Szabadidő

Marley meg én – avagy házasság és család pasiszemmel

A Marley meg én című filmben minden adott a sikerhez: egy helyes labrador, Owen Wilson, és nem mellesleg a Jóbarátok Rachelje. Azonban mézédes, bugyuta mozi helyett igazi történetet kapunk. Meglepően jót!

Marley meg énKutya, gyerek és Owen Wilson

Az első plakátot, amelyet a filmről láttam, egy cuki, piros masnis kölyöklabrador uralta. Cinizmusom azonnal a maximumra kapcsolt. Na ja, kutyával, gyerekkel és Owen Wilsonnal mindent el lehet adni. Csak akkor enyhültem meg, amikor a barátnőm, aki olvasta John Grogan könyvét, annyit mondott Marley kutya történetéről, hogy „humoros, kicsit szomorú, kicsit sírós, de nagyon jó”. A gardrób legmélyére süllyesztettem előítéleteimet, de azzal a józan szkepticizmussal ültem be a moziba, amely azoknak a kamaszoknak a sajátja, akik pontosan tudják, hogy nem létezik a Jézuska, de azért adnak neki még egy esélyt, mert hinni szeretnének a csodákban…

Nem csodakutya…

Marley nem csodakutya. Semmilyen extra képességgel nem rendelkezik. Nem tombol benne a falkavezérgén, nem talál haza bárhonnan, nem beszél, nem akar életeket menteni, és földön kívüli képességekkel sem rendelkezik. Marley tipikus labrador. Bohókás és vicces kölyökkutya, amely az évek során némileg megkomolyodik, de éppen elviselhetetlen természete miatt csak imádni lehet. Valószínűleg mi, nők úgy vagyunk a szertelen kutyákkal, mint a „rossz” pasikkal – halálosan imádjuk őket. A Marley meg én című film azonban nem egy kutya életéről, hanem egy családról szól, de a Jelenetek egy házasságból címet már elsütötték, és valljuk be, kevésbé is lenne moziba csalogató.

 

Marley meg én
Marley mindenkit levesz a lábáról

Mint a filmeken

John Grogan (a Marley & Me című könyv írója) mesélte, hogy könyve megjelenése után a világ minden tájáról özönlöttek hozzá a levelek, amelyekben arról számoltak be az olvasók, hogy milyen pontosan tükrözi életüket a regény. Az író szerint ez nem csoda, hiszen sokan esnek szerelembe, házasodnak össze és alapítanak családot – ez a történet pedig pont erről szól.

Sajnos vagy szerencsére, én sem vagyok kivétel. Megbódultan néztem a filmet, igazán jókat kacarásztam, aztán az egyik pillanatban hirtelen gyomorszájon vágott, hogy amit a vásznon látok, tulajdonképpen ugyanaz, amit átélek a nappalimban. Egyik kézzel írok, a másikkal gyereket nevelek, a harmadikra pedig már benyújtottam az igényemet, mert rohan a lakás. Tulajdonképpen egyetlen hibát lehet a film számlájára írni: túlságosan is életszerű. Nincs benne semmi nagybetűs varázslat, hanem a varázslat maga az élet, amely a következő sarkon mindig tartogat valami meglepetést.

Marley meg én

Az élet hullámvasútja

A Grogan család életébe egy havas áprilisi napon csöppenünk bele. John (Owen Wilson) és Jenny (Jennifer Aniston) friss házasok. Miután kipipálták a lány pontokba szervezett terveinek elsőjét, áttérnek a következőre. A michigani kemény teleket maguk mögött hagyva a floridai West Palm Beachbe költöznek. Újságíróként kezdenek el dolgozni, és rövid idő alatt eljutnak a negyedik ponthoz, a gyerekvállaláshoz. De vajon mi mást tehetne egy férfi, aki nem biztos önmagában, aki nem tudja, hogy készen áll-e az apaságra, mint hogy tanácsot kér a házasságszakértő barátjától? Sebastian, az agglegény nőcsábász tökéletes megoldással áll elő: kell egy kutya, hiszen vele nincs semmi gond, csak sétáltatni meg etetni kell.

Tipp: még több jelenetfotó a filmből – nézd meg képgalériánkat! »

Dorka kutya blogja az NLC-n »

Losonci Dóra – házi kedvencek szakértője »

Az én kutyám – fórumtipp »

E „remek” ötlet hatására érkezik a Grogan családba Marley, a labrador, és édes kutyakölyökből hamar a világ legrosszabb kamasz kutyájává cseperedik. Megbukik a kiképzőiskolában, lerágja a tapétát, darabokat harap ki a kanapéból, kiborítja a szemetet, a vécécsészéből iszik, kergeti a futárt, és felfalja a nyakláncot, amelyet John hoz Jennynek. Hiába a világ legrosszabb kutyája, Marley valahogy mégis a legjobbat hozza ki a családból – ahogy peregnek az évek, hű társként velük van jóban-rosszban. Az meg már csak hab a tortán, hogy mivel John meséli el a történetet, végre kiderül számunkra, vajon hogyan is állnak a családalapításhoz, a karrierhez és a kutyákhoz a férfiak.

Eredeti cím: Marley & Me
Rendezte: David Frankel
Forgatókönyv: John Grogan regénye alapján Scott Frank és Don Roos
Főszereplők: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Eric Dane
Marley meg én – hivatalos honlap: www.marleyandmemovie.com »
Forgalmazza: InterCom

 

A címszereplő kutya, Marley 6 hónapos korában kerül a Grogan családba, majd a film 14 évet ölel át. A forgatás során 22 kutyát alkalmaztak, ebből 11 kölyökkutya volt. Az állatidomárnak nem volt nehéz dolga, mert semmi olyanra nem kellett megtanítani a kutyákat, amit azok nem szoktak nagy kedvvel csinálni. Marley így lett a világ legborzasztóbb, de közben legszerethetőbb kutyája. Szívünk csücske.

Tipp: ha szívesen elolvasnád Marley kalandjait, rendeld meg a könyvet a www.polc.hu weboldalon! »

 

Kutya.lap.hu »
Mozi.lap.hu »
Film.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top