Szabadidő

5 kihagyhatatlan látnivaló Marokkóban

Színes bazári forgatagával, lenyűgöző építészeti műremekeivel Marokkó az Ezeregyéjszaka meséibe repít bennünket. De hogy mit is muszáj látnod, ha erre jársz? Eláruljuk!

Az Afrika északi részén található Maghreb-államok (Líbia, Tunézia, Algéria, Marokkó) a turisták számára gazdag iszlám hagyományokat kínálnak történelmi városközpontokkal, régi mecsetekkel, szent helyekkel és nyüzsgő bazárokkal, ahol a keleti szokásoknak megfelelően gyakorolhatjuk az alkudozást. Azonban a Szaharába tett kirándulások, az oázisok felkeresése és végül, de nem utolsósorban a Földközi-tenger vagy az Atlanti-óceán partján található pihenést szolgáló strandok teszik kedvelt úti céllá ezt a régiót. Most megmutatjuk neked azt az öt helyet, amelyet feltétlenül látnod kell, ha a varázslatos Marokkóba látogatsz.

1. Casablanca

Casablanca, a fehér ház, vagy ahogy az arabok nevezik, Der al Beda, Marokkó legfontosabb kereskedelmi központja és Észak-Afrika egyik legnagyobb kikötője, így a klasszikus film hangulatát hiába is keresed itt. A metropolis modern nagyváros látszatát kelti, melynek széles sugárútjai a múlt század 30-as, 40-es éveiből származó francia ihletésű városi épületekkel máig a francia gyarmati múltat idézik. A látnivalók zöme az óvárosban (medina) található, itt csodálhatod meg a világ egyik legnagyobb mecsetét, a II. Hasszán-mecsetet.

A II. Hassan mecset - Casablanca
A II. Hasszán-mecset – Casablanca

 

2. Fez

Fez a négy marokkói királyi város közül a legidősebb, és a Karaouyine, az egyik legrégibb iszlám egyetem miatt az ország szellemi központja is. Fez al Bali, a IX. századra keltezhető óváros valóságos sikátorlabirintus, ahonnan a látogató idegenvezető nélkül aligha talál ki. Nemcsak a bazárok találhatók itt, hanem a város kulturális nevezetességei is.
Az utcák csak úgy hemzsegnek a kézművesektől, akik hagyományos módon készítik el áruikat – találhatunk itt színpompás kerámiákat, vörösréz edényeket, bőröket, hímzéseket és persze szőnyegeket, amelyekre kötelező alkudnunk. Ha szeretnénk megkóstolni a helyi specialitásokat, válasszuk a harirát – a hússal és zöldségekkel készült sűrű levest – vagy a kuszkuszt.

A Karaouyine egyetem - Fez
A Karaouyine Egyetem – Fez

 

3. Marrákes

A Djemaa el Fna téren, Marrákes, a dél gyöngyszemének óvárosában gyújtólencseként tükröződik a keleti világ sokszínűsége. Késő délután akrobaták, táncosok, kígyóbűvölők, mesemondók és kuruzslók találhatók itt, estére pedig a tér egy hatalmas szabadtéri étteremmé változik – ha szereted a nyüzsgést, itt a helyed.
A város top látnivalói közé tartozik a Palais Dar Si Said szépművészeti múzeum, a Koutoubia és a Koubba Ba’adiyn mecset is.

Nyüzsgő bazári hangulat a Djemaa el Fna téren
Nyüzsgő bazári hangulat a Djemaa el Fna téren

 

4. Agadir

Marokkó legszebb üdülővárosában mindig süt a nap, de az Atlanti-óceán hűsítő szellői elviselhetővé teszik meleget. A dél fővárosa hat kilométer hosszú finom homokos stranddal rendelkezik, ahol több mint háromszáz napon keresztül perzsel a nap a felhőtlen égről. Ha a fürdés és az úszás után még kedvünk támad kulturális programra, keressük fel a Medina Polizzi szabadtéri múzeumát fehérre meszelt, különböző stílusú természetes kőépületeivel és szűk sikátoraival. Itt találhatók a kézművesek műhelyei, különböző üzletek, éttermek és kávéházak.
Agadir.lap.hu »

Agadir homokos strandja igen kedvelt
Agadir homokos strandja igen kedvelt


5. Esz-Szavíra (Essaouira)

A szörfösök paradicsoma az Atlanti-óceán egyik tágas öblében található, melyet magas hullámok verdesnek. A tartományi székhelynek teljesen épen fennmaradt medinája és Marokkó déli partja legszebb és legcsalogatóbb fürdőhelyeinek egyike. A halászkikötőben mindig történik valami, nyüzsgő forgatagában grillezett halételeket árusító helyek és éttermek kínálják a frissen fogott halat. A kis hajókészítő műhelyekben még ma is kézi munkával, fából ácsolják a csónakokat.

 

Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent, 1000 álomcél című könyv alapján készült.

A könyvből a világ lebilincselő szépségű, álomszerű helyeit ismerheted meg: látványos tájakat, nyüzsgő metropolisokat, távoli paradicsomokat, az érintetlen vadont, építészeti látnivalókat, világcsodákat, ókori műemlékeket, izgalmas útvonalakat, híres múzeumokat, színházakat és operaházakat. A szemléletes szövegnek és a briliáns, színes fotóknak köszönhetően a világ legszebb úti céljait bemutató kaleidoszkóp tárul eléd. A kötet segítségével csodálatos utazásokról és vidékekről álmodozhatsz, hogy aztán egyszer valóban felfedezhesd ezeket a páratlan helyeket – vagy legalábbis egy részüket.

A könyv címe: 1000 álomcél
Kiadó: Alexandra Kiadó
A könyv ára: 5999 Ft
Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron, mindössze 4799 Ft-ért a www.polc.hu weboldalon! »

 

Marokkóról… őszintén – fórum »
Marokkó – ki járt arra? – fórum »
Marrakesh – fórum »

Marokkó.lap.hu »
Marokkó-utazás.lap.hu »
Afrika turizmus.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top