Szabadidő

5 szuper gyógyhatású barlang

Tudtad, hogy hazánk legtöbb barlangja nemcsak remek turisztikai célpont, de gyógyhatásuk sem alábecsülendő? Túrázz és gyógyulj egyszerre – megmutatjuk, hol!

A barlangi klíma jótékony hatása már évtizedek óta ismert tény. Ezeket a föld alatti gyógyító zugokat elsősorban a légzőszervi betegségben szenvedők keresik fel, de a pihenésre, felüdülésre, kristálytiszta levegőre vágyók is élvezhetik az áldásos hatást. Hazánk öt gyógybarlanggal is büszkélkedhet, melyekben már évtizedek óta folyik gyógyítás. A legismertebb gyógybarlangok az Abaligeti-barlang, a Béke-barlang, az István-barlang, a tapolcai Kórház-barlang, valamint a Szemlő-hegyi-barlang Budapesten. Ezen barlangok azonban nemcsak gyógyászati, hanem turisztikai célokat is szolgálnak.

 

1. Szemlő-hegyi-barlang, Budapest

 

Egyéb látnivalók a környéken: Keressük fel Budapest egyik leglátogatottabb barlangját, a fokozottan védett Pál-völgyi-barlangot is, mely Magyarország harmadik leghosszabb, cseppkövekben igen gazdag barlangja.
Nyitva tartás: hétfő kivételével mindennap 10.00–16.00 óráig
Cím: Budapest, Szépvölgyi út 162.
Telefon: 06-1/325-9505

A budai barlangrendszer részét képező Szemlő-hegyi-barlang Európa egyik legimpozánsabb természetes barlangrendszere, mely páratlan szépségű természetes ásványi formációival büszkélkedhet. A barlangot 1986-ban nyitották meg a látogatók számára, gyógyhatású klímájának terápiai hasznosítása pedig 1990 óta folyik a Szent János Kórház kihelyezett részlegeként a barlang Óriás folyosójában.
Magas páratartalma és a tiszta, allergénmentes levegő nagymértékben segít a légzőszervi és asztmás betegségek gyógyításában – a terápia házi- vagy szakorvosi beutalóval vehető igénybe, előzetes időpont-egyeztetés szükséges.

A barlang könnyen látogatható, akár kisgyerekekkel is nyugodtan nekivághatunk a túrának. A több mint 2 kilométer hosszúságú járatokból azonban csupáncsak 300 méter látogatható. Mivel télen-nyáron 12 °C körüli a hőmérséklet, mindenképpen gondoskodjunk meleg ruházatról. Európában is ritkaságnak számít, hogy a bejáratot úgy alakították ki, hogy kerekes székkel is látogatható.
Fontos: a barlang csak vezetővel látogatható, túrák minden egész órában indulnak.

 

Cím: Budapest, Pusztaszeri út 35.
Telefon: 06-1/325-6001
Barlangterápia: 06-1/325-5993
Nyitva tartás: szerda–hétfő: 10.00–16.00, kedd: szünnap
Bővebb információ: www.szemlohegyi.atw.hu »

2. Abaligeti-barlang, Abaliget

 

Egyéb látnivalók a környéken:
A barlang szomszédságában található Denevérmúzeumban a rejtélyes állatok jellemző élőhelyeivel és viselkedési szokásaival ismerkedhetünk meg.
Nyitva tartás: március 15. – október 15.: 09.00–18.00 óráig; október 15. – március 15.: 10.00–15.00
Hétfő: szünnap!

Pécs közelében, a Mecsek északnyugati előterében található Abaliget nevezetes látnivalója az Abaligeti-cseppkőbarlang. A barlangot 1768-ban fedezték fel a Bodó-hegy oldalában. Ugyan a barlang hossza 1380 méter, a látogatók ebből csupán kb. 500 méternyi kiépített szakaszt járhatnak be. A Dél-Dunántúl legnagyobb, patakos barlangjának értékét és különlegességét a gyógyító barlangi levegőn és klímán túl a víz eróziós tevékenysége által alakított formavilága jelenti. Levegőjének magas pára- és radontartalma, valamint pormentessége alkalmassá teszi légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedők kezelésére.
A kb. 30 perces barlangtúrák szakszerű vezetés mellett indulnak, az utolsó zárás előtt 1 órával.

Cím: Abaliget, Bodó-hegy
Nyitva tartás:

március 15. – október 15.: naponta 9.00–18.00
október 16. – március 14.: naponta 10.00–15.00
Telefon: 06-72/498-766
Bővebb információ: www.ddnp.hu »
 

3. Béke-barlang, Jósvafő


Egyéb látnivalók a környéken:
Szánjunk időt magára a településre is. Jósvafő, a szlovák határ közelében fekvő bájos kis falu erdő borította sziklás hegyoldalak által körülzárt völgyben található. Földrajzi fekvésével, kiváló természeti adottságaival, a vidékre jellemző hagyományos paraszti életformát elénk táró tájházával, népi lakóházaival és gazdasági épületeivel, valamint kultúrtörténeti emlékeivel a mai napig jellegzetes hangulatot áraszt.

Észak-Magyarország egyik legszebb tája, az Aggteleki-karszt vidéke 1985 óta a nemzeti park, 1995 óta pedig a világörökség részét képezi. E csodálatos tájon található hazánk második leghosszabb barlangja, az Aggteleki-karszthoz tartozó Béke-barlang, melyet 1952-ben fedeztek fel. Már a felfedezőknek is feltűnt, hogy a barlang jótékony hatást fejt ki a légúti betegségekben szenvedőkre. Az elért jó eredményeknek köszönhetően 1969-ben a jósvafői kijáratnál lévő két termet gyógybarlanggá minősítették. Klímája bizonyítottan növeli a légutak öntisztító képességét, gyulladáscsökkentő, nyák- és görcsoldó hatású. Akik kúráltatni szeretnék magukat, gondoskodjanak elegendő szabadidőről, hiszen az orvosok a háromhetes kúrát tartják a legeredményesebbnek. Ezen idő alatt a betegek naponta több órát töltenek a barlangban orvosi felügyelet mellett. Persze lehetőség van csupán néhány napos kikapcsolódást választani. A kúrán részt vevők csodálatos környezetben, fák ölelésében, a Tengerszem-tó közvetlen közelében, a Jósva patak mellett álló üdülőépületben szállhatnak meg. A Béke-barlangban működő barlangi szanatórium a jósvafői bejárattól közelíthető meg.

Cím: Jósvafő, Kültelek 1.
Nyitvatartás: április 1. – október 31., hétfő–vasárnap: 8.30–14.00
Telefon: 06-48/350-004

4. Tapolcai gyógybarlang


Egyéb látnivalók a környéken:
Barangoljunk egyet Tapolca belvárosában. Az ódon épületekkel és magas kőfalakkal övezett Malom-tó a városka különösen kedves, romantikus, mediterrán hangulatot árasztó része. Itt erednek a település névadó forrásai, amelyeket talán már a rómaiak is tóvá duzzasztottak, hogy malmot hajtsanak vele. Sétánya mentén áll a tapolcai születésű költő, Batsányi János szobra.

A Balaton-felvidéken fekszik a borok és a gyógyvizek városa, Tapolca. A város csodás természeti ritkasággal büszkélkedhet, melyet 1902-ben fedeztek fel. Tapolca városa alatt ugyanis barlangrendszerre leltek, melynek egy részét csónakkal is járható víz borítja, mely ma a város egyik legvonzóbb idegenforgalmi látványossága. A mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vizén – néhány évnyi szünet után – 1998-tól újra lehet csónakázni. A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 14-16 °C-os hőmérséklet, a közel 100%-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt enyhülést. Erre a célra a másik ágat, az 1925-ben felfedezett Kórház-barlangot használják. A Hunguest Hotel Pelion a város központjában, egy négyhektáros parkban áll a gyógybarlang felett, amelyhez a szállodából közvetlenül fedett folyosón juthatnak el a vendégek. A szálloda parkjában fúrt saját termálvízkút adja a medencék vizét.

Tapolca, Malom-tó
Tapolca, Malom-tó

 

Cím: Tapolca, Köztársaság tér 10.
Nyitva tartás: április 1. – október 31, hétfő–vasárnap: 8.30–14.00
Telefon: 06-87/513-120
Bővebb információ »
 

5. Szent István-barlang – Lillafüred

 

Egyéb látnivalók a környéken: Ne hagyjuk ki a sétát a meseszép Hámori-tó körül.

Miskolctól csupán néhány kilométerre található a Bükki Nemzeti Park igazgatóságának kezelésében lévő, korábban kizárólag idegenforgalmi barlangként hasznosított Szent István-barlang. Levegőjének gyógyító hatását 1991 óta hasznosítják – a gyógyászati célú kezelések a Színház teremből elágazó Fekete teremben zajlanak. Az itt folyó kúra nem önálló barlangterápia, hanem egy komplex rehabilitációs program része. A barlangterápia légzőgyakorlatok végzéséből, zeneterápiából, relaxációból és meditációból áll. A betegek a kezelést szakorvos által felírt beutalóval vehetik igénybe.
A barlang túravezető kíséretével látogatható, a közlekedést korlátok, lépcsők és vízmentesített sétautak segítik.

Cím: Lillafüred, Erzsébet sétány
Nyitvatartás: A barlang egész évben mindennap nyitva tart:
április 15. és október 15. között 9.00–17.00 óráig
október 16. és április 14. között 9.00–15.00 óráig
Telefon: 06-46/334-130
Bővebb információ »

Barlang.lap.hu »
Gyógyturizmus.lap.hu »
Túra.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top