Szabadidő

Tóvilágok itthon

Vízpartra vágysz, de unod a Balatont? Fedezd fel kis hazánk kevésbé ismert tavait egy hûsítõ csobbanásra. Nyugodt helyek és nyüzsgõ partok - ajánlónkban mindenki talál kedvére valót.







Tiszanána-Dinnyéshát
Tisza-tó

Szabadvizű strandjaival csábítja a nyaralni vágyókat. A tiszafüredi szabad strand ideális kisgyermekes családok részére is, hiszen lassan mélyülő vize kiváló kikapcsolódási helyszínt biztosít. Ha a napozást és fürdőzést még színesebbé szeretnétek varázsolni, érdemes több órás csónaktúrára indulni a Tisza-tavi Madárrezervátumba. Tiszanána-Dinnyéshátat a tó legromantikusabb partszakaszaként tartják számon: virágágyások, napozó szigetek teszik hangulatossá.





Az abádszalóki strand a vízisportok szerelmeseinek kedvelt helye, a vízibanántól a jet-ski-ig minden bérelhető. A kiskörei szabad strandon strandröplabdára, ping-pongra is nyílik lehetőség. A tó mellett üdülve nem szabad kihagyni a vízi kirándulást, amely során a csónakok hol keskeny csatornákon kanyarognak, hol pedig nyílt vízfelületek hullámain ringatóznak.

Tippünk: Vegyetek részt egy vízi ökotúrán, amely során bebarangolhatjátok a természetvédelmi területeket. Bővebb információ »








Szelidi-tó
Szelidi-tó

Valamikor messze földön híres gyógytó volt, ennek is köszönhetően alakult át déli oldala fürdőteleppé. A mintegy öt kilométer hosszú tó a Duna egyik holtágának medrét tölti ki. Gyógyereje mára lecsökkent, a víz pedig hínárosabbá vált, de kitűnő helyszínt kínál a pihenésre. A strand június 1-től augusztus 31-ig tart nyitva, ha viszont párod inkább horgászna, ő is megtalálja majd a számításait.

Tippünk: Idén is megrendezésre kerül a programokban gazdag Szelidi-tó Fesztivál. »






Fertő-tó

Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, szélessége 7-15 km, felülete 309 km2. Nemzeti parkjainak összterülete 33 137 hektár, ebből 23 587 esik Magyarországra. Vízmélysége a legmélyebb részeken sem haladja meg a 180 centit. Vize tehát sekély és magas sótartalmú, benne sétálva pedig meglehetősen iszaposnak találod majd. Szállást Fertődön, Fertőrákoson, Fertőbozon, Fertőhomokon, Nagycenken vagy Sopronban érdemes keresni.

Tippünk: Kulturális kikapcsolódást ígérhet a nyáron működő Fertőrákosi Barlangszínház, amelynek a híres fertőrákosi kőfejtő ad otthont. Kiváló akusztikája révén elsősorban operaelőadások bemutatására alkalmas más zenés, táncos produkciók mellett. Bővebb információ »


A Velencei-tó

A Velencei-tó félúton fekszik Budapest és a Balaton között. Velence, Agárd és Gárdony pázsitos strandokkal és a napsütéses órák magas számával (2050 óra/év) csalogatják a fürdőzni vágyókat. Szinte minden partszakaszon van csónak-, szörf- és vízibicikli-kölcsönző. Ha szeretnél gyógyvízben is megmártózni, látogass el az Agárdi Gyógyfürdőbe. A fürdő 9 hektáros ligetes területen fekszik, egy nyitott és négy fedett termálvizes medence várja a vendégeket. Bővebb információ »

Ha a sporttól sem szeretnél elszakadni, irány az Agárd szélén található Parkerdő, ahol focipályák, teniszpályák és 1250 méteres futópálya várja a sportolni, kikapcsolódni vágyókat.







A mesterségesen létrehozott Vadása-tó
Tippünk:
A Velencei-tavi Nyári Játékok június 22-től augusztus 13-ig zajlanak, júliusban egymást követve Kápolnásnyéken, Pákozdon és Gárdonyban lesznek programok. Részletes program »


Vadása-tó

Az Őrségben bukkanhatsz rá, amely az osztrák-szlovén-magyar hármashatár vidékén fekszik és 18 kisebb-nagyobb falu alkotja. A tavat egészen pontosan Hegyhátszentjakab határában találhatod meg festői környezetben. A patak felduzzasztásával létrehozott mesterséges tó vize kristálytiszta, a közelében kempingben is meg lehet szállni, de a falusi turizmus is kínál szálláslehetőségeket. A fákkal övezett kiépített strandon kellemes élmény a fürdőzés, a közeli erdőkben pedig jó kis túraútak várnak. A környéken rengeteg a fazekasműhely, ahol meg is vásárolhatók a remekek, így egyenesen vétek egy-két különleges edény vagy bögre nélkül hazatérni.







Mire figyelj?
• Egymagadban csak akkor ússz be messzire, ha biztos vagy az úszótudásodban. De ekkor sem árt szólnod valakinek, aki rajtad tarthatja a szemét.
• Nem minden tó kristálytiszta! Ha tudod, hogy már nem mész vissza lubickolni, zuhanyozz le, így megelőzheted az esetleges bőrallergiás tüneteket.
• Sose ugrálj felhevült testtel a vízbe!
• Matracon vagy gumicsónakban ne tartózkodj hosszú ideig a víz hátán tűző napon!

Tippünk:

Érdemes ellátogatni a Szalafő-Pityerszeren található skanzenbe, ahol a tájegységre jellemző épületeket idegenvezetéssel mutatják be. Bővebb információ »


Délegyházi-tavak

Délegyháza község Budapesttől 27 km-re található, és a mintegy 300 hektár vízfelületen 12 kavicsbánya tó található, amely fürdésre, horgászásra és különböző vízi-sportoknak való hódoláshoz is alkalmas. A tavak egy részében úszni is lehet, csónakkal bejárni őket pedig szintén élményt jelent.

Tippünk: Itt található az országban elsőként létesített és azóta is működő Naturista Oázis Strand és Kemping, ahol garantáltan nem hagy majd nyomot a bikinid. Bővebb információ »






Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top