Szabadidő

Stuttgart, a trendi úti cél

Stuttgart olyan város, amelyet rögtön megkedvel az ember: tágas, dimbes-dombos és mindenféle szempontból élettel teli. Elmondjuk, miért...
Az 5 legjobb dolog Stuttgartban:
1. Perecet majszolva ücsörögni a Schlossplatzon.
2. Nyári estéken ingyenes koncerteket hallgatni a Landesmuseum Württemberg udvarán.
3. Németország leghosszabb bevásárlóutcáján, a Königstrassén bámészkodni.
4. Ellazulni a környékbeli termálfürdőkben.
5. Telepakolni a kosarunkat a szecessziós stílusú Vásárcsarnok illatos portékáival.

Aki egy helyen, gyönyörű környezetben szeretne érdekes épületekkel, izgalmas kulturális és művészeti programok lehetőségével körülvéve hedonista módon eltölteni pár napot-hetet, az egyik leggazdagabb német városban a legjobb helyen jár.

Ahol nincs betondzsungel

Elsőre talán fel sem tűnik, hogy a rengeteg zöld és a rengeteg tér miatt ennyire megnyugtatóan barátságos Baden-Württemberg fővárosa, pedig alapvetően a szőlődombok, az erdők és a parkok határozzák meg a látképet. Stuttgart területének több mint felét növények foglalják el, és errefelé teljesen normális, ha a város közepén lévő füves részeken nyuszik ugrabugrálnak szabadon.

Ugyan a második világháborúban javarészt porig rombolták a várost, ez szerencsére ma már nem látszik: különböző stílusú építészeti mesterremekek sorakoznak mindenfelé, harmonikus eklektikában.

A Kastély tér, azaz a Schlossplatz környékén az ember azt sem tudja, hová nézzen, de az állat- és növénykert, a Wilhelmina esetében sem könnyű eldönteni, hogy a mór hangulatú épületek vagy a kert látnivalói vonzóbbak-e.

Aki a belvárosi nyüzsgésben egyetlen pillanat alatt szeretne nyugalmat találni, annak szívből ajánlom a tartományi múzeumnak, azaz a Landesmuseum Württembergnek otthont adó régi kastély, az Altes Schloss belső udvarát. Itt jó értelemben véve megállt az idő, de a percek múlása nem: minden egészkor különleges mutatvány zajlik az óratoronyban.

 

A híres Schlossplatz környékén mindig zajlik az élet.
A híres Schlossplatz környékén mindig zajlik az élet

 

Tiszta időben a kiskertek és a szőlőtőkék között érdemes felsétálni a Württemberg mauzóleumhoz, és onnan ránézni a városra és a Neckar folyóra – gyönyörű innen a panoráma. A dombon álló Grabkapellét egyébként a helyiek viccesen kis Tádzs Mahalnak is nevezik. Sem méreteiben, sem látványban nem annyira döbbenetes, mint az eredeti, de abban mindenképp hasonlítanak egymásra, hogy az örök szerelem mementójaként készültek – ezt I. Württembergi Vilmos építtette 1820 környékén, a nép által is hőn szeretett második felesége, az orosz Katalina Pavlovna halála után.

A dombon álló Grabkapellét kis Taj Mahalnak is nevezik
A dombon álló Grabkapellét kis Tádzs Mahalnak is nevezik

 

Négykerekű csodák bölcsője

A város színes múzeumi kínálatában nem csak a klasszikus kultúra rajongói találnak maguknak tartalmas időtöltést. Stuttgart méltán büszke a tavaly megnyílt, hatalmas Mercedes-Benz Múzeumra, amely rengeteg női látogatót is vonz. A maga majdnem 17 ezer négyzetméternyi területével ez a világ legnagyobb autómúzeuma, ráadásul kívülről és belülről is lenyűgöző, egyedi építészeti megoldások jellemzik. A DNS-spirálként egymásba csavarodó emeletek több útvonalon is bejárhatók, de bármerre indulunk, mindenütt csillogó-villogó, autótörténelmileg nevezetes járgányok – utcai kocsik, buszok, Forma–1-es versenygépek – kerülnek a szemünk elé, tematikus és időrendi csoportosításban. Jó néhány órát lehet itt észrevétlenül elbámészkodni, és ez még nem minden: a tervek szerint még az idén megnyílik a másik nagy márka, a Porsche vadonatúj múzeuma is – amint ez megtörténik, Stuttgart végérvényesen az autóbolondok Mekkája lehet.

A Mercedes-Benz múzeum kihagyhatatlan, ha a pasiddal utazol
A Mercedes-Benz Múzeum kihagyhatatlan, ha a pasiddal utazol

Boros város

A stuttgarti bor arról híres, hogy nem híres, legalábbis messze földön nem az: az itteni pincékben ugyanis épp annyi nedű készül a környező lankákon termő szőlőből, amennyi helyben el is fogy. Stuttgart talán az egyetlen olyan német város, ahol gyakrabban hallani borospoharak csengését, mint söröskupák csattanását, és minden erre járót is arra biztatnak a helyiek, hogy árpalé helyett inkább egy szép bort válasszon az ízletes vacsora mellé – tényleg érdemes. Nem kell persze megijedni, sör is bőven csordogál errefelé, a canstatti sörfesztivál pedig majdnem olyan híres, mint a müncheni.

Egy régi kastély, az Altes Schloss
Egy régi kastély, az Altes Schloss

Bajor és sváb finomságokat kínáló éttermeket Stuttgartban is találni bőven, aki azonban csak úgy rágcsálna valamit útközben, az csapjon le a helyi perecre. A Brezel, más néven pretzel eredetét sokféle nép sokféleképp tulajdonítja saját magának, de Németországban leginkább a stuttgarti legendában hisznek. Eszerint történt egyszer, hogy a városhoz közeli Urach pékje hirtelen természete miatt börtönbe került. Belátták azonban a bírák is, hogy az emberek nem maradhatnak kenyér nélkül, ezért alkut ajánlottak neki: ha tud olyan tésztát készíteni, amelyen háromszor is átsüt a nap, szabadon engedik. Így született meg a ropogós héjú, puha perec, amelyet Stuttgartban gyakran melegen, vajjal megkenve árulnak.

Utazás:
A Budapesttől körülbelül 900 kilométerre lévő Stuttgartba repülővel és vonattal is egyszerű eljutni: a reptér mindössze 13 kilométerre van a várostól, a főpályaudvar pedig a város közepén áll. És ki tudja, talán nem is olyan sokára Budapestről is villámgyorsan el lehet majd jutni Stuttgartba a francia szuperexpressz, a TGV fedélzetén… (a szerk.: tervezik, hogy kiépítik a Párizs–Stuttgart–Budapest-vonalat).

Ha repülővel utazol:
Közvetlen járat Budapest–Stuttgart között:
• Germanwings – www.germanwings.de (az árak változnak, például ha egy hónappal az utazás előtt foglalod le a jegyedet, kb. 40.000 Ft-ot kell fizetned egy retúrútért, illetékekkel együtt).
• Malév – www.malev.hu (az árak változnak, például ha egy hónappal az utazás előtt foglalod le a jegyedet, kb. 60.000 Ft-ot kell fizetned egy retúrútért, illetékekkel együtt).
Átszállással Budapest–Stuttgart között:
• Lufthansa – www.lufthansa.hu (az árak változnak, például ha egy hónappal az utazás előtt foglalod le a jegyedet, kb. 67.000 Ft-ot kell fizetned egy retúrútért, illetékekkel együtt).

Ha autóval utazol: kb. 1.000 km-t kell megtenned.

Szállás:
Szálláskeresés minden kategóriában »

További információk Németországról »

 

Fotók: Stuttgart Marketing GmbH

Stuttgart.lap.hu »

Németország.lap.hu »
Utazás.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top