Szabadidő

4 gyógyfürdõtipp hideg napokra

Hétvégi kiruccanásodat – akár van mit gyógyítgatnod, akár nincs – tervezd egy hazai gyógyfürdõbe, hisz mi lehetne kecsegtetõbb a hideg napokon, mint egy termálfürdõ vagy egy szauna testet-lelket melengetõ ígérete?

A mindenki által jól ismert fürdővárosok – mint pl. Zalakaros, Hévíz – mellett Magyarországon szinte egymást érik a kellemes, meleg vizes fürdőhelyek. A kikapcsolódni vágyók a hideg hónapokban is megtalálhatják a pihenés és szórakozás forrásait a gyógyfürdők egyikében.

Gyulai várfürdő


A magyarországi gyógy-idegenforgalom méltán híres állomása a Gyulai várfürdő, az itt feltörő termálvíz ugyanis mindenki számára csodás hatással bír, felüdülést, feltöltődést, gyógyulást ígér. A várfürdő egyik igencsak nem elhanyagolható előnye, hogy természetvédelmi területen, az egykori Almássy-kastély 8,5 hektáros védett kastélyparkjában található, így a lenyűgöző környezet eleve kellemes kikapcsolódást feltételez.

A fürdőben bőséges medenceválaszték áll rendelkezésünkre: van hullám-, dögönyözős és pezsgőfürdős medence, mindenki kiválaszthatja a kedvére valót, az újjáépített lovarda pedig a fedett gyógyvizes medencéknek ad helyet. Ráadásul a gyulai azok közé a fürdők közé tartozik, ahol a szabadtéri termálmedencéből is vizsgálhatjuk az időjárást.

A várfürdő 72 °C-os, 2005 méter mélyről feltörő vizét 1969-ben gyógyvízzé, a fürdőt 1971-ben gyógyfürdővé, a gyógyfürdő környékét pedig 1985-ben gyógyhellyé nyilvánították. A termálkút áldott hatásán túl nagyon fontos, hogy a test gyógyítása mellett a város hangulata, a látnivalók a lélek számára is felüdülést jelentenek, s így fokozzák a kezelés eredményességét.

Nyitva tartás: az év minden napján 8–18 óráig
Cím: Gyula, Várkert u. 2.
Bővebb információ »

Látnivalók a környéken: Az emberléptékű kisváros idegenforgalmi látnivalóit, nevezetességeit múzeumok sora színesíti, melyeket egy kellemes városi sétával is körbejárhatunk. A XV. század elején épült, Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavára ma jelentős történelmi emlékhely.
Az édesszájúak semmiképp se hagyják ki az 1840-ben alapított Százéves cukrászdát (Gyula, Erkel Ferenc tér 1. sz.), Gyula első cukrászdáját, amely még ma is működő vendéglátóhely, és biedermeier berendezésének köszönhetően múlt századi hangulatot áraszt magából. A szalonokban egy csésze forró, gőzölgő tea mellett betekinthetünk a korabeli cukrászműhelyek készítményeibe.


Sárvári gyógy- és wellnessfürdő

Kristálytiszta víz, élménymedence, nagy, világos terek, szaunák, pihenőszobák, gyógy- és wellness-szolgáltatások széles skálája várja a pihenésre vágyókat a Sárvári gyógy- és wellnessfürdőben. A 2002-ben átadott új gyógy- és wellnessfürdő-komplexumban mindent megtalálunk, ami megfáradt testünk felfrissüléséhez szükséges: fedett és félig fedett gyógymedencék, csúszdák, hullámmedence, szaunavilág és fitneszrészleg gondoskodik a felüdülésről.

Sárváron este tízig nyitva tart a fürdő, így akár az éjszakai havazásban is gyönyörködhetünk (amennyiben lesz hó az idei tél során), és az új élménymedencék, valamint a hatalmas szaunaválaszték is kényezteti a fürdőzőket.

Átfázott csontjainkat a termálvízben való néhány perces ücsörgéssel tudjuk megmelengetni, majd ha kellőképp kiengedtünk, a hideg vizes úszómedencében vezethetjük le a nap fáradalmait.

Nyitvatartási idő:
Fürdő: 08.00-tól 22 óráig
Szauna: 08.00-tól 21.30 óráig – csak 12 éven felüli vendégeinknek (utolsó felöntés: 21.00)
Gyógyászat: 08.00-tól 20.00 óráig
Fitnesz: 08.30-tól 21.00 óráig

Cím: Sárvári gyógyfürdő, Sárvár, Vadkert út 1.
Bővebb információ »

Látnivalók a környéken: Sárvári lubickolásunkat egy kellemes várlátogatással és arborétumi barangolással fűszerezhetjük. A város jellegzetessége a középkorban épült Nádasdy-várfehér kaputorony, szabálytalan ötszögű, zárt belső udvar jellemzi a reneszánsz várkastélyt. A vár melletti 16 hektáros arborétumban számos növényritkaság, 350-nél több fa- és cserjefaj található, tiszafái és kocsányos tölgyei több száz évesek. A hét tóból álló csónakázótó, a Rába-part, a Vadkert, az erdős-ligetes várkörnyék minden korosztály számára tartogat látnivalót.
Egyéb kirándulási lehetőség: Ikervár (Batthyány-kastély), Sitke (Felsőbüki Nagy-kastély).

Bükfürdő

Aki Bükfürdőt választja kikapcsolódása helyszínéül, mindent megtalál, ami a tökéletes pihenéshez szükséges, hiszen a Büki gyógyfürdő több évtized tapasztalatával valamennyi korosztály számára sokoldalú kikapcsolódási lehetőséget kínál. Gyógy-, termál- és ivóvizes fedett, félig fedett, nyitott medencéi nem csupán a gyógyulni vágyók igényeit elégítik ki, hanem a kikapcsolódás reményében ideutazókét is.

A szépen parkosított, 14 hektáron fekvő négycsillagos gyógyfürdő igazi fürdő- és wellnesskomplexum, mely 26 medencével egész évben nyitva áll a vendégek előtt. A fürdő köré természetesen számos szálláshely, panzió, szálloda épült, valamint több tucat étterem, söröző és üzletek sokasága kínálja szolgáltatásait minden árkategóriában.

Nyitvatartási idő:
november 1-jétől december 23-ig – 8.30-tól 18 óráig
december 24. – 8.30–13.00
december 25. – szünnap
december 26–30. – 8.30–20.00
december 31. – 8.30–16.00

Cím: Bükfürdő, Termál krt. 2.
Bővebb információ »

Látnivalók a környéken: Bükfürdőn a gyógyvizes kényeztetésen túl a korai barokk stílusú Szapáry-kastély lehet még érdekes színfoltja kirándulásunknak. Az épületbe díszes vasajtón léphetünk be, parkja védett, belsejét pedig barokk remekek díszítik. A harmincszobás, egyemeletes épület dísztermét dombormű benyomását keltő festmények díszítik.
Egyéb kirándulási lehetőség: Felsőbüki Nagy Pál-kúria, Kőszeg, Fertőd, Bécs, Burgenland.
Miskolctapolca – barlangfürdő

Miskolctapolca igazi kuriózum a termálfürdők palettáján, a település már a török idők előtt is híres volt fürdőkultúrájáról, a sziklák közül előtörő termálvizéről, völgyeinek nyugtató csendjéről. A Tavas-barlang 150 méter hosszú sziklaüregét 1936-ban fedezték fel, majd később itt nyílt meg a barlangfürdő. A barlangfürdőből sziklaalagút vezet a két kagyló alakú szabadtéri medencéhez. A fürdő megújult kültéri medencéiben élő zeneszó mellett éjszaka is fürdőzhetnek a romantikázni vágyók, hisz nincs annál jobb érzés, mint a meleg termálvízben ücsörögni, és bámulni a kinti zord időjárást.
Éjszakai fürdőzést kedvelőknek:

ugyan a nyári szezont követően a fürdő üzemeltetői lecsökkentik az éjszakai fürdőzési lehetőségek számát, így október 1. és április 30. között minden péntek éjszaka 20–23 óra között vehetik igénybe e különleges és egyedi szolgáltatásunkat.

Nyitva tartás:
Mindennap 9–18 óra között
Éves karbantartási szünet: 3 hét január hónapban
Éjszakai fürdőzés: október 1. – április 30. között: minden péntek éjszaka 20–23 óra között
Cím: Miskolctapolca, Pazár István sétány
Bővebb információ »

Látnivalók a környéken: A diósgyőri vár (cím: Miskolc-Diósgyőr, Vár u. 24.)
nevezetes történelmi emlékhely, a vár romja és helyreállított építményei önmagukban is élő múzeumnak tekinthetők. Kazamatáiban látható Közép-Európa legnagyobb panoptikuma, mely Nagy Lajos király udvarának életét idézi fel. A tágas belső udvar kulturális rendezvények színhelye, és innen juthatunk be a látogatható tornyokba, a rondellába, illetve le az udvar szintje alatti egykori helyiségekhez.
Egyéb kirándulási lehetőség: Lillafüred, Eger, Aggtelek.

Fórumajánló – ötletek olvasóinktól:
Termálfürdő »
Termálfürdő-szállás
»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top