Szabadidő

Különleges építmények Kínában

A Különleges építmények című sorozat a 2008-as pekingi olimpiára való tekintettel kínai épületeket vesz górcső alá.

Peking a közelmúltban egy rendkívüli építménnyel gazdagodott, mely a 2008-as nyári olimpiai játékok idején alighanem szemek millióit fogja magára vonzani. Az olimpia úszószámainak otthont adó épület hivatalos neve “Nemzeti Vízisport Központ“, ám a köznyelv csak “Vízkockának” hívja, s találóan: a szerkezét képező 22 ezer acélgerenda és az általuk tartott levegővel teli műanyag “párnák” ugyanis egy hatalmas, áttetsző buborékokkal borított kockává teszik hasonlatossá az uszodakomplexumot. A film a 21. század egyik legkiemelkedőbb építészeti alkotásának kulisszái mögül hoz izgalmas tudósítást.

 

A parttól harminc kilométerre, a nyílt tengeren található Yangshan mélyvízi kikötő létrehozását a Föld legnagyobb építészeti teljesítményei közt emlegetik a szakemberek. A húsz kilométer hosszú rakparttal és ötven kikötőhellyel büszkélkedő teherhajó-rakodóállomás – melyet a világ második leghosszabb tengeri hídja kapcsol össze a szárazfölddel -, azokat a konténerszállítókat is fogadni tudja, melyek méretük és merülésük miatt a sekélyebb vízű kikötőket képtelenek megközelíteni. A konténerszállítók puszta fogadása azonban nem elegendő, ki- és be- is kell rakodni őket, amiért Yangsan kikötőjében a magasan képzett személyzet és a gigantikus daruk mellett természetesen egy szupermodern számítógépes irányítórendszer felel.

Mi lesz az eredmény, ha veszünk hatvanezer tonna acélt, 260 ezer köbméter betont, kétezer elkötelezett kínai munkást és néhány brilliáns építészeti ötletet? A Shanghai World Financial Center… A hamarosan elkészülő 101 emeletes felhőkarcoló nem csak a szárazföldi Kína legmagasabb épülete lesz, de egyúttal a Föld egyik legbiztonságosabb irodaháza is, mely nem csak a természet, hanem a nála sokkal veszélyesebb ember támadásait is nagy biztonsággal visszaveri…

 

Utolsóként bemutatott filmünk a világ leghatalmasabb kaszinója, a Makaóban nemrégiben átadott Venetian Macau megépítését követi nyomon a tenger feltöltésétől az intézmény Velencét idéző dekorációinak elkészültéig. A gigantikus fogadó- és szórakoztató komplexum a belepumpált több mint 2,4 milliárd dollárnak köszönhetően ugyan rekordidő alatt készült el, ám felmerül a kérdés: a Venetian Macau az észak-amerikaitól gyökeresen eltérő kelet-ázsiai kulturális környezetben képes lesz-e behozni az árát? A tét nagy, de a Las Vegas-ban meggazdagodott befektető tudja, hogy éppen ez a szerencsejáték lényege: sokat veszíthet, és sokat is nyerhet rajta az ember…

 

Tarts a National Geographic Channellel és megláthatod, milyen csodálatos építmények születtek, születnek Kínában!

Május 5-től hétköznaponként 22.00-kor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top