Szabadidő

Állati programok Bécsben

Vérszomjas cápa, bambusz közt hempergõ panda, eukaliptuszt majszoló koala és trópusi õserdõ? Nem, ezúttal nem kell a világ másik végére utaznod értük - elég kiugrani Bécsbe, ahol mindezeket megtalálod.

A Tenger Háza – Haus der Meeres 

A zordon épület izgalmas kalandokat rejt…

A Tenger Házát a városközpontban találod, a Mariahilfer Straßéról lekanyarodva, az Esterházy park közepén. Már maga az épület is igen érdekes, hiszen egy második világháborús légvédelmi állásban alakították ki. A zord külső azonban ne tévesszen meg senkit – az épületet belülről teljesen felújították.

A négyemeletes kiállítás kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni – megismerkedhetünk a tengerek, trópusi édesvizek, korallzátonyok növényeivel, élőlényeivel (halakkal, kétéltűekkel, hüllőkkel), sőt két emeletet szenteltek csak a trópusi esőerdők bemutatásának. Rögtön a földszinten találod a cápákat és a hatalmas teknőst, továbbhaladva pedig lesznek itt még krokodilok, ritka kígyófajok, pókok, lepkék, madarak és majmocskák is, amik szabadon garázdálkodhatnak az esőerdő területén. A mintegy 2500 négyzetméteren több mint 3500 fajt csodálhatsz meg, így nyugodtan kalkulálj egy két-három órás túrával.

Tipp: Csütörtökönként 18.00 órakor búvárok merülnek le a cápák közé, hogy bebizonyítsák, nem vérszomjas fenevadakkal állunk szemben, szerdán és vasárnap 15.00 órakor pedig cápa- és piranhaetetésen vehetünk részt.

Ilyen színpompás madarakat fotózhatsz, ha elég ügyes vagy!


Cím: Esterhazypark, Fritz-Grünbaumplatz 1.
Nyitva: naponta 9.00–18.00, csütörtökön 9.00–21.00
Belépőjegy:
– felnőtt: 9,80 euró
– gyerek: 3,10 euró (3–5 év), 4,60 euró (6–15 év)

A Haus des Meeres honlapja »

 Práter, Óriáskerék 

A bécsiek kedvenc zöld területe, a Práter a belváros keleti részén elterülő óriási szórakoztatópark. Rengetegen járnak ki ide kocogni, görkorizni és jó időben napfürdőzni, legnagyobb látványossága mégis a középpontjában magasodó és Bécs egyik jelképének számító Óriáskerék, amire feltétlenül fel kell ülnöd. A Riesenrad 65 m magas, és elég lassan forog körbe ahhoz, hogy madártávlatból is alaposan megszemlélhesd a csodálatos bécsi panorámát. A vidámpark nyitva tartása szezononként változó, de az Óriáskerék szerencsére egész évben üzemel. A vidámparkban egyébként sokféle tréfás szerkezetet ki lehet próbálni, de csak körbesétálni is nagy élmény.

Tipp: Ha elég vastag a pénztárcád (315 euróért), akár egy romantikus, gyertyafényes vacsorát is eltölthetsz kedveseddel az erre a célra kialakított luxuskabinban, ahol gyönyörűen megterített asztalokkal várnak rátok.

Kilátás a kabinból


Megközelítés: U1 metró, O, 5, 21 villamos: Praterstern, S1-S3, S7, S15 gyorsvasút: Wien Nord

Nyitva: januárban, februárban, novemberben és decemberben 10–20 óráig,
márciusban, áprilisban és októberben 10–22 óráig, májustól szeptemberig 
9–24 óráig 

Az Óriáskerék honlapja »

 Pillangók Háza – Schmetterling Haus

A belváros szívében, a Burggartenben található, gyönyörű, szecessziós stílusú  üvegházban egy komplett trópusi esőerdőt rendeztek be, ahol meseszép egzotikus pillangók repkednek a fejünk felett – 50 különböző fajta. Persze nem csak pillangókban gyönyörködhetünk – rengeteg orchidea van itt, és madarak is, amik a földön futkároznak.

Az itt élő lepkéket egy trópusi lepkefarmon tenyésztik, így nem számítanak védettnek, de ettől még egyetlen példányt sem csempészhetünk haza.

Megközelítés: metróval: Karlsplatz/Oper megállóig

Cím: Burggarten

Nyitva tartás: 
– április-október: hétfő-péntek 10.00–16.45, szombat, vasárnap, ünnepnap 10.00–18.30
– november-március: naponta 10.00–16.00


A Lepkeház honlapja »

 Állatkert, Pálmaház 

A schönbrunni kastélyparkban, álomszép környezetben fekvő Tiergarten a világ egyik legrégibb állatkertje (1752-ben alapították), a szűk ketrecek legtöbbjét  persze felújították, átépítették, így a kis lakókat igazán állatbarát környezetben csodálhatod meg.
Ide már csak azért is érdemes ellátogatnod, mert hozzánk legközelebb ebben az állatkertben láthatsz pandamacit és koalát. Igaz, ez utóbbihoz kell némi türelem – a nap nagy részében ugyanis előszeretettel szundít az eukaliptuszfán, a fejét még véletlenül sem a kíváncsi látogatók felé fordítva.
Külön érdekesség a trópusi esőerdő ház, ahol mindennap “igazi” trópusi zivatarban lehet részed.

Tipp: Érdemes előre tájékozódnod, mikor, melyik állat etetése zajlik éppen – kivételes látványt nyújt a táplálékáért rohanó gepárd vagy a jutalomhalakért mókás produkciókkal előrukkoló fókacsapat.

Kicsit szunyókálok egyet…

Megközelítés:
Metró U4: Hietzing megállóig
Busz: 15A, 51A, 56B, 156B
Villamos: 10, 58, 60 Hietzing megállóig

Nyitva tartás:
– november-január: naponta 9.00–16.30
– február: 9.00–17.00
– március és október: 9.00–17.30
– április-szeptember: 9.00–18.30

Belépőjegy:
– felnőtt: 12 euró
– gyerek: 4 euró


Válthatsz különböző kombinált jegyeket is, amivel nemcsak az állatkertet, hanem a Pálmaházat és a Napóra Házat is meglátogathatod. 

A bécsi állatkert honlapja »

Fotók: Sz. Zs.

Kivételesen ébren…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top