Szabadidő

Egy boltkóros naplója Patricia Field divattippjeivel

Figyelmeztetés: az Egy boltkóros naplója senkit sem fog elriasztani a vásárlástól, sőt csak meghozza hozzá a kedvet.

Egy boltkóros naplója - A divat, a hitelkártya és a nőkKözgazdászvéna visszavág

Hét év gazdasági tanulmányokkal töltött idő nem múlik el nyomtalanul. A bankok többször felajánlották a nagyszerű hitelkártyát, de erős voltam, és jellemes, ezért nemet mondtam. Nem kockáztatok, csak azt a pénzt költöm el, amit már megkerestem. Mondjuk, ez meg is látszik a ruhatáramon. Rebecca Bloomwoodnak (Isla Fisher) azonban nincsenek fenntartásai, könnyű szívvel szórja hitelkártyakeretét jobbnál jobb cuccokra. Meg is látszik a ruhatárán! Praktikus és időtálló darabok helyett csinos, trendi és méregdrága cuccokat hord – igazi nagyvilági nő. Illetve igazi nagyvilági nő lenne, ha vásárlási szenvedélyéhez tartozna egy jól fizető állás is. De még állás sincs, nemhogy jól fizető.

Divatos válságmenedzselés

Élnék a gyanúperrel, hogy a film Hollywood oktatófilmje a napjainkban nagy gondokat okozó világgazdasági válságra, de a mozi alapjául szolgáló Sophie Kinsella-regény kilenc évvel ezelőtt jelent meg. Mondjuk, azóta csak annyi történt, hogy még rosszabb a helyzet, és a filmes adaptáció sem mellőzi az utalást a nagymértékű eladósodásra. Rebecca hiába építgeti hitelkártyavárát, a talaj egyre jobban kicsúszik a lába alól. Hitelbehajtó üldözi, és hiába a divat az élete, csak egy pénzügyi tanácsadó lapnál kap állást. Rovata ugyan gyorsan népszerűvé válik, mert a hétköznapi emberek nyelvén beszél pénzügyi problémákról, azonban hiába osztja az észt, ő maga fittyet hány saját tanácsaira. Pénz nélkül is vásárolni rohan. Vásárlásmániás ő, nincs mese.

 

 

A divat mindenekfelett

Rebeccának nem csak a hobbija a vásárlás, ő rajong a szép ruhákért, cipőkért, sálakért és kiegészítőkért. Ismeri az összes márkát, ismeri az aktuális divatirányzatokat, és mindezek mellett tökéletesen tisztában van azzal, mi áll jól neki. Nemcsak követi, de diktálja is a divatot. Igazán stílusos nő. Felelőtlen költekezése miatt még könnyebb pálcát törni felette, hiszen irigylésre méltóan csinos is. Mindig.

Egy boltkóros naplója - A divat, a hitelkártya és a nők

A moziból kifelé még azzal vigasztaltam magam: milyen szerencse, hogy higgadt vásárló vagyok, nem üldöznek adósságbehajtók, pár nappal később azonban rám tört a vágy, hogy egyszer az életben egy végtelenített hitelkártyával vásárolhassak… persze addig is le kell cserélnem a napszemüvegemet (már hároméves darab), vennem kell egy új átmeneti cipőt, és kell egy divatújság is, mert idén nyáron nagyon sikkes szeretnék lenni. Íme a bizonyíték, mennyire nőből faragtak, és milyen könnyen söprök le minden észérvet az asztalról. De ennyi kis boldogság nekem is jár.

Sophie Kinsella: Egy boltkóros naplója

A könyv ugyanolyan szórakoztató, mint a film. Nincsenek benne nietzschei gondolatok, de éppen megfelelő olvasmány a tavaszi nyárban, amikor felpolcolt lábbal valami másra vágyunk, mint a hétköznapok monotonsága. A könyv a Mániákus vásárló sorozatban jelent meg (Kelly Kiadó, 2009).

Ki ment meg kit?

Nem újdonság: mindannyian a boldogságot keressük. Rebecca is. Számára az elsődleges boldogságforrás persze a vásárlás, és miközben próbál kigyógyulni boltkórosságából, alig veszi észre a főszerkesztőjét, Luke-ot (Hugh Dancy). Pedig a fiú sármos és okos. A köztük fellobbanó szenvedélyt egészen jól árnyékolják a világmárkák és a divatos holmik, és persze hazugságból, sőt ármánykodó szőkeségből sincs hiány. Rebecca viszont bájosan csetlik-botlik az élet huplijain, egyszerűen nem lehet nem kedvelni, minden hibája ellenére sem. Ilyen a film is. Nem egy tökéletesre csiszolt gyémánt vagy egy méregdrága Gucci táska, de nagyon élénk és nagyon szerethető.

Egy boltkóros naplója - A divat, a hitelkártya és a nők

 

Eredeti cím: Confessions of a Shopaholic

Rendezte: P. J. Hogan

Szereplők:
• Isla Fisher
• Hugh Dancy
• Joan Cusack
• John Goodman
• Kristin Scott Thomas

Magyarországon forgalmazza a Fórum Hungary Kft.

Öt divattipp Patricia Fieldtől – nézd meg a videókat!

Patricia Field a Szex és New Yorkban és Az ördög Pradát viselben már letette a névjegyét, de nem okoz csalódást az Egy boltkóros naplójában sem.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top