Szabadidő

Vágy és vezeklés

A Vágy és vezeklés nehéz, komoly és felkavaró film, de legalább egyszer az életben látni kell, akárcsak a Büszkeség és balítéletet, a Jane Eyre-t vagy az Üvöltõ szeleket. Még akkor is, ha Keira Knightley olyan gyönyörû, hogy elsápadunk az irigységtõl.










Ne csak nézd, olvasd is el!
A Booker-díjas Ian McEwan művei több mint negyven nyelven jelennek meg. A világsikerű Vágy és vezeklésből készült film az elbűvölő Keira Knightley és James McAvoy főszereplésével idén indult hódító útjára.
Ára: 2999 Ft  
Kiadó:  Ulpius-ház Könyvkiadó »
Regényből film

A film alapjául Ian McEwan azonos című regénye szolgált. Az adaptációt nemcsak az nehezítette, hogy egy 130 ezer szavas regényből kellett egy 25 ezer szavas forgatókönyvet írni, hanem a könyv „belső regény”, a történet a karakterek elméjében játszódik.

Olvasóként könnyű más gondolataiba belebújni, nézőként viszont mindig kívülállók leszünk. A történetnek egy olyan szeletét látjuk, amelyet senki más, hozzátesszük saját tapasztalatainkat, élményeinket, aktuális lelkiállapotunkat, és a valóságnak egy újabb értelmezését alkotjuk meg.


Mit történt valójában?

A látottak értelmezése a film alapkonfliktusa is. 1935-ben, Angliában járunk. Briony Tallis tizenhárom éves, tehetős család leánygyermekeként a kiváltságosok életét éli viktoriánus villájukban. Briony élénk fantáziával megáldott kislány, írónak készül.

Gyermeki érdeklődéssel figyeli a világot, de a felnőttek magabiztosságával vonja le következtetéseit. Egy közös családi hétvégén régóta elfojtott érzelmek törnek a felszínre, és egy sor félreértés oda vezet, hogy Briony bűncselekménnyel vádolja Robbie Turnert (James McAvoy), a házvezetőnő fiát. Az igazságtalan vád nemcsak a férfi életét teszi tönkre, hanem Ceciliának (Keira Knightley), Briony nővérének, sőt Brionynak az életét is.






Robbie és Cecilia között éppen ezen a hétvégén tör felszínre az eddig elfojtott szerelem, viszont a vád és az azt követő büntetés, majd a később kirobbanó második világháború elválasztja a szerelmeseket. Egy kislány tévedése miatt örökre megváltozik mindannyiuk élete, és a kérdés már csak annyi, hogy amit a képzelet ront el, azt helyrehozhatja-e a képzelet.






Amiben mindenki egyetért

Kiszámíthatatlan, hogy a film cselekménye hogyan fog hatni a nézőkre. Valószínűleg sokan az egekig magasztalják, sokan pedig értetlenül állnak, hogy miért is ez a nagy felhajtás. Abban viszont mindenki egyet fog érteni, hogy szép film. Különös film. Rendkívüli történet a valóság változatairól, a szerelemről, és hibátlan a cselekmény elmesélése is. A vágások, a „visszajátszások” és az ismétlődő jelenetek a valóság és képzelet újabb és újabb keveredését mutatják meg. A mechanikus írógép kattogása mint zenei aláfestés egyszerre tökéletes és baljós. Magában hordozza az ígéretet és a fenyegetést.


Lélegzetelállító képek


A történet tulajdonképpen Briony életéről (három életszakaszban láthatjuk) és tévedéséről szól, mégis mindhárom őt megformáló színésznő elhalványul Keira Knightley és James McAvoy párosa mellett. Az a bizonyos „szökőkutas jelenet” pedig biztos, hogy beírta magát a filmtörténet nagy pillanatai közé. A Vágy és vezeklés jól megkomponált, csodaszép képekkel meséli el a történetet. Semmi sem önmagáért való, minden apróságnak jelentősége van, és éppen ezért a céltudatosságért még inkább bámulatos. Szépség és praktikum ritkán találkozik ilyen tökéletesen. Az operatőri és látványtervezői munka gyümölcse, hogy a boldogság és a borzalom képei ugyanolyan felkavaróak és beszédesek. Nincs semmi giccs, semmi elcsépelten sablonos. A mozi legnagyobb látványossága maga Keira Knightley, akit az utóbbi időben sok vád ért hihetetlen soványsága miatt, de Cecilia szerepében lubickol. Gyönyörű, és nem lehet benne hibát találni.











A Vágy és vezeklés a 2008-as Golden Globe-on bezsebelte a legjobb filmnek és a legjobb eredeti filmzenének járó díjakat. A héten nyilvánosságra hozták a 2008-as Oscar-jelöléseket is. Joe Wright filmje az akadémiától hét jelölést kapott: legjobb film, legjobb mellékszereplő színésznő, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb filmzene, legjobb operatőr, legjobb látványterv és legjobb jelmez kategóriában.
Szereplők:

• Keira Knightley – Cecilia Tallis
• James McAvoy – Robbie Turner
• Vanessa Redgrave – az idős Briony Tallis

Rendezte: Joe Wright


Eredeti cím: Atonement


Országos bemutató: 2008. január 24.


Bemutatja a UIP Duna Film


Fotó: Image.net

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top