Szabadidő

1000 hely, amit látnod kell

Végre egy útikalauz, ami nem szokványos módon, könnyed stílusban gyűjti egybe, amit a Föld érdekességeinek "kínálatából" megtekintésre érdemesnek talál.
1000 hely, amit látnod kell

A kihagyhatatlan európai néznivalók mellett szerepel a könyvben a pekingi tiltott város, a Törökországban található mavlavi szerzetesrend kerengő derviseinek szertartása, búvárkaland a Vörös-tengeren, New York történelmi belvárosa, a chicagói blues világa, vagy egy Frank Lloyd Wright-séta – és természetesen fontos múzeumok, éttermek, valamint nevezetes hotelek bárhol a világon, amelyek esetében nem az olcsóság, hanem a hírnév volt az elsődleges szempont. Vagyis a Föld csaknem minden – akár elérhetetlennek tűnő – varázslatát felidézi egy kötetben.

Végre létezik egy könyv, amelyből megtudhatjuk, hogy hol vannak a Földön lenyűgöző, szórakoztató és felejthetetlen épületek és tájak.” (Newsweek)

Hatalmas az ötlet, és – óh, jaj! – hatalmas a terjedelem is arról az ezer helyről, amit Patricia Schultz szerint látnunk kell. Ebben a kötetben 1020 oldalon, témánként legtöbbször fél-egy oldalnyi terjedelemben ismerhetjük meg a nagyvilág legalapvetőbb látnivalóit. Amit – becsületére legyen mondva – egy kiváló hölgy gyűjtött egybe.

A kivitelezés ezúttal szerényebb: papírkötés, fekete-fehér képekkel – világos, hogy a hangsúly a mondanivalón van. Gyönyörködni inkább majd az eredeti helyszíneken lehet. De, hogy elolvasni is érdekes élmény legyen, minden téma előtt szerepel egy rövidke egymondatos motiváció.

Például az Aggteleki Nemzeti Parkot a „Fedezzük fel együtt a törpék birodalmát!” mondattal, Fertődöt pedig „Ahol egykor hercegek keringőztek” jelzéssel vezeti be. A leírások végén rövid összefoglalót is nyújt a mi, hol, hogyan, szálloda, leginkább címszavak alatt.

Fontos szerepet játszik a kötet végén a százoldalas tematikus mutató, ami 11 téma szerint csoportosítja a tartalmat, majd ezeken belül kontinensekre bontva részletezi a címszavakat. Mindez a praktikum megkönnyíti e vaskos könyv használatát, amit mindazok szíves figyelmébe ajánlok, akik szeretnek útra kelni, vagy csak az otthon nyújtotta kényelemben tájékozódni.

 

Szerző: Patricia Schultz
A könyv címe: 1000 hely, amit látnod kell – Világjárók kézikönyve
Fordító: Molnár Magda
Kiadó: Vince Kiadó, 2008

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top