Szabadidő

A 4 legnagyobb kockázat, ha mediterrán országban nyaralsz

Ha te is valamelyik mediterrán országban töltöd a nyári vakációdat, nem árt tisztában lenned néhány egészségügyi kockázattal.
A mediterrán országokban három kiemelt, de védőoltással megelőzhető fertőzésre kell felkészülni: hepatitis A, hepatitis B és hastífusz. Ezenkívül a hasmenéses betegségek okozhatnak problémát.

A magyar utazók nagy része mediterrán országban tölti nyári szabadságát. A Földközi-tenger régiójába tartozó országok közül több is hepatitis A-vírus által veszélyeztetett ország, de előfordul a hastífusz, és gyakori a hasmenés is. Mivel az utazókra számtalan egészségügyi veszély leselkedik, ezért összefoglaltuk a legfontosabb utazási és egészségügyi információkat.

 

Térképezd fel a célország egészségügyi helyzetét!

Utazás előtt mindenkinek érdemes minél több forrásból információkat és hasznos tanácsokat gyűjtenie arról, hogy a kiválasztott célországban milyen egészségügyi veszélyek vannak. A francia, spanyol, görög és olasz Riviéra higiénés körülményei minden bizonnyal a hazaihoz hasonlóak, ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a tengerparton felszolgált halételek, tengeri csemegék ugyanabból a Földközi-tengerből származnak, ahová a környező települések a szennyvizüket is vezetik.

A 4 legnagyobb kockázat, ha mediterrán országban nyaralsz

A halételek számos fertőzés forrásai lehetnek, a mediterrán tengeri kagylók közel 40%-a például hepatitis A-val fertőzött. Görögország, Bulgária, Montenegró vagy Törökország esetében köztudott, hogy a csapvíz nem fogyasztható. A szennyezett csapvízből készült jégkockák, üdítők és koktélok is fertőzés forrásai lehetnek.

Amennyiben valaki Afrikába utazik, és Egyiptomot, Marokkót vagy Tunéziát választja úti célpontnak, akkor mindenképpen körültekintőbb egészségügyi felkészülésre van szüksége, hiszen itt számos egzotikus, a magyarok számára ismeretlen betegség is előfordulhat. Az utazás előtt legalább egy hónappal érdemes felkeresni a háziorvost vagy az oltóközpontokat, mert hasznos tanácsokat tudnak adni az utazással kapcsolatban, felvilágosítanak az előforduló betegségekről, és beadják a szükséges oltásokat az utazóknak. Érdemes körültekintően felkészülni, hiszen nagyon kiszolgáltatottá tesz mindenkit, ha egy idegen országban szorul kórházi vagy akár orvosi kezelésre.

Minden utazó rémálma, a hasmenés

Az utazók körében leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma a hasmenés. A heveny, fertőzéses eredetű hasmenések emberről emberre közvetlenül nem terjednek, a hasmenés kialakulása leginkább a nem megfelelő higiénére vezethető vissza, leggyakrabban szennyezett étel vagy ivóvíz áll a fertőzés hátterében. A hasmenés pedig általában valamilyen fertőzés tüneteként jelentkezik. A kórokozók ráadásul a nyári melegben sokkal gyorsabban szaporodnak.

A 4 legnagyobb kockázat, ha mediterrán országban nyaralsz

A nem megfelelően tisztított és kezelt ételek, a félig átsült vagy nyers húsok, halak, kagylók, polipok és osztrigák gyakran felelősek a hasmenés kialakulásáért, de a nyers zöldségek és gyümölcsök is könnyen válhatnak a fertőzések közvetítőivé. A saláták például különösen veszélyesek, fodros leveleik között ugyanis könnyen megtelepedhetnek a kórokozók. A gyümölcsök közül pedig biztonságosabb azokat választani, melyeknek lehúzható a héjuk. Érdemes vigyázni a tejtermékekkel, a hideg szószokkal és a fagylaltokkal is! Hasmenés esetén fontos a pihenés, a fokozott só- és folyadékpótlás, és könnyű, diétás ételek fogyasztása (pl. pirítós, főtt krumpli, keksz). Ha tünetek több nap elteltével sem javulnak, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Mindenütt ott lehet a hepatitis A

A mediterrán országok ízvilága rendkívül változatos, sőt a Földközi-tenger közelsége miatt a tenger gyümölcsei állandó szereplői az étlapoknak. A mediterrán országok többségében a hepatitis A jelenti a legnagyobb veszélyt. Kórokozója leginkább mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel és a nem ivóvíz-minőségű vízzel kerül be a szervezetbe. Akár a tengerparti tusoló csapvize is felelős lehet a fertőzésért. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, ezért mindenképpen érdemes palackozott vizet inni, és ezt használni fogmosáskor is.

Sajnos az alapvető higiénés szabályok betartása sem garantálja azt, hogy biztosan nem történik fertőzés, hiszen a jégkockák, a fagylalt és a nem kellően megfőzött kagylók is készülhetnek fertőzött alapanyagokból, ezeket pedig egyetlen utazónak sincs módja ellenőrizni.

A tengerparton vásárolt gyümölcsökkel kapcsolatban is ugyanez a veszély állhat fenn. A hepatitis A-fertőzés ellen létezik védőoltás, amely közel százszázalékos védelmet nyújt. Utazás előtt legalább 2 héttel érdemes kérni a vakcina beadását a háziorvostól vagy a legközelebbi oltóközpontban, mert 10-14 nap kell a megfelelő védelem kialakításához.

Nagy tömegben könnyen terjed a hastífusz

A mediterrán országok közül Tunéziában, Egyiptomban, Törökországban és Jordániában a hastífusz is komoly veszélyt jelenthet. A hastífuszbaktériuma széklettel, szennyezett étellel és itallal terjed, ráadásul szövődmények kialakulásához vezethet. Akik ezekbe az országokba utaznak, általában sokcsillagos, elegáns szállodát választanak all inclusive ellátással, azonban még a magas ár sem garancia a teljes körű védelemre.

A 4 legnagyobb kockázat, ha mediterrán országban nyaralsz

 

Az ínycsiklandó zöldségeket és gyümölcsöket csapvízzel mossák meg a legelőkelőbb helyeken is, és ebből készülnek – az utcai árusoknál – a hűsítő jégkockák is. Mivel ezekben az országokban nagy a fertőzöttek aránya, előfordulhat, hogy a konyhai személyzet között is vannak hepatitis A-vírussal vagy hastífusszal fertőzöttek, akik így könnyen továbbadhatják a kórokozókat. A hastífusz ellen is létezik védőoltás. Egyetlen adag vakcina 2 hét alatt megfelelő védelmet ad, amely 3 éven át fennmarad.

Veszélyes kalandok külföldön – hepatitis B

Sokan egyedül vagy barátokkal vágnak neki a nyári utazásnak, és forró kalandokra vadásznak. A mediterrán országok azonban közepesen vagy erősen fertőzöttek hepatitis B-vírussal is, emiatt a védőoltás elengedhetetlen! A hepatitis B-vírus szexuálisan, illetve vér és testváladékok által terjed. A védőoltás azoknak is ajánlott, akik biztos párkapcsolatban élnek, mivel a fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, baleset, sebészeti, fogászati beavatkozás is. Tunéziában, Egyiptomban és Törökországban az is növeli a fertőzés kockázatát, hogy sok orvosi rendelőben nem egyszer használatos tűt használnak, hanem a fertőtlenített tűket többször újraalkalmazzák. A kevésbé kalandvágyó utazókat is könnyen érhetik kis balesetek, és a sebek ellátása rosszabb egészségügyi higiénés viszonyok között növeli a megfertőződés lehetőségét.

Érdemes gumiszandált is használni, ezzel megakadályozva az éles kövek, kagylók és a tengerisünök okozta sérüléseket. A közel százszázalékos, életre szóló védettséget adó hepatitis B elleni oltási sort az utazás előtt 4-6 héttel el kell kezdeni. A három oltás rendje: 0., 1., 6. hónap, melyből kettő az utazás előtt esedékes. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top