Szabadidő

Hogyan értelmezzük az épületeket?

A könnyen kezelhető kézikönyv kötelező olvasmány mindenkinek, aki szereti az építészetet.

Hogyan értelmezzük az épületeket?A szakmabelieken kívül aligha akad olyan ember, aki maradéktalanul el tud igazodni az épületek stílusai és technikai részletei, megoldásai között. Hála többek között a napjainkra jellemző, degradált színvonalú művészeti oktatásnak. Az Európán kívüli országok ezen felül az eredeti, tiszta stílusokat is nélkülözik, viszont bővelkednek az eklektikus megoldásokban. Sőt, még Európában, akár Budapesten is gyakran hasonló a helyzet. Így hát a fiatal építésztörténész, Carol Davidson Cragoe segítőkész alkotása abszolút szerzői és kiadói telitalálat. Kellemesen kezelhető zsebkönyvét akár minden városnéző sétájára magával viheti az ember, hogy rövid, lényeg-láttató szempontrendszere és illusztrációi segítségével eligazítást nyújtson. A szerző a stílusjegyek legszembetűnőbb hordozóira irányítja figyelmünket: megismerhetjük a jellemző és gyakori építőanyagokat, oszlopokat, boltíveket, tetőket, oromfalakat, boltozatokat, kupolákat, tornyokat, kapukat, ablakokat és így tovább.

Felmerül természetesen a gyanú, hogy a példák sokasága elsősorban az „angol őshazába” ellátogató tengerentúli turistáknak jár elsősorban kedvében, de sebaj, akad azért másféle, máshonnan származó szemléltetés is bőven. Különben is, egy-egy építészeti stílus éppen a sokféleségében bontakozik ki igazán. Mire van még ezen kívül szükség? Hát a természetes kíváncsiságra. Ha ez hiányzik, még e nagyon hasznos kis könyvecske sem tud segíteni. Nosza rajta hát, ezentúl nézzük más szemmel a várost!

Szerző: Carol Davidson Cragoe
A könyv címe: Hogyan értelmezzük az épületeket? Építészeti tanfolyam / Scolar Art sorozat
Fordította: Szieberth Ádám
A könyv ára: 3300 Ft
Kiadó:
Scolar Kiadó Budapest, 2009
Tipp: rendeld meg a könyvet kedvezményes áron a Polc.hu weboldalon »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top