Szabadidő

Az 5 legjobb vadaspark

Ha nincs még programod a hétvégére, de szeretnél egy kis friss levegőt szívni, látogass el valamelyik vadasparkba. Most megmutatjuk neked az öt legjobbat az országban.

1. Budakeszi Vadaspark


A budai hegyek közt, Budapest és Budakeszi határában, egy csöndes, védett völgyben található a Budakeszi Vadaspark. Az 1979 óta működő létesítmény elsődleges feladata a hazánkban és Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása.

Ha Pest környéki kiruccanást tervezünk, akkor feltétlenül vegyük célba, hiszen a fővárostól mintegy húszpercnyire található vadasparkban gazdag vadbemutató vár bennünket. Az élettel teli zöld birodalomban hazánk minden

nagyvadfaját megtalálhatjuk. Híre sincs itt a lehangoló vasrácsoknak, az állatokat természetes élőhelyükön, csodálatos erdei környezetben vehetjük szemügyre. A karámokban őzek, szarvasok szaladgálnak, vaddisznók dagonyáznak, a fák alatt muflonok, bölények tanyáznak.

A park egész éven át érdekes és tartalmas programokat kínál családi kirándulásokhoz és iskolai tanulmányi utak, erdei tanórák megrendezéséhez. A vadaspark látványosságait biztonságos turistautakon járhatjuk végig, a tanösvényeken hatalmas sétákat tehetünk az év minden szakaszában. A vadasparki nagykörút nevezetű gyalogtúra például a madárbemutatótól indul, a “Gímszarvas” táblánál folytatódik, majd egy bükkös részt követően vadászlesbe torkollik.

A park területén erdei pihenők, játszótér, tűzrakó helyek, vadles és kilátó teszik színesebbé és örömtelibbé az itt eltöltött időt. A kilátóról szépséges körpanoráma nyílik a Hárs-, a Hármashatár-, a Csiki-, a Kakukk-, a Pozsonyi-, a János- és a Fekete-hegy irányába.

Nyitva tartás: egész évben
Hétköznap: 9.00-15.00 óráig
Hétvégén: 9.00-15.30-ig

Belépőjegy:
Felnőtt: 700 Ft
Gyerek: 400 Ft (2-14 éves korig)
Diák, nyugdíjas: 500 Ft (érvényesített igazolvány felmutatása kötelező)
Csoportos óvodás és tanuló: 300 Ft/fő

Megközelítés: Busszal a Moszkva térről induló 22-es buszra szállj fel, a Szanatórium utcai megállóig utazva éred el a vadasparkot. A megállótól a Szanatórium utcán végighaladva, majd a szanatórium szélén húzódó sétaúton juthatsz el a bejárathoz. Ha autóval jössz, szintén a Szanatórium utcán kell behajtani, melynek végén jobbra fordulva már csupán az aszfaltúton kell végighaladni.
Bővebb információ »

 

2. Nyíregyházi Állatpark

Az állatpark a várostól mintegy öt kilométerre, egy tölgyes erdő mélyén, a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak. A közel 24 hektáros területen a budapesti állatkert után itt látható az ország legnagyobb állatgyűjteménye.
A természeteshez közeli kifutók földrészenkénti csoportosításban mutatják be bolygónk állatvilágát. A négy legnagyobb állatbemutató a Sarkvidék, az Afrika-panoráma, a Kárpát-medence és a trópusi ház – ezekben megtalálhatjuk az esőerdők színpompás állat- és növényvilágát éppúgy, mint a sarkvidékek lakóit.

A park különlegessége a fővárosi után a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező trópusi madárház, ahol megelevenedik a trópusi esőerdők állat- és növényvilága. A park részét képezi a magyar pusztaudvar, ahol az ország őshonos állatait az eredetihez hasonló környezetben láthatjuk. Lehetőségünk van itt lovagolni, de kipróbálhatjuk a kecskefejést, esetleg a valamivel egyszerűbbnek tűnő nyuszi- vagy pipietetést, vagy egészen egyszerűen csak gyönyörködhetünk a bivalyokban, szürkemarhákban és erdélyi rackákban. A gyerekeknek a séta végén minividámpark és játszótér nyújt kikapcsolódást.

Nyitva tartás: az állatpark az év minden napján nyitva tart
Április 1-jétől szeptember 30-ig: 9.00-19.00
Október 1-jétől október 31-ig: 9-től sötétedésig
November 1-jétől március 31-ig: 9.00-16.00
Cím: Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő, Sóstói út

Megközelítés: Autóval: Nyíregyházán a körútra térve minden kereszteződésben tábla jelzi az utat. Vonattal: a vasútállomásról a 8-as jelzésű autóbusszal, amely a park főbejáratánál áll meg. A parkoló ingyenes.
Bővebb információ »

 


3. Miskolci vadaspark

A Miskolc közelében fekvő vadaspark a Bükk hegységben, szép gyertyános-tölgyes erdőben helyezkedik el. A Bükk élővilága mellett megtalálhatók itt az ország nagyvadjai, ragadozói, madarai éppúgy, mint más földrészek állatvilágának képviselői. Itt látható Közép-Európa egyik legnagyobb farkasfalkája, emellett a hazai nagyvadfajok teljes skáláját is megcsodálhatjuk.

Az állatsimogató különösen nagy népszerűségnek örvend a parkban, csakúgy mint a különleges papagájokat bemutató röpde, vagy az olyan egzotikusabb élőlények, mint a madagaszkári félmajom, a bengáli tigrisek, valamint az Afrika állatvilágát képviselő fajok közül a tevék, a struccok és a mókás, sokak által igen kedvelt szurikáták.

A különböző állatfajok bemutatása mellett a park érdekessége az Európában egyedülálló természetvédelmi szoborpark, ahol kipusztult állatok életnagyságú bronzszobrait tekinthetjük meg, de a szoborpark ezenkívül emléket állít világhírű természettudósoknak is. A világon elsőként itt állították fel a világhírű természettudós, Gerald Durrell szobrát.

A park csodaszép erdei környezete már önmagában is kellemes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára, ám egyes programokkal, például egy látványetetésen való részvétellel még élménydúsabbá tehetjük látogatásunkat.

Nyitva tartás:
Téli (okt. 5. – márc. 14.): mindennap 9.00-16.00
Nyári (márc. 15. – okt. 4.): hétköznap: 9.00-18.00, hétvégén és ünnepnap: 9.00-19.00

Belépőjegy:
Felnőtt: 700 Ft
Gyermek (3-18 év), nyugdíjas (igazolvánnyal): 500 Ft
Hároméves kor alatt ingyenes

Cím: Csanyik-völgy, Majálispark 2.
Bővebb információ »

 

4. Szegedi Vadaspark


Hazánk legfiatalabb és egyben legnagyobb területű vadasparkja a szegedi, mely mintegy 44 hektáros, zömmel természetes erdő borította területén eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben csoportosítva mutatja be földünk állatait. A földrészenkénti felosztásban elhelyezett kifutókban hazai és távoli tájak állatai egyaránt megtekinthetők. Élnek itt különleges, ritka, kihalástól veszélyeztetett fajok, melyek megmentése, fennmaradása fontos feladatát képezi a vadasparknak is.

A vadasparkban megtekinthetjük Afrika, Ázsia, Európa és Ausztrália jellegzetes és különleges állatait a zebrától a kétpúpú tevén át a hiúzig és a kengurukig, ám elsősorban a veszélyeztetett fajok tartására szakosodtak, ezen belül is kiemelkedő a dél-amerikai állatokat bemutató rész.
Az őserdőktől a pampákig számos ritka és kihalástól veszélyeztetett fajjal találkozhatunk itt. A dél-amerikai bemutatóban sörényesfarkas sétál, a tavakban vízidisznók és tapírok fürdenek, a pampák lakója, a guanakó együtt legelészik a kontinens jellegzetes futómadaraival, a nandukkal. A körbekerített erdőrészen csuklyásmajmok ugrándoznak fáról fára, a trópusi ház szabadtéri kifutóiban pedig elnézegethetjük az ember tenyerében is elférő apró selyemmajmocskákat.

A vadaspark a város közelében fekszik, könnyen megközelíthető, az erdők, tavak tarkította terület pedig kellemes kikapcsolódást biztosít az év minden szakában.

Nyitva tartás: mindennap 9.00-16.00, tavasszal 17-18.00-ig, nyáron 19.00-ig

Belépőjegy március 15-től:
Felnőtt: 900 Ft
Gyerek: 650 Ft
Diák, nyugdíjas: 750 Ft

 

Cím: Szeged, Cserepes sor 47. (bejárat a Kálvária sgt. felől)
Bővebb információ »

 

5. Állat- és szabadidőpark – Abony

Abony közkedvelt kirándulóhelye az állat- és szabadidőpark, ahova különös, családias hangulata miatt mindenképpen érdemes ellátogatni. Alapításakor csupán néhány őshonos állat volt lakója a kis állatkertnek, mára azonban felszaporodott a létszám az időközben a város egyik jelképévé vált parkban.

Tavasztól őszig érdekes afrikai, ázsiai, ausztrál, valamint európai állatokat tekinthetünk meg itt. Az állatok egy része igen szelíd, itt semmi nem tiltja az etetést, a simogatást, persze nem árt a kellő körültekintés. Kimondottan jámborak a zebrák, az antilopok, de a csaknem tíz mázsát nyomó szürkemarha bika is. A park talán legnagyobb népszerűségnek örvendő lakói az oroszlánok, de az ormányosmedvék, majmok, emuk és struccok is nagy kedvencek.

A park télen-nyáron nyitva áll a látogatók előtt, ahol a nézelődés mellett egyéb kikapcsolódásra is van lehetőség. A kicsiket egy fajátékokból összeállított játszótér várja, a nagyobbaknak és a labdajátékokat kedvelőknek egy focipálya méretű tisztás áll a rendelkezésre. De lehet akár lovagolni, sétakocsikázni vagy tavasztól őszig szabadtéren sütni-főzni is.

Nyitva tartás (télen-nyáron, mindennap):
Április 1. – szeptember 30.: 8.00-18.00
Október 1. – március 30.: 8.00-16.00

Jegyárak:
Gyermek, diák, nyugdíjas: 700 Ft
Felnőtt: 900 Ft
Családi (2 gyermek + 2 felnőtt): 2900 Ft

Cím: Abony, Bajtárs u. 2.
Bővebb információ »

 

+ 1 tipp: Margitszigeti Vadaskert

Az egykori Nyulak szigete, a Margitsziget ma európai hírű park, ahol a már több évtizede működő vadaskert apróvadakat, hagyományosan magyar, de ritkaságnak számító háziállatokat vonultat fel. Az állatbemutatón a háziállatokon túlmenően azonban erdei és egzotikus állatokkal is találkozhatunk. A park elkerített kis terület a sziget pesti oldalán, a Duna-part mellett található. A vadaskert – az állatok bemutatása céljából – átlátható kerítéssel körülhatárolt terület, ebből adódóan az év minden napján felkereshetjük, s a látogatás ingyenes.
Bővebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top