Szabadidő

A világ hét új csodája

A világméretûvé nõtt versengés egy svájci filmes, Bernard Weber kezdeményezésére indult útjára 2000-ben. Az általa elindított internetes szavazást követõen 2007. 07. 07-én az ókori hét világcsoda mintájára megválasztották a világ hét új csodáját.

Az egész földet behálózó szavazás után a portugál fővárosban tartott díszünnepségen ismertették a nyerteseket. Lisszabonban egyúttal azt is bejelentették, hogy lehet szavazni a világ hét természeti csodájára is.

A szavazók szerint a világ legszebb műemlékei a következők:


1. Kínai nagy fal – Kína

A 4000 mérföld hosszú falat határvédelem céljából építették, és tizenhét tartományban, illetve régióban, Belső-Mongóliától Pekingen át a tengerig húzódik. Építését több mint 2000 éve kezdték el. A monumentális létesítményt még az űrből is lehet látni.







Kínai nagy fal

2. Petra sziklaváros – Jordánia

A jordán sivatag csaknem járhatatlan hegyláncának szikláiba vésett Petra ma is csak gyalogszerrel vagy lóháton közelíthető meg. A több mint 2000 éves település egykor az ókori világ egyik nagy kereskedelmi központja volt – ma már csak a romjai láthatók. A kőbe vájt épületek eredeti funkciójáról nem maradtak feljegyzések, a régészek szerint feltehetőleg sírkamráknak használták őket a város lakói.








Petra, Jordánia


3. Megváltó Krisztus szobra – Rio de Janeiro, Brazília

Az óriási szobor 1931-ben készült el a Corcovado-hegy tetején. Brazília egyik szimbólumát évente csaknem 2 millió turista keresi fel. A szobor közelről is megtekinthető, húszperces vonatozás után még 222 lépcsőfokot kell megtenni a szobor talapzatánál lévő kilátóteraszig, hogy aztán gyönyörködhessünk a riói panorámában.







Krisztus-szobor, Rio de Janeiro


4. Machu Picchu, az inka város romjai – Peru

A Machu Picchu fellegvára négy évszázadon át rejtőzködött egy 2430 méter magasan fekvő hegyháton, fenn az Andok magasában, míg 1911-ben Hiram Bingham fel nem lebbentette előtte a dzsungel zöld fátyolát. Azt ma sem tudni biztosan, hogy lakói miért hagyták el évszázadokkal ezelőtt.







Machu Picchu, Peru

5. Chichén Itzá, maja város – Mexikó

A Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget hatalmas dzsungelének közepén elterülő síkság szent templomvárosa a maja–tolték birodalom egyik utolsó fennmaradt építészeti együttese. A több mint 1500 éve alapított város romjai között nemcsak a híres piramis található, hanem egy csillagászati obszervatórium és egy óriási templom is. A Chichén Itzá-piramis a legfontosabb politikai és gazdasági központnak számított a maja civilizációban. A kőpiramis négyzetes alaprajzú, mind a négy oldalán lépcső vezet a tetején lévő szentélyhez, ahol a legyőzött ellenség szívét kivágva mutattak be győzelmi áldozatot a maják.








Chichén Itzá, Mexikó


6. Colosseum – Róma

A csaknem 2000 éves építmény ma az olasz főváros szimbóluma, egykor a Római Birodalom leghatalmasabb amfiteátruma volt. Az egyetlen európai építmény, amely bekerült a hét csoda közé. Az amfiteátrumban 50 000 néző foglalhatott helyet, hogy megtekintse a híres gladiátorjátékokat. Az épület ma is nyitva áll a látogatók előtt.







Colosseum, Róma


7. Tádzs Mahal – India

Az indiai Agra városában található Tádzs Mahal épülete már több mint 300 éve tölti el a szépség és harmónia érzetével a látogatókat. A grandiózus létesítményt  Sahdzsahán nagymogul uralkodó építtette szeretett feleségének síremlékül. A fehér márványból készült mauzóleum az egyik legcsodálatosabb képviselője az indiai muszlim építészetnek.







Tádzs Mahal, India

Bővebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top