Szabadidő

Törökország a top 5 nyaralóhelyek egyike

Egyre nagyobb Törökország népszerűsége. A Boszporusz két partján elterülő állam korábban jobbára csak a tengerben fürdőzni vágyókat vonzotta, ám ma már olyan sokoldalú lett az idegenforgalmi kínálat, hogy egész évre biztosítja az érdeklődést.

A török idegenforgalmi minisztérium adatai szerint 1980 és 2005 között 17,5-szeresére emelkedett a turisták száma, s 2010-re éves szinten már 30 millió látogatóval számolnak.

A török idegenforgalmi szakemberek olyan stratégiát dolgoztak ki, amely a ragyogó természeti adottságok mellett más értékekre – például a hangulatos városokra, a tradicionális vendégszeretetre vagy az évezredekre visszanyúló kulturális értékekre épít. Ez a minőségileg is magas színvonalú turisztikai sokszínűség eddig hatásosnak bizonyult: a Törökországba látogatók száma évről évre emelkedik.

Az egyik legnagyobb mértékben növekvő vonzerő az őszi és téli hónapok sokszínű kínálata. Az utazók különösen a kulturális és városlátogatásokat szeretik – így Isztambul például ma már nemcsak a történelem vagy az építészet iránt érdeklődőknek kínál látnivalót, de egyszerre nyújt remek bevásárlási lehetőséget a hagyományos bazárokban és a legújabb márkákat kínáló modern üzletekben. Azok sem járnak rosszul, akik „bulizni” szeretnek: a város éjszakai élete és a keleti hangulat együttese felejthetetlen élményeket nyújt.

Persze nemcsak Isztambulban lehet kulturális értékeket találni. A világtörténelem és a mitológia legfontosabb helyszínei közül igen sok található meg a mai Törökország területén: Trákia, Kappadókia, Trója, a kis-ázsiai városok: mind-mind igen sok látogatót vonzanak.

Hihetetlen fejlődésnek indult a török wellness-ipar is. Az ország több mint ezer hőforrással rendelkezik, s a látogatók ki akarják próbálni a hagyományos török fürdőkultúrát. Ez persze nemcsak a modern időkre jellemző, már az ókori rómaiak is nagyon kedvelték a régió termálfürdőit. A Marmara-térségben és az Égei-tenger partvidékén ma mintegy kétszáz wellness-létesítményt találunk.

A szállodák építése is folyamatos, s a turisták pénztárcájuknak megfelelően találnak rendkívül kedvező ajánlatokat mind a luxus-szegmensben, mind pedig a kiváló ár-érték arányt nyújtó „all-inclusive” kínálatban. Nagy népszerűségnek örvendenek újabban a golfpályák is, amelyek elsősorban a luxusszállodákhoz kapcsolódóan épültek, s egész évben lehet rajtuk játszani. Egyes térségek, például Belek fürdőhely, ma már a golfozók között afféle titkos tippnek számít.

Persze örökzöld sláger a török tengerpart is. A vendégszeretet mellett a meleg (a napsütéses napok száma évente eléri a 300-at) és a kiváló ár-értékarány vonzza a turistákat. A partvidék legnépszerűbb desztinációi Antalya, Bodrum, Marmaris, Datca Köycegiz és Fethiye – de egyre többen kedvelik a Fekete-tenger törökországi partvidékét is.

Forrás: Török Nagykövetség, Kulturális és Idegenforgalmi Információs Iroda
Bővebb információ »

Törökországról mindent »
Törökországi nyaralás »

Törökország.lap.hu
Isztambul.lap.hu
Utazás.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top