Szabadidő

Spanyolország legjobb tengerpartjai

Szívesen nyaralnál idén a spanyol tengerparton, de nem tudod, hova utazz? Napfényes, homokos partot keresel vagy vadregényes sziklás szakaszt? Festõi szépségû halászfalut vagy pezsgõ üdülõhelyet? Válassz úticélt összeállításunkból!







Nagy, homokos partszakasz – Costa Blanca


Valencia déli területe Alicante, csodálatosan változatos vidék történelmi városokkal, termékeny földekkel, virágos településekkel és gyönyörű hegyekkel. A tartományt leginkább a Costa Blanca (Fehér part) miatt ismerik, amely a napfényt, a homokot, a tengert és jó áron tartalmas nyaralást kereső emberek Mekkája.

Benidorm a tömegturizmus igényeit minden kényelemmel kiszolgálja. Ezen a nyüzsgő üdülőhelyen magasba emelkedő épületeket, nagyszerű tengerpartot és folyamatos szórakozási lehetőséget találunk. A tengerpart többi nyaralóhelye visszafogottabb, és sikerült néhány hagyományos spanyol vonást is megőrizniük.






Benidorm – ha nyüzsgésre vágysz

A Déniától Alteáig tartó partszakasznak még mindig van néhány érintetlen része, ahol tiszta tengerpart és hangulatos városok fogadnak. Próbáljuk ki magát Déniát, a luxuskategóriához tartozó Morairát vagy Calpot (Calpe), amelynek a Penon d’lfach, a hatalmas sziklásmagaslat ad gyönyörű hátteret.

Az ősi Altea festői, bár igen látogatott falu, míg Sierra de Aitana hegyeinek közepén termékeny völgyek húzódnak olyan erődítményekkel tarkítva, mint a kedves Guadalest. A Benidormtól délre fekvő Alicante megőrizte spanyol karakterét és sajátos hangulatát, tekintélyes és kedves város pálmafás ramblákkal (sétálóutcákkal), szép tengerparttal és egy Pazar fekvésű kastéllyal. Délebbre a tengerpart laposabb, homokdűnékkel, fenyőfákkal és nyaralókkal, amelyeket spanyolok és külföldiek egyaránt látogatnak.






Európa legjobb tengerpartja szörfösöknek – Costa de la Luz


A Costa de la Luz (Fényes part) Andalúzia szerencsére még kiépítetlen atlanti-óceán parti részének találó neve. A part Tarifától indul, innen fantasztikus kilátás nyílik Gibraltárra és a tengerszorosokra Marokkó felé; majd hatalmas homokos szakaszokon, tűlevelű erdők és sziklák mentén vonul végig.

A szörfösök kedvelt helye Tarifa, ahol bálnákat és delfineket is láthatunk, valamint megtekinthetjük Baelo Claudia római kori maradványait. Nyugatabbra és a szárazföld belseje felé találjuk Vejer de la Fronterát, az egyik legelbűvölőbb „fehér várost” – festői kilátással és szűk utcák labirintusával.







Vejer de la Frontera, a fehér város

A Cabo Trafalgarnál aratta tengeri győzelmét Nelson admirális 1805-ben, innen nyugatra érintetlen halászfalvak és csendes üdülőfalvak váltják egymást. A közeli Conil de la Frontera tengerpartja kitűnő, még innen ismét nyugatra, Cádizon túl találjuk Chipiona és Sanlúcar de Barrameda békés, nyugodt városkáit.







Sziklafalak és öblök – Costa Brava

A francia határtól délre a Costa Bravát feldaraboló völgyek futnak le a tengerparthoz, ahol fenyőfák övezte hegyfokok ölelik körül a kicsi, homokos öblöket és a mély azúrkék vizet. Természetesen ez a látványos szépség vonzza a látogatókat, és a partszakasz déli részén szinte már csak hoteleket és apartmanokból álló utcákat találunk.







Sétálj nagyokat a fallal körülvett középkori negyedben – Tossa de Mar


A fő üdülőközpontok: Blanes, Lloret de Mar és Tossa de Mar. Szemérmetlenül hivalkodó és vidám nyaralóhelyek várják a látogatókat egész Európából. Tossa a társaság legjobbja: élvezzük a fallal körülvett középkori negyedet vagy menjünk el hajókázni, ez a partvonal megismerésének legjobb módja. Észak felé a part kevésbé kiépített. Roses a legnagyobb üdülőhely, de messziről szebb a sziklás partvonalú L’Escala, és kevesebb a turista is, vagy Cadaqués, a festői és elszigetelt parti falvacska. Salvador Dalí a szomszédos Port Lligatban élt, ahol meglátogathatjuk bizarr házát.







Érintetlen partvidékek


Costa Verde

A Costa Verde, azaz Zöld part egyike Spanyolország titkainak, legalábbis a külföldiek szerint. Az asturiai partvonalon, a Cantabriába vezető út mentén a halászfalvak sora, a szerény üdülőhelyek, az aranyló partok és sziklák mindenkinek tartogatnak meglepetéseket. A fenyők, az eukaliptuszfák, az erős fű és a tiszta, zöld tenger, mind a part nevét magyarázzák, a hely természetes szépségét pedig az erdők mögött emelkedő hegyek méginkább hangsúlyozzák.

Costa da Morte

Ha szeretjük az eldugott helyeket és a lenyűgöző vidéket, menjünk a Costa da Mortére, (Costa de la Muerte, Halálpart) erre a vad, veszélyes partszakaszra, La Corunatól és Santiago de Compostelától nyugatra. A legendák földjén járunk, ahol terméketlen földeket és szétszórt halászfalvakat találunk. A partszakasz az errefelé történt több szász hajótörésről kapta a nevét.







Fisterra, az ország legnyugatibb pontja


Gyönyörű strandok teszik változatossá a tengerpartot, a háttérben hatalmas homokdűnék és gránitdombok húzódnak, amelyek tövében megbújnak a szélfútta halászfalvak. Itt van Fisterra, az ország legnyugatibb pontja, egy sivár földfok a dübörgő hullámok fölé magasodó világítótoronnyal. Szelídebb programra vágyóknak ajánljuk, hogy keressenek fel az itteni nvároskák közül egyet-kettőt; a megkapó Camarinast, vagy a nagyszerű fekvésű Noiát.






Egyéb kitűnő fürdőhelyek


Rías Baixas

A külföldi nyaralók kezdik felfedezni a Rías Baixas csodáit, ez a gyönyörű, fjord-szerű öbölrendszer az Atlanti-óceán partjától Galícia nyugati részei felé található. A terület négy jellegzetes helye: Vigo, Pontevedra, Arousa és Muros e Noia. A legdélebbre fekvő két öböl (ría), Vigo és Pontevedra a legfejlettebb, egyre jobban kiépül a turisták számára. Az északi öblök sokkal szerényebbek: itt egyszerű halászfalvak és mezőgazdaságból élő települések találhatók. Mind a négynek kellemes az éghajlata és bámulatos a partvonala: a szikrázó, fehér homokú strandok mögött fás dombok húzódnak. A helyiek szívélyessége, a kitűnő vitorlázási lehetőségek és a remek tengeri ételek ideálissá teszik az itt töltött pár napos kikapcsolódást.







Marbella régóta népszerű üdülőhely

Costa del Sol

A Napos part Gibraltártól Almería tartományig terjed a Földközi-tenger partján. Főváros Málaga, de népszerű üdülőhelyei sokkal ismertebbek, különösen Torremolinos, Estepona, Fuengirola és Marbella. Ezt a partszakaszt építették ki legelőször Spanyolországban a tenger és a napsütés szerelmeseinek.
Európából rengetegen keresik fel a partszakaszt, hogy itt töltsék szabdságukat, vagy nyugdíjas éveiket, illetve hogy villát vegyenek. Marbella Nyugat – Európa tehetős polgárainak kedvec üdülőhelye, míg a Málagától keletre fekvő rész kevésbé kiépült, itt a tengerpart meredekebb fekvésű és szebb.










Cikkünk a Well-PRess Kiadó gondozásában megjelent Spanyolország című útikönyv alapján készült. Ha kedvet kaptál egy kis kiruccanáshoz, a Spirálkönyvek Spanyolországról szóló kiadványában bőséges leírást találsz az országról, kimerítő és minden részletre kiterjedő ajánlatokkal. A spanyol legek között például megtudhatod, hogy hol találhatók a legjobb partszakaszok, melyek a legizgalmasabb városok, piacok, mik tartoznak a legmodernebb építészeti alkotások közé, és a legjobb fiesztákról is tájékozódhatsz.

Akár egy hosszú hétvégére utazol, akár hosszabb nyaralást tervezel, a könyv remek útvonalakat ajánl a látványosságok bemutatásával és pontos időbeosztással. Segítségével könnyedén találsz szálláshelyet, éttermeket, kávézókat, de megtudhatod azt is, hol érdemes vásárolni, ha ajándékot, helyi kuriózumokat szeretnél magaddal hazavinni. A múzeumok, műemlékek és egyéb nevezetességek bemutatásán túl olvasmányos történetekkel, színes összeállításokkal segíti Spanyolország minél jobb megismerését.


A tizenegy tagból álló Spirálkönyv sorozat (Amszterdam, Barcelona, London, Andalúzia, Ciprus, A török tengerpart, Skócia, Párizs, Írország, Spanyolország ás Róma) nemcsak könnyed és informatív stílusa miatt kedvelt, de spirálos kivitele révén praktikus is: könnyen kihajtható ott, ahol éppen a bennünket érdeklő információt találjuk.


Szerző: Sally Roy
A könyv címe: Spanyolország
Sorozat: Spirálkönyvek
Kiadó: Well-PRess Kiadó »
Ára: 3.950 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top