Szabadidő

A 6 legjobb barlang

Csillogó kristályok, furcsa formájú alakzatok, mesebeli cseppkövek, millió éves történelem. A föld alatti világ csodái sokakat vonzanak, itt az idő, hogy te is felfedezd ezt a különleges, titokzatos világot.

Magyarországon több mint 3700 barlangot tartanak nyilván, legtöbbjük karsztbarlang, illetve hévíz által formált barlang. Most megmutatjuk neked a hat legérdekesebbet.


1. Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik fő látnivalója az Abaligeti-barlang, amelyet nemcsak a turisták, hanem a gyógyulni vágyók is felkeresnek, mert különleges levegője gyógyír lehet a légúti megbetegedéseinkre. Különlegessége, hogy az a patak, amely hosszú évezredek alatt kialakította a barlangjáratokat, végig ott folyik a barlangban. Betonból kiépített járdán nézhetjük végig a cseppkőképződés különböző fázisaiban lévő furcsa alakzatokat. A barlang élővilága is különleges, halak, rákok és denevérek élnek itt. Az utóbbiakat a bejárat mellett a denevérmúzeumban is megtekinthetjük – a kiállítás bemutatja az itt élő több mint húszfajta denevért.

Elhelyezkedés: Abaliget Pécstől nem messze, Orfű mellett található.

Nyitva tartás:
Március 15. – október 15.: naponta 9.00–18.00
Október 16. – március 14.: naponta 10.00–15.00
Az utolsó vezetés zárás előtt egy órával indul.

Árak:
Felnőtt: 800 Ft; diák, nyugdíjas: 600 Ft
Kombinált jegy: felnőtt: 950 Ft, diák, nyugdíjas: 700 Ft
Családi jegy: 3000 Ft (2 felnőtt + 2 vagy több gyermek)
Bővebb információ »

 

2. Csodabogyós-barlang – Balatonederics

A Keszthelyi-hegység keleti peremén található Magyarország hetedik leghosszabb barlangja. Az 1990-ben felfedezett barlang jelenleg feltárt hossza 5200 méter, de valószínűleg még tartogat meglepetéseket a barlangkutatóknak. A Balatonederics határán felépült bázisépülettől induló negyvenperces sétával az erdőben lehet a barlangot megközelíteni.

A Csodabogyós-barlangot azoknak ajánljuk, akik egy kiépített barlangban való sétálásnál többre vágynak. Itt nincsen világítás, nincsenek kiépített sétautak, viszont többször kúszva kell közlekedni. Természetesen felkészült barlangászok kísérnek minket, és a túrához fejlámpát, sisakot és barlangászoverallt is kapunk. Két út közül választhatunk, az alaptúra másfél órás, és keresztülvezet a Meseország, a Szülőlyuk és a Függőkert fantázianevű helyeken. Az extrém túra több mászást és kúszást igényel, itt az Eiffel-torony és a Sípálya az izgalmasabb nevű állomások.

Elhelyezkedés: Balatonederics Keszthely és Badacsony között található, pár kilométerre a tótól.

Árak:
Alaptúra: 5000 Ft/fő (18 éves kortól), 3500 Ft 10–18 éves korig
Extrém túra: 8000 Ft/fő
A túrákra előzetesen interneten vagy telefonon lehet jelentkezni.
Bővebb információ »

 

3. Baradla barlang – Aggtelek

Észak-Magyarországon, nagyon közel a szlovák határhoz található hazánk legismertebb, leghosszabb és képződményekben leggazdagabb barlangja. A cseppkövek különleges formájának és az emberi fantáziának köszönhetőek a mesevilágra utaló elnevezések: Medúzák, Pálmalevelek, Indiai pagodák terme, Teknősbéka terem – csak egypár a cseppkövek és termek színes világából. A 19 méteres Csillagvizsgáló Magyarország legnagyobb cseppköve, a Tükörteremben a mennyezet cseppkövei a vízben tükröződnek, a Hangversenyteremben pedig könnyű- és komolyzenei koncerteket is tartanak különleges akusztikája miatt. A cseppkövek természetes díszleteinek köszönhetően a különleges helyszínen ma egyre többen fogadnak örök hűséget egymásnak.

A barlang, amely a világörökség része, kétféle túra keretében látogatható. A rövid túra egyórás séta a barlang kiépített szakaszán, kivilágított helyeken. A hosszabb túra alatt a barlang nagyobb részét ismerhetjük meg, itt már nincs kivilágítás, csak hidak, amelyek a patakokon való átkelést segítik.

A Baradla barlang csak a legismertebb az Aggteleki-karszt vidékén, mellette számos (több mint 250) másik barlang található még.

Látogatható: április 16-tól október 15-ig 9–17 óra, október 16-tól április 15-ig 9–16 óra között.
A túrák hossza és időtartama:
– aggteleki túra: 1,3 km, 1 óra;
– vörös-tói túra: 2,3 km, 2 óra;
– hosszú túra (előzetes bejelentés alapján): 7 km, 5-6 óra.
Bővebb információ »

 

4. Miskolctapolcai barlangfürdő

Az Európában egyedülálló barlangfürdő már több száz évvel ezelőtt népszerű zarándokhely volt, a Tavas-barlangot már a 18. században idegenforgalmi célból használták. Eleinte csak külső medencék épültek, de mára átalakították, és már a barlang folyosóin és termeiben is lehet élvezni a gyógyhatású vizet.

A barlangfürdő a természet csodájának és a modern akvaparkoknak az ötvözése, kihagyhatatlan élményt nyújt mindenkinek. A fürdés örömeit a dögönyöző (sárkányfejekből vastag sugárban ömlő víz), víz alatti sugarú pezsgőfürdők és különleges, a falba épített és víz alatti színváltó megvilágítás teszi még teljesebbé. A szabadban is élvezhetjük a fürdést, itt az ember által emelt elegáns kagylótető alól gyönyörködhetünk a tájban.

Nyitva tartás:
Szeptember 1. – április 30. között: 9–18 óráig
Május 1. – augusztus 31. között: 9–19 óráig
Éjszakai fürdőzés:
Október 1-jétől április 30-ig: minden péntek éjszaka 20–23 óra között
Május 1-jétől május 31-ig: minden péntek és szombat éjszaka 21–24 óra között
Június 1-jétől augusztus 31-ig: minden kedd, csütörtök, péntek és szombat éjszaka 21–24 óra között
Szeptember 1-jétől szeptember 30-ig: minden péntek és szombat éjszaka 20–23 óra között
Bővebb információ »

 

5. Pál-völgyi-barlang

Magyarország második leghosszabb barlangjára a 20. század elején bukkantak rá véletlenül egy építkezés közben. A második világháború alatt óvóhelyül szolgált a bombázások elől. A hosszú barlang 500 méteres szakasza látogatható vezetővel, de ez is jó egyórás utat jelent. A kiépített utak mellett többször meredek létrákon kell kapaszkodnunk. A túra alatt szép cseppköveket, több millió éves kagylólenyomatokat, csillogó kalcitkristályokat és hasadékszerű járatokat csodálhatunk meg.

Nyitva tartás:
Hétfő kivételével mindennap 10.00–16.00 óráig
Belépőjegy: 1000 Ft/fő
Megközelítés: A Kolosy térről 65-ös busszal a Pál-völgyi-cseppkőbarlang nevű megállóig utazzunk.
Bővebb információ »

 

6. Szemlő-hegyi-barlang

1930-ban kőfejtés közben bukkantak véletlenül erre a barlangra, amely Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. A jelenleg 2200 méteren feltárt barlang egy része látogatható, kivilágított, járdás úton csodálhatjuk meg a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító, szőlőfürtre emlékeztető borsókőkiválásokat és gipszkristályokat. A Szemlő-hegyi-barlang beutalóval is látogatható, mert klimatológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a magas páratartalom, a pormentes levegő rendkívül nagy mértékben segít a légzőszervi betegségek gyógyításában.

 

Nyitva tartás:
Kedd kivételével mindennap 10.00–16.00 óráig
Belépőjegy:
800 Ft
Megközelítés: A Kolosy térről 29-es busszal a Felső Zöldmáli út megállóig utazzunk.
Bővebb információ »

 

 

Tudtad-e?

• Budapest a világ egyetlen fővárosa, ahol barlangok találhatók. A város alatt körülbelül 200 barlang van, közülük több is látogatható (Pál-völgyi, Szemlő-hegyi, Sziklakápolna és a Várbarlang).

• A világ leghosszabb barlangja az Egyesült Államokban, Kentuckyban található. A Mamut-barlang 591 kilométer hosszú.

• A világ legnagyobb barlangtermében, amely Malajziában található, a Parlament kétszer elférne egymás mellett.

• A cseppkövek 200 évenként nőnek 1 centimétert.

Barlang legek Magyarországon:

A leghosszabb barlang – Baradla–Domica-barlangrendszer: 24 816 méter.

A legmélyebb barlang (a bejárattól a legmélyebb pontig) – István-lápai-barlang: 254 méter.

A leghosszabb kürtő (függőleges szakasz) – Vecsembükki-zsomboly: 90 méter.

A legnagyobb barlangüreg – Meteor-barlang, Titánok csarnoka: 30 méter x 90 méter.

 

Ne felejtsd el!

• A barlangokban egész évben állandó, 10 °C körüli hőmérséklet van, így ha forró nyári napon indulsz barlangtúrára, akkor mindenképpen legyen nálad melegebb ruha.

• A turisták számára megnyitott barlangokban könnyű túraruházat ajánlott, de ha extrémebb kirándulásra megyünk, mindenképpen alaposan készüljünk fel.

Ajánló:
Barlang.lap.hu
Aggtelek.lap.hu
Világörökség.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top