Szabadidő

Bécsi kiruccanás múzeummal és piaci forgataggal

Könnyű szombat reggel korán kelni, ha a napot Bécsben töltjük, és a pasid sem morog, mert a bécsi kávé és a croissant feledteti vele az ébresztő csipogását.

Reggeli piacozás

Szenvedélyes piacra járó vagyok, így nagy meglepetések ritkán érnek, de a bécsi Naschmarkt minden várakozásomat újra és újra felülmúlja. Gyorsan megesszük a reggelit, és belevetjük magunkat a tömegbe. Essen eső vagy süssön a nap, a tömeg a szombat reggeli piac velejárója. És amikor már azt hiszem, hogy mindent láttam, és minden zöldséget-gyümölcsöt ismerek, mindig akad valami új, amiről eddig fogalmam sem volt. Valami, amiről nemcsak azt nem tudom megmondani, hogy honnan származik, de azt sem, hogyan kell enni, vagy mire lehet használni. És persze mindig győz a kíváncsiság.

Egzotikus gyümölcsök a Naschmarkton
Egzotikus gyümölcsök a Naschmarkton

Az „egzotikus utazás” mellett a Naschmarkton töltöm fel a fűszerkészleteimet is. Nincs olyan, amit ne lehetne itt megtalálni. Legutóbb kis műanyag dobozban összekészített curry fűszerrel, piros borssal és szárított narancsvirággal gazdagodtam. Persze ennél sokkal hosszabb listát tudnék arról írni, hogy mennyi mindent nem vettem meg, mert nem volt mellé receptötletem.

Pazar fűszer-kínálat
Pazar fűszerkínálat

A bécsi piacozás ugyancsak fontos állomása a halasstand, és nem maradhatnak ki a jóféle házi tészták és a sajtok sem. A több mint 170 stand kínálatába a halak és a húsfélék ugyanúgy beleférnek, mint a kézzel készített szappanok, péksütemények, jóféle fekete kenyerek, az őstermelői tej meg pálinka, virágok, zöld fűszernövények és biotermékek. A piac területén több kifőzde is működik, a legújabb és legtrendibb a „Neni”, ahol nem érdemes az étlapot bogarászni, a legegyszerűbb és a legbiztosabb választás a napi menüt kérni.
A Neni honlapja: www.neni.at »

 

A
A „Neni”

Az ócskapiac romantikája

A multikulti nemcsak a piac árukészletére, de az árusokra is jellemző. Nem idegen számukra a magyar szó, és a fiatal fiúk töretlen lendülettel udvarolnak a lányoknak. Az egyik nekem is többször szerelmet vallott, de féltem, vallomásával csak sajtvásárlásra próbál rávenni. Hétfőtől szombatig a Naschmarkt kínálata ugyanolyan, de szombat délelőttönként – és nekünk ezért kell akkor menni – a Kettenbrückengassén túl ócskapiac működik. A piacnak ez az ideiglenes szekciója egyesíti a bolhapiacot és az antik kincsek vásárát. Jól megfér egymás mellett az antik és a bóvli, a lom és a kincs. A jó üzletekhez éles szem szükséges, és itt is, mint minden piacon, csak a lúzerek vásárolnak alkudozás nélkül. Nem közvetlenül a piachoz tartozik, de lehetetlen és vétek nem észrevenni Otto Wagner házainak szecessziós homlokzatát.

Bécsi kiruccanás múzeummal és piaci forgataggal

 

Megközelítés: metróval a Kettenbrückengrasse és a Karlsplatz megállóhely, de gyalog csak néhány perces séta a Múzeum Negyedtől (MuseumsQuartier) és a Mariahilfer Strassétól.

Bővebben a Naschmarktról: www.wienernaschmarkt.eu »

 

Bécs a világ zenei fővárosa. A Haydn-emlékhely mellett Mozart, Beethoven, Strauss, Schubert és Brahms egykori bécsi lakhelyei is látogathatók. A muzsikusok házai és lakásai eredeti állapotban, személyes tárgyakkal és kottákkal mesélnek az alkotókról és korukról.

A Haydnhaus gyönyörű kertje

Szerencsére nem rettenünk meg a gyalogos városnézéstől, így „rejtett” kincsekre is bukkanunk. A Naschmarkt közelében áll a Schubert Sterbewohnung, Schubert utolsó lakása, haláláig itt élt, és utolsó művei itt születtek. Kicsit többet kell gyalogolni Haydnhausig, felfedezése ugyan nem megy csodaszámba, viszont a leleményesen szerkesztett kiállítás és a ház kertje annál inkább.

A híres zeneszerző halálának 200. évfordulója Haydn-emlékév Bécsben, és állandó kiállítás is készült a művész házban töltött éveiről. Haydn 1793-ban vásárolta meg az akkor még a bécsi elővároshoz tartozó épületet, amelyet átépíttetett, és egy emelettel bővíttetett. Később a ház felső szintje szolgált a zeneszerző lakrészéül, a földszinten pedig a „személyzet” és a kottamásoló kapott szállást. Haydn élete mellett a XVIII. századi bécsi mindennapokba is bepillantást nyerhetünk a kiállításon számlakivonatok és metszetek segítségével.

Cím:
• Haydnhaus, 1060 Bécs, Haydngasse 19.
• Schubert Sterbewohnung, 1040 Bécs, Kettenbrückeng. 6.
Bővebben: www.wienmuseum.at »

Cukrozott virágok

Apró manufaktúra működik a Haydnhaus közelében. Az üzlet cseppet sem hivalkodó, portája szinte észrevehetetlen. Belül viszont minden képzeletet felülmúl. Michael Diewaldnak az a merész ötlete támadt, hogy ehető virágokból készít édességeket. Orgonát, rózsát, ibolyát és még ezernyi, botanikában járatlanok számára felismerhetetlen virágot tartósít cukorral. A méregdrága, bár hihetetlenül finom, virágcsodákat lehet „nassolni”, de helyettesíthetik a marcipánvirágokat is, és különleges ízhatást alkotnak a csokoládéval.

Bécsi kiruccanás múzeummal és piaci forgataggal

 

Cím: Bluehendes Konfekt, 1060 Bécs, Schmalzhofgasse 19.
Megközelítés: Westbahnhof metrómegálló és néhány perc séta.
Bővebben: www.bluehendes-konfekt.com »

Művészet, hűvösben

A Múzeum Negyedtől (MuseumsQuartier) sétáljunk át a Maria-Theresien-Platzon keresztül a Stephansdom felé tett kitérővel az Albertináig. A múzeumban ezen a nyáron a legérdekesebb kiállítás az impresszionistáktól az avantgárdig a legnagyobb festőket felsorakoztató gyűjtemény. A hatalmas kiállítóteremben Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne, Amedeo Modigliani, Henri Matisse, Joan Miró, Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee és Vaszilij Kandinszkij festményei sorakoznak egymás után, és nyűgözik le tökéletességükkel a személőt. Ám ha már megvettük a belépőjegyet, akkor a többi kiállítást is érdemes megnézni, és elidőzni: idén nyáron a másik jelentős tárlat a Test és nyelv című fotókiállítás.

Cím: Albertina, Albertinaplatz 1., 1010 Wien
Bővebben: www.albertina.at »

Bécsi kiruccanás múzeummal és piaci forgataggal


Tipp: Még több információ és érdekesség Ausztriáról és Bécsről:
www.wien.info
és www.austria.info »

Hogyan juthatsz el Bécsbe?
• Autóval: Budapest–Bécs kb. 240 km. Az M1-es autópályán Hegyeshalom irányába haladj, onnan tovább az A4-esen (autópálya-matricát ne felejts el beszerezni).
• Vonattal: a MÁV-START járataival. »
• Busszal: OrangeWays vagy Volánbusz. »
Tipp: busszal és vonattal Bécsbe »

Bécs-kártya: a kedvezményes kártyával 72 órán keresztül ingyenesen használhatod a bécsi tömegközlekedést, illetve számos további kedvezményben részesülhetsz. Szállodákban, utazási irodákban vásárolhatod meg, a kártya ára: 18,50 euró. További infó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top