Szabadidő

London, Párizs, Róma

Egy kanadai ismerõsöm a minap irigykedve jegyezte meg: könnyû nektek, európaiaknak, ezen a kontinensen olyan gyorsan eljuthattok egy csomó különleges helyre. És milyen igaza van! A leggyönyörûbb helyek szinte csak egy ugrásra vannak tõlünk.

A diszkont légitársaságoknak köszönhetően ma már nem elérhetetlen álom egy-egy hosszú hétvégét eltölteni Európa változatos hangulatú nagyvárosaiban. Talán nem túlzás azt mondani, hogy az angol, az olasz és a francia fővárost legalább egyszer mindenkinek látnia kéne.


Római vakáció

Olaszország fővárosában az embert egyszerre hengerli le a többezer éves múlt és a nyüzsgő, zajos jelen. Róma alattomosan csábít: gyakran idegesítő a tömeg, a zaj és a kosz, a temérdek gyönyörűség miatt azonban ez egy idő után fel sem tűnik.







A Colosseum Róma fő jelképe

Rómát a Tiberis folyó szeli ketté észak-déli irányban; a fő látnivalók az i. e. 271-ben épült városfal által határolt területen helyezkednek el, a fal és a kapuk nagy része ma is eredeti állapotában áll. A Colosseumot, Róma egyik fő jelképét kikerülni se lehet; a több mint 1900 éves amfiteátrum éjjel-nappal lenyűgöző látvány, csakúgy, mint a Forum Romanum oszlopcsarnokának maradványai, a Capitolium és a Pantheon.

A folyó nyugati partján lévő Vatikán város a városon belül, központjában találjuk a monumentális, kívülről és belülről is lélegzetelállító Szent Péter bazilikát, és előtte a hatalmas Szent Péter teret. Itt akár százezer ember is elfér egyszerre, és turistaszezonban gyakran érezhetjük úgy, hogy valóban százezren vagyunk. Aki azonban egy különleges élmény kedvéért képes egy kis áldozatra, sétáljon ki erre a barokk térre pirkadatkor, megéri.







Dobj egy kis aprót a Trevi-kútba!

Róma nemcsak a szemnek, de a szájnak, pontosabban a gyomornak is kedves; pihenésképp nincs is jobb, mint egy trattoria teraszán kávézni, finom tésztákat enni, és megkóstolni az olasz borokat vagy az erős grappát. Érdemes időt szánni egy kis sziesztára, hogy maradjon erőnk az éjszakai Róma felfedezésére is, ami főleg nagy nyári melegben üdítő változatosság. A meleg elől egyébként viszonylag könnyen el lehet menekülni, busszal vagy autóval mintegy fél óra alatt a kristálykék Tirrén-tengerhez érkezhetünk egy frissítő csobbanásra.
Ha rövidre szabott az időnk, akkor sem kell búsulni: aki szeretné újra látni az Örök Várost, az ne felejtsen el egy kis aprót dobni a Trevi-kútba, a hiedelem szerint ez garancia a visszatérésre.








Az Eiffel-torony is elegáns…
Szerelem, fények, divat


Párizst olyan sok minden fővárosának szokták nevezni, hogy nem is érdemes a meghatározással bajlódni: Párizs az Párizs, utánozhatatlan és megismételhetetlen, annak ellenére, hogy városszerkezetében és épületeiben gyakran emlékeztet Budapestre.
A hangulat tagadhatatlanul romantikus, a modern városrészekben is van valami meghatározhatatlan franciás báj; még a sokak által ronda fúrótoronynak titulált Eiffel-torony is valami módon elegáns. Az 1889-es világkiállításra készült építmény a turisták első számú célpontja Párizsban, érdemes éjszakai kivilágításban is megnézni a Trocaderón korzózva.

Ezt követi a többi kihagyhatatlan látnivaló, amelyek film- vagy olvasmányélményekből tulajdonképpen már mind ismerősek. A Charles De Gaulle téren megcsodálhatjuk a Diadalívet, majd rögtön el is indulhatunk a nem kevésbé nevezetes Champs Elysées sugárúton, hogy a világ talán legtöbbet emlegetett múzeumához érjünk. Az újonnan épült üvegpiramisáról is ismert Louvre bejárásához hetek kellenek, de általában a bejutás sem megy gyorsan.







Gyűjtsd össze a többi zászlót is és nyerj álomutazást Korfura!
Folyóparti barangolások »
Pihenjünk – aktívan! »
Fesztiválvárosok »
Tóvilágok itthon »
Távol a világ zajától »
Ha nem kifejezetten művészettörténeti túrára indulunk, de mégis szeretnénk látni valami jellegzeteset, akkor a temérdek múzeum közül a kellemes kerttel körülvett Rodin-múzeum vagy a fantasztikus Picasso-gyűjtemény lehet a legjobb választás. A Louvre-tól egy ismerősen csengő nevű hídon, a Pont Neuf-ön átsétálva juthatunk Párizs kellős közepére, a Szajna nagyobbik szigetére, a Cité-szigetre. Itt áll az 1330-ban elkészült Notre Dame, a jól ismert, kör alakú, színes homlokzati üvegablakkal és a szögletes harangtornyokkal.

Történelmi és kulturális szempontból egyaránt fontos negyed a Quartier Latin, a zajos forgatagban utcai könyvárusok, diákok és kávéházak tömkelegébe botlunk. A Boulevard Saint-Michel és a Boulevard Saint-Germain kereszteződésében sokszor hajnalban is dugó van, még jó, hogy a közelben van az óriási Luxemburg-kert, ahol a zöld gyepen heverve hamar fel lehet töltődni.







A Quartier Latin zajos forgataga…

Kicsit nyugodtabb rész a bohém művésznegyed, a Montmartre; a domb tetején álló hófehér Sacré Coeur bazilika elől az egész várost belátni. Kevesen tudják, hogy Párizs alatt mintegy 300 kilométer hosszú katakomba-rendszer húzódik, melynek egy része vezetett túrák keretében látogatható; az egész egy hatalmas és hátborzongató csontkollekció, hiszen temetkezési helyről beszélünk. Ha már temetkezés: a világ egyik legismertebb temetője, az elhunyt világhírességekkel teli Père-Lachaise is Párizsban van.
Az érdekességek sorát folytathatnám a pompás Versailles-i kastéllyal, a közkedvelt Disneylanddel és még rengeteg mással, de a konklúzió úgyis ugyanaz marad: Párizst érdemes felfedezni!








Fizess be a mozgó kilátóba…
Tea, sör, esernyő


Londonba érkezve egy dolgot fontos erősen észben tartani: a járdáról lelépve jobbról kell autókra számítani. Ha ez megvan, bátran belevethetjük magunkat a változékony időjárású, színes kultúrájú város életébe.
Elméletben Londonról is nagyon sokat tudunk. Tudjuk, hogy ott áll a Big Ben, mégis egész meglepő élmény valójában látni a híres óratornyot. Hallottunk eleget a Buckingham-palotáról, de a szőrmekucsmás beefeaterek látványos őrségváltása tévében mégsem az igazi. Arról már ne is beszéljünk, hogy egy igazi londoni pub hangulata minden próbálkozás dacára másolhatatlan és leírhatatlan, mindezt helyben kell megtapasztalni.
A Temze partján álló, néhány éve elkészült hatalmas óriáskerék, a London Eye ellen az építéskor sokan tiltakoztak. Lehet vitatkozni arról, hogy szép vagy nem szép, de az biztos, hogy praktikus. Aki először jár Londonban, nem teszi rosszul, ha befizet egy menetre ebbe a mozgó kilátóba: a kör végére már rengeteg tájékozódási pontja lesz a városban.







A Tower Bridge esti kivilágításban

Természetesen itt is van néhány „kötelező” látnivaló, mint a robosztus Tower és a folyón átívelő, felnyitható Tower Bridge, a Westminster apátság, a Szent Pál székesegyház, a Picadilly Circus és a Trafalgar Square, na meg persze a piros kétemeletes buszra, a doubledeckerre is fel kell egyszer jutni.







Színes utca a Covent Garden közelében
Ha a szerencse mellénk szegődik, és napsütéses idővel ajándékoz meg London, akkor bizony lejárhatjuk a lábunkat: a bohém Sohoban, a Covent Garden piacán és az utcazenészek közt, Camden hippi zsibvásári forgatagában, vagy felkerekedhetünk, hogy Greenwichben megnézzük, megvan-e még Földünk 0. hosszúsági foka. A Notting Hillen megkereshetjük a kék könyvesboltot, ahol Hugh Grant „dolgozott” a Sztárom a párom című filmben, piknikezni pedig ott a rengeteg park, mondjuk a Hyde, a St. James, vagy a Regent’s.

Ha elered az eső, unatkozni akkor se lehet. Ilyenkor érdemes nézelődni a Természettudományi Múzeumban, az interaktív Science Museumban vagy a hatalmas British Museumban, esetleg vehetünk egy jegyet a West Enden valamelyik világhírű musicalre, és mindig beülhetünk valahová egy teára vagy sörre, hátha közben kisüt a nap.






Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top