nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Karácsonyi világjáró – ünnepváró tippek külföldről

Karácsonyi világjáró – ünnepváró tippek külföldről

A karácsonyt a világ minden pontján ünneplik. Valahol derékig érő hóban, valahol kánikulában, és mindenhol kicsit másképpen. Nézz körül velünk négy országban, és lopj ötleteket!
Myreille
f Ajánlom

Karácsony Angliában

Európa minden fővárosa fényárba öltözik az adventi időszakban, nincs ez másként Londonban sem. Az amúgy is élénk és csillogó város rátesz egy lapáttal. A Harrods áruház ma már tradicionálisnak számító karácsonyi fényeiben igazán meseszerű. 1974 óta minden évben Norvégia, azon belül is Oslo, a főváros küld karácsonyfát Westminsterbe, a norvégok ezzel fejezik ki hálájukat a második világháború alatti brit segítségért. A karácsonyfa-állítás német eredetű szokás, amely világszerte, így a szigetországban is elterjedt. Korábban az angoloknál a fagyöngy volt elterjedt, innen maradt fenn a fagyöngy alatti csókolózás hagyománya is.

 

A karácsonyfát a legtöbb család már az adventi időszakban feldíszíti, egész decemberben nézegetik, viszont csak december 25-én reggel ajándékozzák meg egymást. A gyerekek december elején levelet írnak a Father Christmasnak, amelyet a kandallóba dobnak, és így juttatják el a címzetthez. Szenteste a gyerekek lázas izgalommal fekszenek le, mert várják a Télapót, aki a kéményen keresztül érkezik, és az angol házakban elmaradhatatlan kandallóból bukkan elő, az ajándékokat pedig nem a fa alá, hanem a kandallóra akasztott zoknikba rejti el.

Christmas pudding
Christmas pudding

A gyerekek gyakran készítenek egy pohár tejet és némi süteményt a Télapónak, hogy megvendégeljék, ha már ilyen rendes, hogy elhozta az ajándékaikat. Az angol karácsonyi menü elmaradhatatlan része a Christmas pudding, amely nem hasonlít az általunk ismert pudingokhoz, szárított gyümölcsökből, mazsolából készült süteményféle, amelyet már december elején elkészítenek, mert állnia kell egy kis ideig. Gyakran rejtenek el a karácsonyi pudingban egy pennyt is, aki megtalálja, annak szerencséje lesz.

Öt tipp, hogy angolos legyen a karácsonyod:

• Akassz karácsonyi csizmát vagy zoknit a kandalló párkányára – vagy kandalló híján a lakás központi részére. Minden családtagnak legyen egy, a legtökéletesebb, ha névre szóló.

• A lakás különböző pontjain rejts el pici fagyöngycsokrokat, és ne feledd, akit a fagyöngy alatt találsz, megcsókolhatod.

• A piros és a zöld hagyományos karácsonyi színek, a britek előszeretettel használják. Piros-zöld papírgirlanddal díszítheted az ablakot és a bejárati ajtót.

• A piros és a zöld szín az örökzöldeknél is visszaköszön. Kedvelt a magyal, de örökzölddel a csipkebogyó is karácsonyi. Ajánlott hozzá a piros-fehér kockás szalag.

• Az ablakba vagy a ház elé a növényekre tegyél színes égőket.

Karácsony Finnországban

Finnországban, azon belül is Lappföldön lakik a Télapó. A finnek által Joulupukkinak nevezett piros köpenyes, nagy szakállas úr legendája még a kereszténység előtti időkre vezethető vissza, és az Észai-sarkkör közelében, a Fül-hegyen (Korvatunturi) éldegél. A karácsonyi ajándékokat a Télapó szállítja ki rénszarvasszánon. A kisgyerekekhez tényleg bekopog a Télapó, hasonlóan a mi Mikulásunkhoz, és mielőtt átadná az ajándékot, megkérdezi, jól viselkedtek-e. 24-én reggel az emberek, a hagyományok szerint, gyönyörűen megterített asztalnál fahéjas tejberizst fogyasztanak, majd az ünnepélyes és hivatalos békekihirdetés után kezdetét veszi az ünnep.

Rovaniemi, Lappföld
Rovaniemi, Lappföld

 

A finnek karácsony napján sem mondanak le a szaunázásról, még a Télapó érkezése előtt hódolnak ennek a kedvelt élvezetnek. Karácsony napján nem illik szomszédolni, de még telefonálni sem, az emberek inkább templomba és szeretteik sírjához mennek gyertyát gyújtani, a rokon- és barátlátogatások ideje december 25. Természetesen Finnországban sem maradhat el a nagy karácsonyi kajálás. Kerül az asztalra hering és rozslisztes tésztában sült sonka, bőven fogy a glögg, a fűszeres forralt bor, amelynek alacsony az alkoholtartalma, és nincs hiány mézes-gyömbéres édességekből sem. A karácsonyi vacsora után azonban nem szedik le az asztalt, hanem a maradékot éjszakára otthagyják, hogy ha a karácsonyi manók arra járnak, akkor ők is jóllakhassanak. Karácsony napján a finnek a háziállatokat is „megvendégelik”, akárcsak a környezetükben élő madarakat.

Négy tipp, hogy finnes legyen a karácsonyod:

• Főzz egy nagy adag glöggöt és süss mézes-gyömbéres süteményt. A fűszeres bor és sütemény meleg illata az egész lakást bejárja – jobb, mint a lakásparfüm.

• Ne stresszelj, inkább menj el szaunázni.

• Készíts karácsonyi kuckót házi kedvencednek, és tegyél ki madáretetőt.

• Ne csak a karácsonyi vacsorához készülj ünnepi terítékkel, hanem a reggelihez is. Egyszerű, de jó ötlet, ha minden étkezéshez más-más szalvétával terítesz.

Karácsony Spanyolországban

A karácsony hivatalosan a karácsonyi lottósorsolással kezdődik, és a kihúzott számokat élő adásban, énekelve ismertetik a nézőkkel. Spanyolországban a karácsony igen hasonló, mint nálunk. December 24-én karácsonyfát állítanak, valamelyik családtagnál gyűlik össze a család apraja-nagyja, elfogyasztják az ünnepi ebédet, és éjszaka misére mennek. Az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. A gyerekek azonban a karácsonynál is jobban várják január 6-át, amikor a háromkirályok (Los Reyes Magos) ajándékot hoznak nekik. Valami apróságot karácsonyra is kapnak, de az igazán nagy dolgokat a három király hozza. A gyerekek kiscsizmáikon kívül, amelyekbe az ajándékot várják, a királyoknak, a szolgáknak és a tevéknek egy kis harapnivalót készítenek a küszöbre viszonzásul. A háromkirályok érkezése a karácsony igazi csúcspontja, az utcákat feldíszítik, és a tömeg tolongva követi a három király díszes karavánját. Aki egy tagadhatatlan spanyol fiesztára vágyik, ne csak karácsonykor, hanem január elején „teleljen” Spanyolországban.

Háromkirályok Parádé
Háromkirályok parádé

 

Három tipp, hogy spanyolos legyen a karácsonyod:

• Vegyél lottót, és bár nincs nálunk nagy karácsonyi lottósorsolás, december 20-án és 21-én izgulhatsz.

• Ünnepeld meg a három király érkezését, díszítsd a lakást csillagokkal, és a három király is megjelenhet rajzon, nyomaton vagy kerámiafigurák képében.

• Gyújts apró olajmécsest, mint ahogy Spanyolország összes otthonában teszik.

Karácsony Mexikóban

 

Piñata nélkül nincs karácsony
Piñata nélkül nincs karácsony

Karácsonyi fényekből nincs hiány, viszont a ropogós, havas karácsony Mexikóban ismeretlen. A 25-30 fokban a klasszikus karácsonyi hangulatot műfenyőfák és porcelán hóemberek szolgáltatják. Mivel az itt élő emberek nagyon vallásosak, ezért igen fontos ünnep számukra a karácsony. Nagy csinnadrattával mennek templomba, imádkoznak, gyertyát gyújtanak, és szentképek díszítik az utcákat, lakásokat. December 24-én összegyűlik az egész rokonság, betlehemeznek, de a betlehemi oltárokat már december közepén felállítják. A szokás szerint a karácsonyi összejövetelre mindenki visz ételt, amelyet közösen fogyasztanak el. A szenteste evéssel, játékkal és beszélgetéssel telik. Általában az egyik családtag beöltözik Télapónak, és ő osztja ki az ajándékokat. Éjfél körül előkerül a piñata, amely cukorkát és apróbb játékokat rejt. A gyerekek bekötött szemmel verik szét, és jutnak az ajándékhoz. A família hazamegy aludni, de másnap, december 25-én újra összejönnek, és megeszik az előző napi maradékot. Ez a recalentado, azaz „újramelegítés”.

Négy tipp, hogy mexikói legyen a karácsonyod:

• Szerezz be vagy készíts egy piñatát.

• Készíts betlehemet, és helyezd a lakás központi helyére.

• Létjogosultságot nyer a műfenyő, amelyet ne klasszikus karácsonyi színekkel díszíts, hanem élénkkékkel, mélypirossal, narancssárgával, okkerrel.

• A klasszikusnak számító karácsonyi ízeket cseréld csilire és csokoládéra.

 

További adventi cikkeink
8 parfüm karácsonyra, ami méltó az ünnepekhez »
20 haszontalan tudnivaló, amit garantáltan megjegyzel a karácsonyról »

A 25 legkülönlegesebb szalvéta »
Ehető karácsonyfadíszek ínyenceknek »

Saját készítésű karácsonyi üdvözlőlapok 5 perc alatt »

5 csodás karácsonyi dísz a kertben »
Szépségcsomagot a fa alá! 10 szuper tipp »

Élményajándékot karácsonyra! »

6 szuper budapesti koripálya »
Ünnepi készülődés az Állatkertben »
6 szuper kreatív tanfolyam a karácsonyi készülődéshez »
Törhetetlen karácsonyfadíszek »


Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »
Fenyő.lap.hu »

Megosztás Facebookon