Szabadidő

Szörnyek az űrlények ellen – itt a legújabb animációs mozi

Nehéz ellenállni a csábításnak, amikor egy animációs film készítőinek ajánlólevelében a Shrek és a Kung Fu Panda szerepel. Persze a felfújtat akkor is el lehet rontani, ha már ezerszer tökéletesen megsütöttük.

Szörnyek az űrlények ellenMinek nevezzelek?

Tudom én, hogy Amerikában kultuszuk van a szörnyeknek és az űrlényeknek, de ez a mozi sajnos nem lesz az utóbbi évek kedvenc rajzfilmjeinek konkurenciája. Nem a témaválasztás vagy a cím okoz csalódást. Vagyok annyira vagány csaj, hogy nem rémülök meg a Szörnyek az űrlények ellen című mozitól akkor sem, ha az éppen nem animáció. A műfajra annyira jellemző, de remekül karikírozott jeleneteknél jókat kacarásztam, a mozi mégis dedós. Nem szerethetően dedós, hanem idegesítően.

A sztori gerince igazán felnőttes, bármelyik sci-fiben megállná a helyét, viszont a mesélés módja és a körítés a legkisebbeknek szól. Amíg engem halálosan untatott a világító szemű űrlény robot, addig a kisfiúk megbűvölten nézték. Végül kénytelen voltam szembenézni a kegyetlen igazsággal, öreg vagyok én már az ilyen csudákhoz… A nagymamát vacsorázó farkas már kiöregedett sztár, gonosz űrlények és gonosz űrrobotok ellen kell harcba szállniuk a „vitézeknek”.

A világot megint meg kell menteni

Persze a vitézek sem a Magyar népmesékből jöttek, rokonságban sem állnak a legkisebb szabólegénnyel vagy királyfival. A XXI. század vitézei a szörnyek, akik eddig titkos börtönben tengették életüket, és most nem kisebb feladat vár rájuk, mint szembeszállni a Földet támadó űrlénnyel. Ezek a szörnyek azonban nem a Szörny Rt.-ből érkeztek, hanem egy üzemi baleset következtében mutálódtak. (Igen, a XXI. század anyukájának szótárában mindenképpen szerepeljen a mutálódni ige – gondoljunk csak a Pókemberre vagy Supermanre.)

Szörnyek az űrlények ellen

A jó, a rossz, a riporter és az elnök

Susan Murphy, a kaliforniai lány épp az esküvőjére készül, amikor váratlanul eltalálja egy zöldes fényben úszó meteorit, és rejtélyes módon 15 méteresre nő. A meteorit szuperképességekkel ruházza fel, a hadsereg akcióba lendül, foglyul ejtik a lányt, és egy titkos kormányzati létesítménybe viszik. Itt keresztelik el Drabáliának, és együtt őrzik egy szedett-vedett társasággal, amely a következő szörnyekből áll: a zseniális, de rovarfejű dr. Csótány, a macsó félmajom-félhal Hiányzó Láncszem, a zselés és elpusztíthatatlan B.O.B. és egy 100 méteres lárva, a Rovaroszaurusz.

Börtönéveiknek azonban hirtelen vége szakad, amikor egy rejtélyes földönkívüli robot landol a Földön, és lerohanja az országot. Utolsó reményként (az elnök kétségbeesett parancsára) H. Borgo tábornok vezetésével a szörnyek tarka társulatát vetik be, hogy legyőzzék a földönkívülieket, és megmentsék a világot a közelgő pusztulástól.

 

A szörnyek bevetése talán nem a legtökéletesebb választás a Föld megmentésére, de más jelentkező nem lévén, be kell érni velük. Az űrlények inváziója munkát ad az elnöknek és a médiának is. Nincs olyan amerikai katasztrófafilm, amelyben ne kapna fontos szerepet az Amerikai Egyesült Államok elnöke, valamint egy riporter, így van ez a Szörnyek az űrlények ellen-ben is. Szerencsére! Ugyanis ők ketten az animációs film két legjobb karaktere, és olykor a szatíra magasságába emelik a családi mozit.

 

Eredeti cím: Monsters vs. Aliens
Rendezte: Rob Letterman és Conrad Vernon
Magyar hangok:
• Susan – Németh Borbála
• Bob – Széles László
• Dr. Csótány – Kulka János
• Hiányzó Láncszem – Epres Attila
• H. Borgo tábornok – Kőszegi Ákos

Forgalmazza: UIP-Duna Film

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top