek buja zöldben pompáznak. A szigetek tengerpartja igen változatos képet mutat, eldugott, érintetlen partszakaszok és szórakozóhelyekkel zsúfolt, éjjel is mozgalmas fürdőhelyek váltogatják egymást.

A magyarok által leginkább kedvelt Korfun kívül bátran ismerkedjünk meg a többi Jón-szigettel is, melyekhez Korfu remek kiindulópont lehet.

Görögország nyugati gyöngyszemeit a természet elhalmozta ajándékokkal. Érintetlennek tűnő, eldugott kis öblök, szebbnél szebb, kristálytiszta vizű partok, hegyek és cseppkőbarlangok, valamint olajfaligetekkel és narancsfákkal tarkított kicsinyke görög falvak váltogatják egymást. Turistaparadicsom ez a javából, hisz a Jón-szigetek elég nagyok ahhoz, hogy a csendes halászfalvak nyugalmát és a zenés-táncos mulatók zsivaját igénylők egyaránt megtalálják a kedvükre való üdülőhelyet. De hova is menjünk pontosan mindezért?

 Lefkáda

Lefkáda – melynek neve jellegzetes fehér szikláira utal – elbűvölő, változatos tájjal, kiváló természeti adottságokkal és számos látnivalóval várja a látogatót. Lefkáda nagyon közel van a görög szárazföldhöz, sőt a szigetet szárazföldi úton (autóval, motorral, kerékpárral stb.) is megközelíthetjük, ugyanis híd köti össze a szárazfölddel. A szigettel azonos nevű főváros a sziget északkeleti végében fekszik. A sekély lagúnákkal körbevett kis városka élénk település, mely jelentős számú látogatót csábít, s a település központjába vezető szűk, kanyargós utcák kellemes benyomást keltenek. A városban tett séták során az országra nem jellemző – kis, hosszú, külön harangtoronnyal rendelkező épületek – templomokkal találkozhatunk a kis tereken. Főterén (Platía Agíou Szpiridóna) modern kávézókban ejtőzhetünk, ha pedig mártózni támad kedvünk, akkor vegyük célba a város közelében fekvő Ágiosz Ioánnisz-öblöt. Érdemes felkeresni a sziget északnyugati partján Ágiosz Nikitasz kristálytiszta, gyönyörű strandjait. Az idilli kis halászfalu hagyományos és viszonylag csendes fürdőhely.

 
Ágios Nikitas
Ágiosz Nikitasz
 
Nídri
Nídri

 

A legismertebb nyaralóhely a szigeten Nídri, mely a főút menti szállodákkal és panziókkal csalogatja a vendégeket. Közvetlenül a vízparton tavernákat, kávézókat és bárok tömkelegét találjuk, míg a rakparton gőzhajók várják a körutazásra vágyó turistákat.

Porto Katsiki Beach, Lefkada
Porto Katsiki Beach, Lefkáda

 

Tipp: Igazi széllovas-paradicsom Vaszilikí, mely a sziget déli csücskében fekszik. Köves strandja miatt elsősorban nem a napimádók, hanem a szörfösök vették birtokukba. Ha még csak ezután szeretnénk ismerkedni a szörfözéssel, akkor ide érdemes ellátogatni, mivel kezdő széllovasok órákat is vehetnek itt.

 Kefalónia

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a Jón-tenger legizgalmasabb és legvadregényesebb szigete Kefalónia. Nemcsak a Jón-szigetek legmagasabb hegyei láthatók itt, hanem más különlegességek is. A sziget legfőbb vonzereje, kellemes tengerparti üdülőhelyei mellett, a Jón-szigetek legmagasabb csúcsát körülvevő Enosz Nemzeti Park. Zöldellő környezetben, kék vizű öböl partján fekszik a sziget fővárosa, Argosztóli, a nagy és forgalmas település, mely szűk utcákkal kapaszkodik az öböl fölé emelkedő földnyelv oldalára.

Argostoli, Kefalónia
Argosztóli, Kefalónia

Kefalónia bejárására nem szabad sajnálni az időt, mert útközben is számtalan gyönyörű helyet lehet felfedezni. Talán a legszebbek: Lásszi és a déli parton egymást követő üdülőhelyek. Lásszit, melynek strandján vízisí, vízirobogó és sárkányrepülés várja a nyaralókat, olyan nevezetességek környékezik, mint a Szt. Geraszimosz-templom, és a Szt. Theodor-világítótorony, ahonnan gyönyörű a naplemente látványa. A sziget legészakibb csücskében fekszik Kefalónia legszebb halászfaluja, Fiszkárdo, melynek pasztellszínű velencei házai eredeti szépségükben fogják keretbe a kikötőt.

Fiszkárdo házai pasztellszínekben pompáznak
Fiszkárdo házai pasztellszínekben pompáznak

Tipp: A magasabban fekvő, csöndes falvakban is érdemes meg-megállni, ha másért nem, hát a lélegzetelállítóan szép panoráma kedvéért. A főváros és a sziget szinte valamennyi települése között rendszeres az autóbusz-közlekedés.

 Ithaka

Ithaka Homérosz hőséről vált ismertté, állítólag ugyanis ez a sziget volt Odüsszeusz hazája. Az irodalmi tanulmányokból ismerős Ithaka a Jón-szigetek közül a második legkisebb, és a legkevésbé felkapott úti cél. A szépséges és zöldellő Ithakát egy három kilométer széles csatorna választja el csupán Kefalóniától, érintetlenségét azonban még így is sikerült megőriznie. Viszonylagos nyugalmát annak köszönheti, hogy a tömegturizmus minden jellemzőjét nélkülözi. Nincsenek itt embertömegtől hömpölygő utcák, tömött tavernák, nyüzsgő éjszakai élet, zsúfolt strandok. Cserébe azonban csodás természeti szépségre bukkanhatunk, ha felkeressük egy rövidke kirándulás keretében. A sziget fővárosa Vathí, mely a XVI. századból, a velencei időkből visszamaradt kisváros, s többnyire a szállások jó része itt található. A sziget felfedezésének legideálisabb kiindulópontja, hiszen naponta kétszer (főszezonban négyszer) indulnak buszok a sziget északi falvaiba. Az északi falvak közül a hegygerincen fekvő települést, Sztavrószt érdemes felkeresni, mely a legnagyobb falu a szigeten, s melynek forgalmas piaca központi szerepet játszik a sziget életében.

Vathi-öböl, Ithaka
Vathí-öböl, Ithaka

Tipp: A keleti parton fekvő Fríkeszt a nyugodt pihenés reményében látogassuk meg. A hangulatos kikötőtől dél felé találjuk a kavicsos strandot, ahol kristálytiszta víz fogadja a csobbanni vágyókat.  

 Páxosz

A Jón-szigetek legkisebbike Páxosz, egy festői szépségű aprócska sziget Korfutól 14 km-re délre, mely most is, akárcsak korábban, inkább a magányt kedvelők kedvelt úti célja volt. Nem is csoda, hisz az erdőkkel borított szigeten csupán egy-két falu található. A sziget északi és déli végét egyetlen út köti össze, de az autók gyér száma miatt nyugodtan pattanjunk kerékpárra, vagy akár egy kis mopeddel is könnyűszerrel átszelhetjük a szigetet. Az erdőkön át kellemes sétákat tehetünk a hegycsúcsok vagy éppen a tengeröblök felé. A sziget „fővárosának”, Gájosznak – mely inkább falu, mint város – a kikötője igazi tengerparti hangulatot áraszt. Fehér házak, pici tavernák, hálóikat foltozó és csónakjaikat javítgató halászok jellemzik, mely igazán képeslapra illő látvánnyal szolgál az utazó számára.  A sziget északi végében fekszik Lákka, bizarr homokkőformák és halászhajók tarkította tengerparttal. A ciprus- és olajfaligetekkel szegélyezett part nappal mindig benépesül a Korfuról érkező kirándulókkal, estére aztán ismét elcsendesül a tengerparti kisváros. Elvétve akad csak kiadó szoba errefelé, és mindössze egy-két vendéglőt, kávézót lehet itt találni.

A sziget és a külvilág kapcsolatát néhány kompjárat biztosítja, melyek közül az egyik, naponta közlekedő komp célállomása a szomszédos Korfu szigete.

Paxos
Páxosz

 

Tipp: Aki teljes egyedüllétre vágyik, Páxoszról elhajózhat a kis testvérszigetre, Antípaxira, hogy a természettel harmóniában tölthesse szabadidejét.

Irány a görög szigetek! A Jón-tenger négy gyöngyszemeKönyvtipp, ha kedvet kaptál az utazáshoz: A görög szigetek

Ez az útikönyv segít abban, hogy a görög szigeteken tett látogatás minden perce élvezetes legyen. A kötet áttekinti e terület földrajzát, történelmi és kulturális örökségét, visszavezet az építészeti és tárgyi emlékek születéséhez, térképeken és képeken mutatja be a hét görög régiót és azok nevezetes látnivalóit. A kihagyhatatlan nevezetességeken kívül természetesen olvashatunk szállodákról, éttermekről, és közérdekű tudnivalókról is tájékozódhatunk.

Kiadó: Panemex Kiadó – Útitárs sorozat
A könyv ára: 7900 Ft
Tipp: Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron a www.polc.hu weboldalon. Klikk ide! »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top