Szabadidő

7+1 ok, amiért érdemes ellátogatni Szegedre

Szeged rengeteg látnivalóval várja a turistákat egész évben, a jó idő beköszöntével pedig igazi fesztiválközponttá alakul a napfény városa. Csak győzzünk választani a jobbnál jobb programok közül...

Szegedi Szabadtéri Játékok, alternatív színházi fesztivál, kajak-kenu világkupa, Szegedi Ifjúság Napok (SZIN), és természetesen Szeged napja, a város legnagyobb ünnepe – csak néhány a számtalan izgalmas program közül. De Szegedre akkor is érdemes ellátogatni, ha épp nem történik semmi. Ilyen alkalom azonban ritkán van a Tisza partján…

Szeged madártávlatból
Szeged madártávlatból

 

A belváros legfőbb látnivalóit egy kellemes sétával is bejárhatjuk. Ehhez kínálunk most néhány tuti tippet.

1. Kárász utca

Szegedi sétánk kiindulópontja a város hangulatos sétálóutcája, mely kis kávézóival és teraszaival igazi mediterrán hangulatot áraszt. A korzó egyik végén Közép-Európa egyik legnagyobb és legszebb tere, a Széchenyi tér terül el. Hatalmas platánfái alatt a nap bármely szakában kellemesen elüldögélhetünk, és a nyüzsgő belváros szemlélése közben talán még a legendás disznófejű fát is kiszúrhatjuk.

A Széchenyi tér
A Széchenyi tér

A teret övező eklektikus paloták között már messziről kitűnik a városháza gyönyörű neobarokk épülete, melynek udvarán változatos színházi és zenés programokkal várják a közönséget a langyos nyári estéken. A Kárász utca másik végén található a Dugonics tér, melynek szökőkútja a tavasz beköszöntével az egyetemisták kedvenc találkozóhelye, ahol nyáron szinte minden hétvégén történik valami érdekes.

A Kárász utcán mindig történik valami
A Kárász utcán mindig történik valami

 

2. Dóm tér

Szeged jelképe a kettős tornyú fogadalmi templom, és az előtte fekvő gyönyörű tér, amely minden évben otthont ad a Szegedi Szabadtéri Játékoknak, melyet 1931-ben rendeztek meg először. Az ország negyedik legnagyobb templomában ötezren férnek el, építésére az 1879-es nagy árvíz után tettek fogadalmat a szegediek. A 91 méter magas tornyokból gyönyörű panorámában gyönyörködhetnek mindazok, akik megmásszák a 300 lépcsőfokot.

A kettős tornyú Fogadalmi Templom
A kettős tornyú fogadalmi templom

A dóm előtt álló Dömötör-torony a város legrégibb emlékműve, alapja a XI. századból származik. Az U alakú teret a dómhoz illeszkedő épületegyüttes veszi körül, melyben az egyetemek tanszékei kaptak helyet. Szent-Györgyi Albert is ezek egyikében végezte kutatásait, melyekért később Nobel-díjat kapott. A téren naponta kétszer hallható a zenélő órajáték, mely először 1936-ban szólalt meg.

A szegedi Öreg-hölgy
A szegedi „Öreg Hölgy”

3. A szegedi „Öreg Hölgy”

A Szent István tér sokáig egy volt a város sok tere közül, közepén egy megkopott, ámde sokat ígérő épülettel. Az ezer köbméteres víztorony 2005-ben végre visszanyerte eredeti külsejét, és a város egyik ékessége lett. Az 1904-ben épült szegedi „Öreg Hölgy”, hazánk legrégibb vasbeton építménye, nemcsak eredeti funkcióját nyerte vissza, de kedvelt turistalátványosság is lett.

A víztorony belsejében több kiállítás és egy Foucault-inga is helyet kapott, melynek tanulmányozásával megbizonyosodhatunk arról, hogy a Föld tényleg forog.
Még több infó: 62/488-690, 488-699

4. Reök-palota

Szeged egyik legszebb épülete az 1907-ben épült szecessziós palota, mely ma kulturális központként működik. A palota merész formavilága – a házfalakon burjánzó növényi motívumok, a hullámzó oromzat – Antoni Gaudí lakóházaival mutat rokonságot, és Európában is egyedülálló. A palota tulajdonosa Reök István vízügyi mérnök, Munkácsy Mihály unokaöccse volt, tervezője pedig a fiatalon elhunyt építész, Magyar Ede, aki még a szecesszió képviselői között is merésznek számított újításaival és épületeinek egyedi formavilágával.
Cím: Tisza Lajos krt. 56.
Még több infó »

 

A Reök-palota
A Reök-palota

5. Virág cukrászda

A Klauzál téren található Virág cukrászda neve ma már fogalom. A neobarokk cukrászda gyönyörű belső tere és hangulatos terasza már önmagában vendégmarasztaló, a finom édességekről és az isteni fagyiról pedig még szót sem ejtettünk. A cukrászda a XIX. század végén lett ismert, s már akkor „a szegedi Gerbeaud”-ként emlegették. 1922-ben aztán a Virág testvérek vásárolták meg, akik a cukrászda hírnevét még tovább öregbítették.
Cím: Klauzál tér 1.

6. Anna fürdő

Ha kimerített bennünket a sok program, s egy kis pihenésre vágyunk, irány a városi fürdő, mely nemcsak szép épületével, de számtalan testet-lelket kényeztető szolgáltatással is vár bennünket. A gőzfürdő 1896-ban eklektikus stílusban épült, de jellegzetes kupoláival a török időket idézi. Az itt kinyert gyógyvizet, melyet a helyi sörfőzőmester a lánya után Anna-víznek keresztelt el, 1927-től palackozzák is. A fürdőben ma többek között wellnessrészleg, termálfürdő, szauna, élmény-, úszó- és gyermekmedence szolgálja a kikapcsolódást.
Cím: Tisza Lajos krt. 24.
Még több infó »

Anna-fürdő
Anna fürdő

 

7. Vadaspark

A város határában található Vadaspark egyik fő törekvése, hogy ne a rácsok mögött kelljen az állatoknak leélniük az életüket, ezért a park munkatársai egyre inkább állatbarát megoldásokra törekszenek. Az út melletti vizesárkon túl például egy egész kis erdőt birtokol a népes páviáncsapat, a közeli fán édesdeden szuszog két lajhár, nem messze tőlük pedig a gyűrűsfarkú makik mutatnak be elképesztő légtornászmutatványokat az égbe nyúló fákon. A vadaspark egyik különlegessége a fenséges hópárducpár, de már megérkeztek a szibériai tigrisek is, akiket a látogatók is láthatnak a vadonatúj kifutóban.
Cím: Szeged, Kálvária sugárút
Még több infó »


+1 tipp: Szegedi Szabadtéri Játékok

Idén is gazdag kínálattal várja nézőit az ország legnagyobb szabadtéri színháza, a Szegedi Szabadtéri Játékok. A produkciók között több műfaj is szerepel – lesz opera és operett, musical, balett és rockopera is –, így mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. A kínálatban szerepel többek között Lehár Ferenctől a Cigányszerelem, Puccini Turandot-ja és a megunhatatlan István, a király.
Időpont: 2009. július 3. – augusztus 22.
Bővebb infó »

A Városháza
A városháza

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top