Szabadidő

Miért éppen Minnesota?

A Miért éppen Minnesota? könnyű téltemető. A minnesotai időjárásra irigykedni felesleges, nem úgy Renée Zellweger lábaira.

Minek nevezzelek?

Ritkán olyan telitalálat egy filmcím magyarosítása, mint a Miért éppen Minnesota? esetében. Nem véletlen és teljesen helytálló az áthallás a Miért éppen Alaszka? című népszerű sorozattal. A minnesotai kisvárosra, New Ulmra is illik, hogy „félúton van a semmi és a világ vége között”. A történet főszereplője azonban nem egy friss diplomás orvos, hanem egy sikeres és tudatos üzletasszony, de ahogy az már lenni szokott, neki is meggyűlik a baja az időjárással és a helyiekkel.

Miért éppen Minnesota?

Lucy Hill (Renée Zellweger) ambiciózus nő, szereti a magas sarkú cipőket, a csillogást, a pénzt és a karrierjét. Nem sokat vacillál, amikor szembejön egy új megbízás, amelyhez egy isten háta mögötti városkába kell utazni, és a helyi gyárat átszervezni. Miamiból, az íróasztal mögül rutinfeladatnak tűnik az elbocsátás, a gépsor áthelyezése és a munkások irányítása, terepen azonban sorra következnek a sorscsapások. Először is akad egy férfi, aki sármos, de láthatóan utálja a menedzsereket, és nem mellesleg a helyi szakszervezet vezetője, akad egy mogorva műszakvezető, tomboló hóvihar és néhány tipikus kisvárosi háziasszony. Amint Lucy beilleszkedik a közösségbe, és már-már kezdi jól érezni magát lapos sarkú hócsizmában, jön az újabb csapás: a cégtulajdonosoknak újabb tervük van a gyárral.

Miért éppen Minnesota?

 

Ilyen a vakszerencse

A Miért éppen Minnesota? forgatása Miamiban és a kanadai Winnipegben zajlott. A mozifilmben Winnipeg helyettesítette New Ulm városát. Azonban nem a vakszerencsének köszönhető, hogy New Ulm egy csapásra ismert kisváros lett. Kenneth Rance forgatókönyvíró Minneapolisban született és élt, egy helyi kocsmában ismerkedett meg egy csinos nővel, akiről messziről látszott, hogy nem helybéli. A nő elmesélte neki az életét, azt, hogy a New Ulm-i élelmiszerüzemben dolgozik, vezető, hogy igazán eseménydús volt számára a szamárlétra megmászása, és nagy kihívást jelentett közös hangot találni a helyiekkel. Mesélt arról is, hogy magányos érzés egyedül érkezni egy új városba. A csinos nő igaz története ihlette a filmet, és emiatt „került fel” a világtérképre a kevesebb mint húszezer lakosú New Ulm. New Ulm lakóinak többsége svéd és német ősökkel bír, és a városkára tényleg jellemző a kereszténységalapú közvetlenség.

Miért éppen Minnesota?

Mindenhol akad egy jóképű pasi

Egyértelmű, hogy pasizni olyan környékre kell menni, ahol az egy nőre jutó férfi három fölött van, vagy ahol akad legalább egy pasi, aki lassan kiheveri a lelki traumáját, és kész egy új kapcsolatra. A filmbéli New Ulm ügyeletes sármőre Ted Mitchell (Harry Connick Jr.). Farmert és kockás flanelinget hord, évek óta egyedül neveli a lányát, és a nagyvárosi fruska az első pillanattól bosszantja. Kell-e több a szerelemhez? Kell, és mi, csajok ezen szórakozunk a legjobban. Mini-közvéleménykutatásom szerint (mellettem két fiú ült) Lucy Hill a férfiak idegein kopog tűsarkaival és nagyvárosi allűrjeivel.

Miért éppen Minnesota?Az őz, akit olykor felfal egy bálna

Renée Zellweger igazi átváltozóművész. A nagy seggű Bridget Jonesból egy szempillantás alatt a Chicago dögös Roxie Hartjává változott, akinek lábai miatt az egész női nemet ette a sárga irigység. Legnagyobb bánatunkra Lucy Hillként is igen sokat mutatja a kamera elegáns cipőkbe bújtatott virgácsait, és csak annyi elégtételt kapunk, hogy az agyonplasztikázott Hollywoodban Zellweger a természetesség híve, arcán jól látszik az öregedés. (Április 25-én ünnepli negyvenedik születésnapját.)

Eredeti címe: New in Town


Rendezte:
Jonas Elmer

Főszereplők:

Renée Zellweger
Harry Connick Jr.

A film hivatalos honlapja: www.newintownmovie.com »

Forgalmazza: SPI–Forum Hungary

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top