Szabadidő

5+1 hasznos tipp a környezetkímélő vakációhoz

Egyetlen utazónak sem célja a szándékos környezetrombolás, de pusztán figyelmetlenségből vagy kényelmességből is rengeteg kárt okozhatnak a turisták. Kerüld el ezeket a csapdákat, nyaralj te is környezettudatosan!

Bárhová is készülsz, utazásod és ottléted mindenképp hatással lesz az adott környezetre, de átgondolt, tudatos tervezéssel jelentősen csökkenthető ez a terhelés. A környezetbarát és etikus utazó néha kicsit több áldozatot hoz, mint az egyszeri nyaraló, viszont jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a világ legszebb helyei hosszú távon is megőrizzék vonzerejüket és természeti értékeiket.


1. Előkészületek

Már a nyaralás tervezésekor elkezdheted gyakorolni a környezettudatos gondolkodást: felejtsd el a csillogó papírokra nyomtatott prospektusok begyűjtését. Az interneten mindent megtalálsz, és a szállásfoglalásokat, jegyvásárlásokat is könnyen intézheted online: idő-, papír- és energiatakarékos megoldás.

5+1 hasznos tipp a környezetkímélő vakációhoz

 


2. Szervezés

Az utazási irodákat sok esetben kihagyhatod az egész szervezésből, hiszen saját magad is felveheted a kapcsolatot vendégházakkal és programszervezőkkel. Így többé-kevésbé abban is biztos lehetsz, hogy a kiadott pénzed jelentős része tényleg a helyi szállásadó, a helyi idegenvezető vagy épp teherhordó vagyonát gyarapítja – ez főleg akkor lehet igazán fontos szempont, ha szegényebb, elmaradottabb országba készülsz, ahol a helyieknek nem könnyű a megélhetés.


3. Utazás

A járművet a kiszemelt cél függvényében kell megválasztani: bár a repülőgépek egy főre vetített energiafogyasztása és szén-dioxid-kibocsátása igen magas, nyilván nem fogsz átevezni az óceánon egy tengerentúli vakáció kedvéért. Jó hír ugyanakkor, hogy szép lassan egyre több légitársaság kísérletezik zöldebb technológiákkal; ha lehetőséged van rá, válaszd ezeket a járatokat. Értelemszerűen akkor terheled a legkevésbé a környezeted, ha a lakhelyedtől nem túl messze töltöd a szabadságod: nemcsak az országon belül, de még Európán belül is érdemes lehet autó helyett vonattal és bringával útnak indulni. Ez a verzió esetenként kicsit drágább és időigényesebb, mint a négykerekű utazás, de legalább nem szennyezed a levegőt. Nézz utána időben, hogy a nemzetközi és a belföldi vonatokon milyen kedvezményeket tudsz igénybe venni.

5+1 hasznos tipp a környezetkímélő vakációhoz

 


4. Ökoszállások

Dzsungelharcosgénekkel meglehetősen egyszerű a zöldnyaralás: fogod a sátrad, beveted magad az erdőbe, esővízben vagy folyóban fürdesz, gödröt ásol vécé gyanánt, a vacsorádat pedig elhullott gallyakból és a lebomló kajacsomagolásból rakott szabad tűzön főzöd, így még szemetet sem hagysz magad után. Szerencsére ennél komfortosabb lehetőség is akad, ha környezetbarát módon szeretnél pihenni: válassz ökoszállást.

És hogy mitől öko egy szállás? Viszonylag sok kritériumnak kell megfelelnie a titulushoz, elvárás többek között az, hogy megújuló energiaforrást is használjanak (napelem, geotermikus energia stb.), optimalizálják a vízfelhasználást, figyeljenek a vegyszerhasználatra, vagy hogy kihasználják a környezeti adottságokat – például helyben termelt élelmiszereket tegyenek az asztalra. Nem kell persze címke ahhoz, hogy környezetbarát legyen egy szállás: a vályogházban szobát kiadó falusi néni talán nem is tudja, mennyire zöld megoldásokkal éli mindennapjait már évtizedek óta.


Keress ökoszállást!

• Szarvaskői ökopark: www.oko-park.hu »

• Mátraderecskei ökovendégház: www.oko-haz.hu »

• Pipacs Tanya az Alföldön:
www.freeweb.hu/pipacstanya »

• Organikus szállások szerte a világban: http://organicholidays.co.uk »

Tipp: www.zoldszallas.hu »

5. Megőrzött állapotok

Képzeld el, hogy a piramisokból minden látogató egy kis kődarabot elvisz magával emlékként. Pár év múlva már senki nem menne oda, mert nem maradna semmi látnivaló. Erősen sarkított a példa, de egyértelművé válik belőle a lényeg: az épített és a természeti környezet szempontjából a zöldutazó valójában észrevétlen utazó, aki a lehető legkevesebb nyomot hagyja maga után. Akár városban, akár vidéki tájakon töltöd a vakációd, gondolj mindig erre. A te eldobott papír zsebkendőd nem számít semmit, de ha megszorzod, mondjuk, évi százezer turista zsebkendőjével…

Semmi újdonság nincs egyébként ebben a gondolkodásban, gyerekkorodban is számtalanszor hallhattad, hogy ne szemetelj, csak kijelölt helyen gyújts tüzet, ne térj le a kijárt ösvényekről, továbbá hagyd békén az erdők, mezők és vizek élővilágát. Bárhová utazol, tudd meg előre, hogy az adott vidéken melyek a védett állatok és növények.

5+1 hasznos tipp a környezetkímélő vakációhoz

 


+1: Szuvenírdilemmák

Mindenki szeret kisebb emléktárgyakat hazavinni az utazásairól, de ezzel sokszor akaratlanul is ártunk. Gyakran nehéz eldönteni, hogy vásárlásunkkal jót cselekszünk-e: lehet, hogy az a pénz sokat jelent annak a helyi kézművesnek, de ha – mondjuk – védett állatokból vagy növényekből készíti tárgyait, akkor muszáj nemet mondani. Hasonló a probléma, ha a vásárlásoddal nagy valószínűséggel a gyerekmunkát támogatod. Csak akkor vegyél bármit is, ha semmi ilyen kételyed nincs. Egyébként a legjobb, amit tehetsz, hogy rengeteget fotózol – a fénykép a leginkább környezetkímélő nyaralási emlék.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top