Szabadidő

5 álomnászút – különböző költségvetésekkel

A nászút a legkülönlegesebb nyaralás, de mindenki a pénztárcájához mérten tud csak álmodni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az élmény is kevesebb lenne.

Punakaiki (Új-Zéland)

 

Extra tippünk: Esküvőre készülsz? A Nők Lapja Esküvő honlapján rengeteg hasznos tippet, ötletet találsz, szakértők, katalógusok, letölthető dokumentumok segítik a készülődést, hogy a nagy nap valóban tökéletes legyen.
www.nleskuvo.hu »

Ideális esetben az esküvő után azonnal Új-Zélandra lehetne költözni, és ott élni legalább egy évtizedig. Akkor – és talán csak akkor – lenne elég idő arra, hogy az ország felfedje minden gyönyörűségét. Új-Zélandra a természeti szépségei miatt érdemes menni, túrabakanccsal, kidolgozott útitervvel, így az igazi felfedezők lakókocsit bérelnek, vagy motorra pattannak. Az Új-Zélandon töltött mézeshetek nem a kényelemről és a lelassulásról szólnak, hanem vadregényes természeti kincsekről, felfedezésekről és a poros, „végtelen” kilométerekről.

Punakaiki szikláit nem fedi hófehér homok, egyszerűen csak belerohannak a tengerbe, kopár részei pedig azt a hatást keltik, mintha valaki palacsintákat dobált volna egymásra. Innen a nevük: Palacsinta-sziklák. A partszakaszra jellemzőek még a vízfeltörések, amikor az óceán vize a lyukas szilákon keresztül feltör, majdnem az égig. Az egész partszakasz bejárható a 6-os főút mentén, több apró településen és nemzeti parkon, no meg látnivalón keresztül. Punakaikihoz a Paparoa Nemzeti Park esik a legközelebb.

Vadregényes táj: sziklák és vízfeltörések
Vadregényes táj: sziklák és vízfeltörések

 

Előnye: Valóban életre szóló élmény. Olyan, amilyet sohasem felejt el az ember.

Költségvetés: Magyarországról Új-Zélandra eljutni már önmagában sem két fillér, azután pedig még többet utazni az északi és/vagy déli szigeten szintén nem olcsó. Lakókocsizással a szállásköltségen igen jelentőset lehet spórolni, ami viszont elmegy a lakókocsi bérlésére. Sokat kell a menyasszonynak táncolnia, hogy kijöjjön az új-zélandi nászút, de megéri. A párnak legalább 1 200 000 Ft-ot kell rászánnia egy kéthetes útra – egy hétre nem is érdemes menni.

Újzéland.lap.hu »
Újzéland-képgaléria.lap.hu »
www.punakaiki.co.nz »

Blue Bay (Mauritius)

Te is egy mauritiusi nászútról ábrándozol?
Játssz velünk, és nyerd meg az álomutazást!

Neked is különleges volt az eljegyzésed? Tölts fel egy képet, és írd meg hozzá a saját fantasztikus történetedet! Bővebben a játékról »

A tökéletes nászút tökéletes kellékei: fehér homok, ragyogóan kék tenger, hajladozó pálmafák, luxus és kényelem. Isten valószínűleg jókedvében teremtette az ilyen helyeket, és az egyik közülük Mauritius. A kicsiny szigetállam Afrika partjainál, Madagaszkár „szomszédságában”, az Indiai-óceánban található. Egész évben rengeteg turista fordul meg itt, így kényelmes és sokcsillagos szállodákból nincs hiány.

A sziget különösen szép tengerparti része a Blue Bay, de egyetlen tengerpartja sem okoz csalódást. Ráadásul a sziget méreteinél fogva könnyen bejárható, és változatos csodákat kínál a helyi piactól az óriásteknősökön át a Chamarel-vízesésig és a Hétszínű-földig.

Egyedül az időjárás okozhat kellemetlenségeket a szigeten: számoljunk a párával, sok a felhő, és az eső sem ritka. Viszont éppen klímájának köszönhetően minden smaragdzöld, kivéve a sziget „belsejében” az érdekes alakú hegyek, amelyek az égig nyúlnak. Ahogy az már lenni szokott egy szigeten, tengeri herkentyűkből és belőlük készült ételekből, valamint „egzotikus” növényekből sincs hiány, és vízi sportok kipróbálására is van lehetőség.

A földi Paradicsom: fehér homok, kék tenger, pálmafák
A földi paradicsom: fehér homok, kék tenger, pálmafák

Előnye: Ha az ember csak egyszer az életében teheti meg, hogy kipróbálja a földi paradicsomot, akkor Mauritiussal jól jár.

Költségvetés: A repülőjegy és a többcsillagos szálloda nagyobb költségvetést igényel, de legtöbbször a hotelben az ellátás all inclusive. Számolni kell még a sziget bejárásának költségével is, bár az sem baj, ha csak a tengerparton szeretnénk lustálkodni. A párnak minimum 700 000 Ft fölötti költségvetésre kell számítania.

Mauritius.lap.hu »
www.mauritius.net »
www.mauritius.com »

Riomaggiore (Olaszország)

Az olasz Riviéraként számon tartott Cinque Terre felkapott üdülőhely, és míg Toscana és Szicília romantikája hol fellobban, hol kihuny, a Cinque Terre reklám nélkül is mindig zsúfolt. A csipkézett tengerparton öt, a sziklára tapasztott falu követi egymást: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso. Riomaggiore Cinque Terre legdélebbi települése, innen indul az öt falut összekötő gyalogösvény, a Sentiero Azzurro (Kék-ösvény), melynek első – Riomaggiore és Manarola közötti – szakasza a Via dell’Amore (a Szerelem ösvénye). Az útvonalat nem lehet eltéveszteni, nyáron csak hömpölyögni kell a turistákkal, szezonon kívül pedig a helyiek szívesen segítenek.

Riomaggiore érdekessége, hogy elég kevés a szálláshely, viszont a magas, sziklához tapasztott többemeletes házaknak két bejáratuk van, az egyik az utcafonton, a másik pedig „hátul”, egészen magasan. A házak között hosszú és meredek lépcsősorok vezetnek, viszont nyáron is kellemes a városnézés – már ha bírja valaki a lépcsőzést –, mert a carruggiónak nevezett utcácskák szinte egész nap árnyékosak. A híres Kék-ösvényen kívül még ezernyi látnivalót és finom ételeket kínál Riomaggiore és Cinque Terre.

Andalogjatok Riomaggiore romantikus utcácskáin
Andalogjatok Riomaggiore romantikus utcácskáin!

 

Előnye: A világ egyik legvadregényesebb része, itt könnyű összeegyeztetni a nászút romantikus kényelmességét a mozgalmas városnézéssel.

Költségvetés: Bár a falvakban sokan foglalkoznak halászattal és mezőgazdasággal, a fő bevételi forrást az idegenforgalom jelenti. A szállás, utazás és étkezés vastagabb pénztárcát igényel. Két fő részére 420 000 Ft-tól kezdődik egy riomaggiorei nyaralás.

Cinqueterre.lap.hu »

Meseház a Balaton-felvidéken (Magyarország)

A Balaton-felvidék – és azon belül is a Szent György-hegy – környéke igazi mesevilág. Könnyű lenne ott leélni az életet, gondolja mindenki, aki erre „téved”. Nászutasok azonban ne a szállodákat és a panziókat keressék, hanem a bérelhető apró házakat, ahonnan lélegzetelállító a balatoni panoráma, kedélyes a szomszédság, és könnyű elvonulni a világ elől. A hosszú, lusta reggelek és nyugalmas esték közé számos kirándulást lehet beilleszteni, akár gyalog, akár biciklivel. A falusi idill nem a tétlenségről és a teljes luxusról szól. A friss asszony azonnal a tettek mezejére léphet: vásárolhat, főzhet, mosogathat, de ha eléggé fifikás, akkor a férjét is bevonja a házimunkába. Az esti tücsökmuzsika és a nyugalmas, hűvös éjszakák mindenért kárpótlást nyújtanak.

Kell ennél szebb díszlet egy romantikus pihenéshez?
Kell ennél szebb díszlet egy romantikus pihenéshez?

 

Előnye: A puccosság hiánya lehetőséget ad a belső harmónia kialakítására, a valódi együttlétre. Mindehhez a környezet gyönyörű „díszlet”, és a természet közelsége a rohanó városi embert lelassulásra sarkallja. Itt nem kérdéses a hosszas reggelizés és az egész délelőtti verandán üldögélés.

Költségvetés: Jelentős a különbség az elő- és utószezon, valamint a főszezon árai között, viszont az utazási és étkezési költség igen alacsony. Friss házasoknak egy Balaton-felvidéki nyaralás 120 000 Ft-tól kezdődik.

Balaton-felvidék.lap.hu »

Magas-Tátra (Szlovákia)

A tátrai túrák, kirándulások felkészültséget igényelnek, kell jó térkép és túrabakancs, be kell tartani a hegyi tartózkodás biztonsági szabályait, de a hegyekben eltöltött idő mindennel felér. A hatalmas sziklafalak és hegycsúcsok, a panoráma és a természet szépsége mindenkit azonnal megragad. Persze nem muszáj tengerszemeket keresni, vagy feljutni a 2634 m magas Lomnici-csúcsra (Lomnický štít), kényelmes, laza sétákat is lehet tenni, élvezni a jó levegőt, vagy egyszerűen keresni egy tisztást, ott leheveredni, beszélgetni, olvasni, kipihenni az esküvő okozta stresszt.

Minden adott egy kellemes erdei sétához
Minden adott egy kellemes erdei sétához

Előnye: Kis költségvetéssel a vad és szilaj természet legjavát kapja az utazó.

Költségvetés: Az utazási és panziós költség igen kedvező, főleg a nyári időszakban könnyű olyan helyi kisvendéglőt találni, ahol olcsók, de igen finomak az ételek. A párnak 90 000 Ft-tól kezdődik egy nászút a Magas-Tátrában.

Tátra.lap.hu »

NLCafe-tipp: Az esküvődre készülsz, és még mindig a tökéletes helyszínt vagy ruhát keresed? Egypár pénztárcakímélő tipp sem jönne rosszul? Álomesküvő rovatunkban minden gondodra megoldást találsz! Segítünk, hogy a nagy nap tökéletes legyen! nlc.hu/alomeskuvo »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top