Szabadidő

Az 5 legjobb kisvasút

Kimennél a természetbe, de nincs kedved hosszú kilométereket gyalogolni? A nosztalgikus kisvasutak az ország legszebb helyein közlekednek. Most megmutatjuk neked az öt legjobbat.

1. Lillafüredi Állami Erdei Vasút

1920-ban zakatolt végig az első kisvasút a Miskolc–Garadna 14 kilométeres szakaszon. Hazánk leghosszabb kisvasútja csodálatos tájon megy keresztül, az út során a vonat két alagúton és két viadukton is áthalad. Rengeteg a látnivaló, ezért érdemes többször is megszakítani az utat! Az első állomás Diósgyőr, ahol korának egyik legjelentősebb vára, a 13. században épült diósgyőri vár áll. Utunkat folytatva Lillafüreden, az állomás közelében rengeteg turisztikai látnivalót találhatunk. A teljesség igénye nélkül említhetjük a 20 méteres Szinva-vízesést, a függőkerttel körülvett Palota Szállót és a lenyűgöző környezetben lévő Hámori-tavat. A tó partján a helyben tenyésztett pisztrángokból fogyaszthatunk el kiváló ebédet, és utána akár a tavon csónakázva kapcsolódhatunk ki.

A végállomásig eljutva, Garadnán Erdészeti Múzeum és a gyönyörű kilátással kecsegtető Örvény-kő és Magos-kő várja a kirándulókat. A sok program miatt érdemes legalább egy teljes napot szánni erre a kirándulásra.

Menetrend: március 22-től október 26-ig mindennap közlekedik a kisvasút.

Megközelítés: Miskolc, Dorottya u. 1.

Bővebb információ »

2. Királyréti Erdei Vasút

Ha Budapest környéki kiruccanást tervezünk, akkor ez a legkönnyebben megközelíthető kisvasút. A Kismarosról induló vonat szép tájakon, a Morgó-patak völgyében, Szokolya község főutcáján végighaladva jut el fél óra alatt a népszerű kirándulóközpontig, Királyrétig. A környék már az Árpád-kori királyok kedvenc vadászterülete volt, a neve is innen ered.

A Királyrétre érkezők rengeteg túraútvonal közül választhatnak, ezek közül a legismertebbek a nógrádi vár, a Csóványos vagy a Nagy-hideg-hegy. Külön érdekesség a királyréti végállomás mellett található hajtánypálya, ahol négyszemélyes – bringóhintóra emlékeztető – járműveken hajthatunk saját erőnkből az erdőben kanyargó vasútpályán.

Menetrend: április 1-jétől október 31-ig mindennap közlekedik a kisvasút.

Megközelítés: Budapestről vonattal a Nyugati pályaudvartól Kismarosig, az állomásról látszik a vasút végállomása. Autóval a 2-esen Vácig, majd a 12-esen Kismarosig.

Bővebb információ »

3. Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

A Fertőboz és a nagycenki Széchenyi-kastély közötti négy kilométeres szakaszon közlekedő kisvasutat 1970-ben adták át. A vonal a Répce árterületén halad át, és egy 1754-ben ültetett védett hársfasor mellett is elpöfög. Fertőbozon érdemes felmenni a Gloriette-kilátóba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Fertő tó nádrengetegére, szép időben pedig akár Pozsonyig is ellátni. Nagycenken a Széchenyi-kastély mellett tekintsük meg a szabadtéri kisvasút-kiállítást, ahol a letűnt idők gőzmozdonyait csodálhatjuk meg. Sőt havonta egyszer nosztalgiavonat zakatol végig a pályán, a szerelvényeket egy korabeli gőzmozdony húzza. Igazi élményben lehet részünk, ha kipróbáljuk a mozdony vezetését, amit utána egy oklevéllel is igazolnak. A környéken kellemes kirándulásokat tehetünk még a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban vagy akár a 15 kilométerre fekvő Sopronban.

Menetrend: A múzeumvasút április 7-től október 7-ig szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon közlekedik.

Megközelítés: Budapestről vonattal a Keleti vagy a Déli pályaudvarról Fertőboz állomásig.

Autóval: az M1-es autópályán Győrig majd a 85-ös úton Nagycenkig.

4. Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Magyarország legrövidebb, legmeredekebb és egyik legnagyobb forgalmú kisvasútja, a turisták körében igen népszerű Szalajka-völgyben halad át Szilvásváradtól a Fátyol-vízesésig. A kisvasút környékén rengeteg a látnivaló. Itt található Magyarország egyetlen Szabadtéri Erdészeti Múzeuma, amely bemutatja a régi erdei mesterségeket és a kézművesipart. A végállomástól könnyen megközelíthető az istállós-kői ősemberbarlang, a Szikla-forrás és a Fátyol-vízesés.

A teraszos patakmederben lezúduló víz főleg kiadós nyári esők idején mutatja meg különleges szépségét, ahogy fehér fátyolszerű képződményt alkot. A Millenniumi-kilátóból a Szalajka-völgy és a Bükk-fennsík csodás panorámája tárul elénk. Ez a különleges környezet ad otthont a világhírű lipicai ménesnek, a több mint 400 éves tenyésztői múlttal rendelkező lófajtának.

Menetrend: április 1-jétől október 31-ig mindennap közlekedik a kisvasút.

Megközelítés: Autóval: az M3-ason Füzesabonyig, majd a 3-ason Kerecsendig, a 25-ösön Egeren keresztül Szarvaskőig, majd jobbra Bélapátfalva után meg is érkezünk.
Vonattal: Egertől a Szilvásvárad – Szalajka-völgy megállóig.

5. Debreceni Zsuzsi Erdei Vasút

A debreceni kisvasút 1882-ben állt szolgálatba, a nevét az első gőzmozdony után kapta. A dimbes-dombos erdős pusztán közlekedő vonatút kiváló kirándulóhely az egész család számára.
Az Erdészlak és a Martinka megállóhelyek környékén tölgy-kőris-szil ligeterdőt és lápréteket találunk, ahol olykor csodálatos és ritka vízimadarakat pillanthatunk meg.

A hármashegyaljai végállomás a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet része. Innen indul egy 19 állomásból álló erdei tanösvény. A tanösvény egyik legjelentősebb állomása a 151 méter magas dombra épített, 28 méter magas kilátó. Akik viszont inkább pihenésre vágynak, azok is megtalálják a számításukat a hármashegyaljai tó partján.

Menetrend: április 25. és október 10. között mindennap közlekedik a kisvasút.

Megközelítés: autóval Budapestről az M3-as úton. Szolnok vagy Nyíregyháza felől a 4-es úton.
Bővebb információ »

Kisvasutak napja programsorozat

A kisvasúti napokon a házigazda vasutak színes programokkal és sűrűbb járatokkal várják az érdeklődőket. Ilyenkor egy kicsit jobban betekinthetünk a kisvasutak életébe, megismerkedhetünk a vonalak történetével, illetve környékének nevezetességeivel.
Részletes infó »

Tudtad? A kisvasutakat az országban a Monarchia idején, az 1870-es években kezdték építeni. Fő funkciójuk a teherszállítás volt, elsősorban az erdőben kitermelt fát szállították el. A kisvasutat egyszerűbb és olcsóbb is volt megépíteni, így az ország számos helyén beindult a kisvasúti forgalom. A második világháború után a teherszállítás szerepét fokozatosan átvette a személyszállítás. Az 1990-es évektől a turizmusban kaptak fontos szerepet. Jelenleg mintegy 380 kilométeren utazhatunk Magyarországon kisvasúttal. Fennmaradásukban nagyon fontos szerepet játszik a Kisvasutak Baráti Körének lelkes és elhivatott csapata.

További kisvasutak

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút
Az egykori úttörővasút a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között jár, március 15. – október 23. között mindennap 9–18 óra között közlekedik. Egyik érdekessége, hogy számos beosztásban tíz–tizennégy éves korú gyermekvasutasok látják el a szolgálatot.
További infó »

Nagybörzsönyi kisvasút
A Nagybörzsöny–Nagyirtás közötti kisvasút 8 kilométeres szakaszán október végéig hétvégeken naponta négyszer jár vonat, de csoportos igény esetén különjáratokat indítanak. Március 27. és november 6. között, szabad- és munkaszüneti napokon közlekedik.
Menetidő: 40 perc

Balatonfenyvesi Kisvasút
A Balatonfenyves központjából induló kisvasút a Nagy-berek legszebb részeire viszi el a kirándulókat. Kiinduló állomása a MÁV-nagyállomás mellett található. Többnyire nyáron (július 1. – aug. 31. között), munkanapokon közlekednek.
Menetidő: 70 perc

Tipp: Még több információ a kisvasutakról a www.kisvasut.hu honlapon.
Kisvasút.lap.hu
Gyermekvasút.lap.hu
Gyerekprogram.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top