Szabadidő

Programok Pünkösd hétvégére

Pünkösdi király választás, nyitott pincék borkóstolóval, vásári komédiások, kézmûves kirakodóvásárok, királyi lakoma, utcaszínház fesztivál és pásztorbál... Hétvégi programtippek az ország minden szegletében.






XIII. Pünkösdi Nyitott Pincék – Palkonya


Aki Pünkösd vasárnapján ellátogat a történelmi pincesoráról ismertté vált Palkonyára, megízlelheti a műemlék-pincékben kínált tüzes borokat, a jó hangulathoz pedig kulturális programok sokasága, valamint a csodálatos természeti környezet is hozzájárul.





A kedves kis dél-baranyai falu, Palkonya csupán egyetlen utcasorból áll, neve mégis széles körben ismert, 2007-ben pedig büszkén viseli az Európa Kulturális Faluja címet! A falusi élet létjogosultságát hangsúlyozó, a falvak értékeinek, kultúrájának ápolását és bemutatását szolgáló Európai Kulturális Falu mozgalomban Palkonya alapító tagként vesz részt. Idén Palkonya a házigazdája az Európai Kulturális Falu éves rendezvényeinek, mely a Pünkösdi Nyitott Pincék Fesztivállal veszi kezdetét május 27-én.
Palkonya – Európa Kulturális Faluja »





Ízelítő a programokból

Malom-Park
14.00 Európa Kulturális Faluja 2007
14.30 Bartók Béla Férfikar: Bordalok és bordalnok lovagok avatása.
15.30 Ágoston’s (fúvos koncert improjazz, etno alapokkal)
16.30 Táncház

Európai Zenei Fesztivál vendégjátéka:
17.30 Tuzlanke Asszonykórus (Tuzla-Bosznia Hercegovina)
18.30 Menegali Férfikar (Nyíregyháza)
19.30 Szalóky Ági és barátai játszanak nagyoknak és kicsiknek (magyar etno jazz gyerek és felnőtt verses dalok)
21.00 „TűZ TÁNC” élő zenével a Kőbánya – katlanban
Tűzijáték
22.00 Utcabál

Faluház – 15.00-20.00 Boldogasszony tiszteletére készített gyermekrajz, fotó és képzőművészeti alkotásokból kiállítás látható.

Délelőtti program – 10.00-13.00 Nyílt-túra – séta a szőlőhegyi kápolnához, majd a palkonyai szőlők és halastó mentén könnyű felfedező gyalogtúra (kb. 5 km). A résztvevőkre meglepetés ajándék vár.

Délutáni programok – Kézműves kirakodó vásár, gyerekeknek játszóház
15.00 -17.00 Templom látogatás.

Egész délután nyitott pincék. A kóstoló pohár ára 1.500 Ft, mely a helyszínen megvásárolható. A pincék 14.00-19.00 óráig tartanak nyitva. Étkezési lehetőség a pincéknél.

Időpont: 2007. május 27.
Helyszín: Palkonya
További információ »







Fotó: Palkonya.hu

Javasolt közlekedés: vonattal Pécsről 11.10, 13.25, 14.48, Villányból 12.17, 15.40. Palkonyáról Pécsre az utolsó vonat 20.29. Autóval Pécsről Kozármislenyen át. Személygépkocsiknak javasolt parkolóhely a templom mögötti területen, a vasúttól Villány felé kialakított fesztivál parkolóban, vagy a horgásztó felé vezető úton! A pincesor előtt a rendezvény ideje alatt parkolni tilos!






Tokaji Borok Fesztiválja


Május utolsó hétvégéjén immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Világörökség részét képező Tokaj-Hegyalja pincészeteinek borkóstolókkal és vásárral egybekötött fesztiválja. A színes programokkal tarkított rendezvényen szakmai előadásokat, no meg persze komoly- és könnyűzenei koncerteket hallgathatnak az ide látogatók.







Fotó: Tokaj.hu
Borkiállítás és vásár
A rendezvénynek Tokaj belvárosa ad helyet, ahol négy napon keresztül zajlik a borvidék legnagyobb borkóstolója és borvására. A vendégek saját kóstolópohárból, kóstolójegyek ellenében ízlelehetik meg a finomabbnál-finomabb nedűket. A részvételi jegy ára 600 Ft, amely tartalmaz 1 db emblémás kóstolópoharat és 2 db kóstolójegyet. További kóstolójegyek 100 Ft-os egységáron vásárolhatók a pénztárakban.

Látogatható:
• május 25-én, pénteken 14-24 óráig
• május 26-án, szombaton 10-24 óráig
• május 27-én, vasárnap 10-24 óráig
• május 28-án, hétfőn 10-20 óráig

Kézműves kirakodóvásár
A borkiállításhoz kapcsolódva a sétálóutcában kézművesek, népművészek, népi iparművészek kínálják portékáikat. A hangulatos alkalmi étkezőhelyeken a hagyományos magyar gasztronómia csemegéit kóstolhatjuk meg, Tokaj vendéglői pedig speciális ünnepi fesztiválkínálattal várják a korgó gyomrú vendégeket.

Fesztiválszínpad
A rendezvényt zenés, táncos programok kísérik: világzene, jazz, folklór, könnyűzene, pop-rock váltogatja egymást, az esti órákban mindezt utcabál váltja fel.

Időpont: 2007. május 25-28.
Helyszín: Tokaj, Bethlen utca
További információ »







Pünkösd Ópusztaszeren








Fotó: Ópusztaszer.hu
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban évek óta hagyományos rendezvénynap Pünkösd hétfője, így lesz ez idén, május 28-án is. A skanzen házait ezen a napon régi szokáshoz hűen bodzaágakkal díszítik fel. A legények lóversenyen, ügyességi próbákkal, virtuskodással döntik el, ki a legrátermettebb a pünkösdi király cím viselésére.

Programok
A program az ópusztaszeri iskolások műsorával veszi kezdetét 11.30-kor a skanzenben. Ezt követően déltől az emlékpark lovasai különböző ügyességi próbákkal döntik majd el, ki a legrátermettebb a pünkösdi király címére. A lovasok erő- és ügyességi próbái után a vállalkozó szellemű látogatók is összemérhetik tudásukat. Egész nap kézműves bemutatók zajlanak, délután 14. 30-kor pedig a honfoglalás korát megidéző haditornára kerül sor a Lovaspályán.

Időpont: 2007. május 28.
Helyszín: Ópusztaszer, Szoborkert, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
További információ »






Pásztorok Ünnepe








Fotó:Hortobágyikht.hu
A régi magyar pásztorhagyományok felelevenítése nem csupán a külföldiek, hanem a belföldi turisták számára is érdekes és vonzó, s megannyi élményt tartogat. Pünkösd hétvégéjén a Hortobágyon is igen mozgalmas hétvégi programmal várják a látogatókat.

Egy hétvége alatt kerül megrendezésre ugyanis a XI. Országos Gulyásverseny és a II. Országos Pásztortánc Verseny (május 26.), majd a 42. Hortobágyi Lovasnapok (május 27-28.).

2007. május 25-26-án a szürkemarhát őrző gulyások mérik össze tudásukat – immáron tizenegyedik alkalommal – állathajtásban, gulyásbot és karikás használatában, pányvadobásban, vízhúzásban, de az is kiderül, hogy kinek az öltözete a legszebb.

A gulyásverseny kísérőrendezvényeként idén másodszor kerül megrendezésre az Országos Pásztortánc Verseny is, melyre május 26-án, szombaton délután – a gulyásverseny zárását követően – 16 órától kerül sor a Víziszínpadon. A program a vendég néptáncegyüttesek gálaműsorával, majd Pásztorbállal zárul. A kétnapos gulyásversenyt az őshonos háziállatokat bemutató Pusztai Állatparkban rendezik meg, ahol szombaton a kézművesek is bemutatják termékeiket.

Vasárnap és hétfőn a lovasok veszik át a főszerepet: a csikósok teszik próbára tudásukat, felvonulnak és versenyeznek a magyar népies fogatok, a díjugrató derbin a legnevesebb hazai lovasok különleges nehézségű pályán állnak rajthoz.
Számtalan program és ínyencség várja a látogatókat, s a rendezvénysorozat minden napján Pásztorételek Főzőversenyét tartanak.

Időpont: 2007. május 26-28.
Helyszín: Hortobágy
További információ »






Pünkösdi játékok a Skanzenben








Fotó: Skanzen.hu
A csűrökben, udvarokon színes programot láthatunk a vidéki élet zsánerképeit megjelenítő népszínművek, a rögtönző színjátszásra épülő vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. A látogatók bevonásával felelevenednek a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokások (pünkösdölő, pünkösdi királyválasztás).

Az utcaszínházi fesztivál hátterét Magyarország második legnagyobb, 100-120 kézműves résztvevőt felvonultató kirakodó vására adja, amelyen valamennyi megye népművészeti egyesületei képviseltetik magukat. Kaphatók itt szőttesek, ruhák, cserépedények, fából készült játékok és konyhai eszközök, kosarak, koszorúk, gúzsok, bőrből készült szíjak, táskák, lábbelik, kések, kupák, merített papír, gyapjútermékek, szőrmék, kézi készítésű gyertyák, réz-, gyöngy-, bőr-, fa- és csontékszerek, rönkbútorok, népi hangszerek, aszalt gyümölcs, szilvalekvár, birsalmasajt, mézeskalács, perecek. A helyben sütött kürtőskalács, mézes lepény vagy kenyérlángos mellett a vendéglátók sátraiban sült kolbász, pecsenyék és egyéb vásári ételek készülnek.

Időpont: május 27-28. 9-18 óráig
Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Felső-Tiszavidék tájegység
További információ »

Közlekedés: A rendezvény napján közvetlen buszjárat indul a Skanzenbe az Árpád-hídtól 10.00-kor (buszpályaudvar), vissza Budapestre pedig 15.00-kor.






Apródok Cselekedetei – Diósgyőri Várjátékok


A gyermeknapi hétvége középkori hangulatban telik a Diósgyőri várban. A rendezvényen visszaidézik az abban a korban jelentős szerepet kapott lovagi eszményt, a hétvége során megismerhetjük az apródok életét a lovaggá ütésig vezető hosszú úton. A résztvevők bekapcsolódhatnak a viadalokba, a családok szórakozhatnak a színpadi előadásokon, izgulhatnak, szurkolhatnak a bajvívásokon, lovagi tornákon. Vásári forgatag, komédiások és más szenzációs program várja az érdeklődőket.







Fotó: Diósgyőrivár.com


Helyszín: Diósgyőri Vár
Időpont: 2007. május 25-27., egész nap
További információ »






Pünkösdölés Hollókőn


Május 27-én gyereknapi programokkal várják a lurkókat a hollókői várban:
sárkány szelidítő varázslatok, várvédés a közönség bevonásával, mesejáték, hastánc bemutató, vitézi párbajok, ügyességi játékok szórakoztatják a kicsiket.

Pünkösd hétfőn Palócföld gyermeknéptánc csoportjai elevenítik fel a pünkösdi néphagyományokat és népszokásokat. Az ünnepi forgatagot Pünkösdi király-választás teszi teljessé. A megkoronázás után a vitézek által rendezett “Királyi lakomán”vehetünk részt.

Időpont: 2007. május 28.
Helyszín: Hollókői vár

Részletes program és további információ »






Pünkösdölés Noszvajon






2007. május 26-27-28., szombat-vasárnap-hétfő
Pünkösdi Bortúra – Nyitott Pincék: Borkóstolási lehetőség a Thummerer Pincészetben 10.00-16.00-ig (Tel: 20/9462-178)


2007. május 27., vasárnap
10.00-tól 15.00-ig programok a Gazdaházban:

• kemencében sült sütemények készítése és kóstolója
• kézműves foglalkozás
• kézműves kirakodóvásár
• borkóstolási lehetőség
• a jó hangulatról a Míves Zenekar, a noszvaji Pitypang Néptánccsoport és a Szuszinkás Néptáncegyüttes gondoskodik.


Belépő:
• felnőtt 300 Ft
• gyermek: 200 Ft

Információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top